ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ

Ліван цікавиться продукцією нашого АПК, будівництвом електростанцій і
зоною вільної торгівлі

Українська сторона ініціює створення зони вільної торгівлі з Ліваном. Про це Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив за результатами зустрічі з Президентом Ліванської Республіки генералом Мішелем Сулейманом.

З вуст глави уряду прозвучала пропозиція докладно розглянути цю тему і підготувати відповідну угоду. Таке рішення зумовлене готовністю нашої держави поглиблювати двосторонні торговельно-економічні відносини з цією країною Близького Сходу. 

Створення зони вільної торгівлі Микола Азаров обговорив і з главою Національної асамблеї Ліванської Республіки Набігом Беррі. «Ліванський бізнес порушив перед урядами наших країн низку питань: встановлення безвізового режиму (для бізнес-поїздок); створення зони вільної торгівлі; значне збільшення прямих рейсів між Бейрутом і Києвом», — продовжив Прем’єр-міністр, додавши, що обговорюється також реалізація кількох довгострокових спільних проектів, пов’язаних із постачанням продукції сільського господарства з України до Лівану.

Президент Лівану зустрічав Миколу Азарова на ганку своєї резиденції. Фото лега МАРКЕВИЧА

Зокрема, Україна розраховує на участь у перспективному проекті з будівництва зернового терміналу у ліванському місті Тріполі. «Ми докладно обговорили це питання. Потужності, на які розраховано термінал, — орієнтовно до 150 тис. тонн зерна на добу, — пояснив Микола Азаров. — Звісно, будівництво такого терміналу повинно здійснюватися за умови гарантованих довгострокових контрактів на постачання зерна».

Прем’єр запропонував зацікавленим сторонам обговорити це питання. З української сторони працюватиме державна зернова компанія. Він також висловив упевненість, що вкладені у цей проект гроші обов’язково принесуть прибуток. Слід лише ретельно відпрацювати установчі документи.

Розмову про практичні речі Микола Азаров продовжив зі своїм колегою — Прем’єр-міністром Ліванської Республіки Наджибом Мікаті. Скажімо, Ліван зацікавлений, а Україна готова допомогти у будівництві електростанцій. «Міністр енергетики Лівану найближчим часом відвідає Україну, щоб ознайомитися з нашим досвідом будівництва невеликих електростанцій, гідроелектростанцій, вітроелектростанцій і сонячних електростанцій», — уточнив глава  вітчизняного уряду.

Він додав, що в ході переговорів докладно розглянуто співпрацю в галузі сільського господарства, транспорту, сфері культури: «З усіх питань хотів би зазначити націленість ліванської сторони на поглиблення відносин». До слова,  Микола Азаров офіційно запросив Прем’єр-міністра Лівану відвідати Україну, що добре закріпило б розвиток наших відносин. 

«Товарообіг між нашими країнами перевищив 1 мільярд доларів за 9 місяців цього року, і він далеко не вичерпує потенціал», — цитує Укрінформ слова Прем’єра.

Загалом, Україна та Ліван готові поглиблювати весь комплекс двосторонніх відносин, заявив Микола Азаров на брифінгу у Бейруті: «З ліванським керівництвом ми обговорили цілу низку великих проектів, які могли б становити інтерес для обох країн».

За час візиту, крім зустрічей з вищим керівництвом Лівану, Микола Азаров мав плідні бесіди з ліванськими провідними бізнесменами та політиками, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну     

Як зазначив Микола Азаров, наступного року відзначатиметься 20-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Ліванською Республікою: «І всі ці роки характеризуються виключно дружелюбним ставленням наших народів один до одного». 

8 грудня Прем'єр-міністр України Микола Азаров зустрівся з керівництвом Держави та Уряду Лівану. Фоторепортаж взято з сайту kmu.gov.ua