Заступник голови Комітету
Верховної Ради
у закордонних справах
Леонід КОЖАРА

 

Дипломати дуже обережно висловлюються з приводу точних дат введення безвізового режиму з ЄС. Деякі експерти прогнозують, що це станеться до проведення в Україні Євро-2012. Що ж треба зробити Києву для того, щоб наші громадяни якомога швидше почали вільно подорожувати Європою, стане відомо після того, як на саміті Україна-ЄС, який має відбутися наступного тижня у Брюсселі, буде оприлюднено документ, текст якого поки що є конфіденційним, - План дій щодо безвізового режиму. Що сподівається почути Київ у Брюсселі 22 листопада? Про це розповів заступник голови Комітету ВР у закордонних справах Леонід КОЖАРА.

Відбитки пальців - у паспорті

- Леоніде Олександровичу, за вашими прогнозами, чи буде все-таки винесено на ухвалення саміту Україна - ЄС План дій щодо безвізового режиму?

- Ну, це не єдиний документ, який буде винесено на розгляд саміту. Ще буде Спільна заява. І я гадаю, що з політичної точки зору цей документ не менш важливий, ніж План дій. Адже у Заяві буде відзначено стан двосторонніх відносин Україна-ЄС, їхня перспектива, а також перспективи Угоди про асоціацію. А з приводу розгляду Плану дій на саміті рішення Єврокомісії вже ухвалено. З тієї офіційної інформації, яку ми маємо на сьогодні, не існує ніяких перешкод політичного характеру для запровадження безвізового режиму для України з державами-членами ЄС. Але є низка технічних моментів, власне, на виконання яких і розрахований План дій. Як відомо, тут є певні вимоги, котрі ЄС висуває до України. Серед них - введення паспортів з біометричними даними.

Що таке біометричний паспорт?

- Це звичайний бланк, знайомий нашим громадянам, з усіма елементами, які є на нинішніх закордонних паспортах. Проте на першій сторінці біометричного паспорта, фактично на обкладинці, міститься електронний чип з відповідною інформацією. Це можуть бути і персональні дані, і біометричні. Йдеться передусім про відбитки пальців (як у більшості країн ЄС і Північної Америки). Такі паспорти не можна підробити, оскільки біометричні дані кожної людини унікальні.

Скільки коштуватиме біометричний паспорт?

- На сьогодні в Україні існує лише одна компанія, яка виробляє паспорти такого рівня, що відповідає світовим стандартам. Це концерн ЄДАПС. Зрозуміло, такий паспорт буде дорожчим, ніж нинішній закордонний, принаймні на вартість електронного чипа. Але при цьому собівартість виготовлення біометричного паспорта не така вже й значна - близько 200 грн. Ті українці, які з якихось причин не отримають біометричного паспорта, зможуть подорожувати зі звичайними закордонними, але у них треба буде ставити візу. Таке правило застосовується, зокрема, для Албанії, Боснії і Герцеговини, Хорватії - країн, які вже отримали безвізовий режим з ЄС. Тобто людина матиме вибір. Але, враховуючи, так би мовити, специфіку візових процедур, зручніше буде подорожувати все-таки з біометричним паспортом у кишені.

Коли його можна буде отримати?

- Загалом Україна готова до введення таких паспортів. Але для того, щоб почати їх видавати, треба мати відповідне законодавство, закріпити можливість видачі закордонних паспортів такого зразка у законі, ухвалити відповідні підзаконні акти на рівні Кабінету Міністрів. А потім визначитися з питанням, хто буде виробником цих паспортів. Тут важливо пам'ятати, що біометричні паспорти повинні відповідати високим стандартам ЄС, а контроль за їх виготовленням повинен не допускати появи фальшивок.

Гра без "козирів"

- Україна скасувала візи для громадян країн-членів ЄС. Чи вважаєте ви, що таким чином Київ добровільно віддав "козир", який зараз міг би використовувати на переговорах щодо безвізового режиму з Брюсселем?

- Я вважаю, що скасування віз з боку України було передчасним рішенням. Очевидно, що, приймаючи його, керівництво держави виходило з якихось ідеалістичних сподівань. Тоді, до речі, європейська сторона попереджала нас, що ніяких аналогічних кроків з боку ЄС не буде. Ми таким чином справді втратили багато важелів, зокрема так звані важелі взаємності. Ви пам'ятаєте екстраординарні ганебні випадки, коли консули іноземних посольств відверто зневажливо і нахабно ставилися до наших громадян, принижували їхню гідність. У відповідь ми могли б застосувати саме принцип взаємності, який доволі часто використовується у міжнародних відносинах.

- Від експертів можна нерідко почути думку, що Євросоюз не надасть безвізового режиму Україні раніше, ніж його отримає Росія, яка також веде свій діалог щодо скасування віз з ЄС. Ви поділяєте цю точку зору?

- На неофіційному рівні представники деяких країн ЄС справді висловлюють такі думки. Мовляв, Росія і Україна повинні одночасно отримати безвізовий режим. Але це не загальна думка ЄС, і на офіційному рівні в Брюсселі цього ніхто не заявляв. Те, що ми йдемо паралельно з Росією (хоча вона не скасовувала безвізового режиму для громадян ЄС), ні для кого не секрет. Але Україна вже давно заявила, що її стратегічна мета - членство в Євросоюзі, Росія цього ніколи не робила. Тож я вважаю, що наші дві країни повинні сприйматися в ЄС у цьому питанні на різних умовах. Гадаю, якщо ми належним чином робитимемо свою роботу і випереджатимемо Росію, то Україні безвізовий режим буде надано все-таки першій. До речі, пам'ятаєте, аналогічна ситуація була і під час вступу до Світової організації торгівлі. Тоді також чимало держав-членів цієї організації заявляли, що членство в ній треба надавати Росії і Україні одночасно. Але з об'єктивних причин Україна опинилася попереду і першою стала членом СОТ.

ДОСЬЄ "УК"

Леонід КОЖАРА. Народився у Полтаві 1963 р., освіту здобув у КНУ ім. Т. Шевченка за спеціальністю "юрист-міжнародник, референт-перекладач англійської мови". Кар'єру почав з посади наукового співробітника київської Вищої партійної школи, працював в апараті Верховної Ради, потім - у службі із закордонних питань Адміністрації Президента. З 1994 по 1997 рр. - перший секретар посольства України в США. У 2002 році отримав ранг Надзвичайного і Повноважного Посла, був послом України у Швеції, потім заступником Глави Адміністрації Президента з питань зовнішньої політики. Народний депутат України V і VІ скликань.