ТОВАРИСТСЬКИЙ МАТЧ

Перший матч збірної України на оновленому «Олімпійському» вболівальники запам’ятають надовго 

Восени 1988 року збірна Союзу в товариській зустрічі поступилася Німеччині – 0:1. Для 35-річного Олега Блохіна поєдинок у Дюссельдорфі виявився останнім, який він зіграв у червоній футболці з написом СССР на грудях. Блискучу кар’єру в національній команді володар «Золотого м’яча» завершив на гросмейстерській позначці у 112 матчів.

33 роки потому найкращого бомбардира в історії радянського футболу знайшла ще одна нагорода. УЄФА вирішила відзначити гвардійців шкіряного м’яча, які у складах своїх збірних провели понад 100 офіційних поєдинків. Напередодні контрольного спарингу Україна – Німеччина разом із Блохіним почесні відзнаки отримали і його нинішні підопічні – Анатолій Тимощук і Андрій Шевченко.

На очах сімдесяти тисяч вболівальників, які вщерть заповнили чашу красеня-стадіону, господарі Євро-2012 розпочали нову епоху. Образлива серія з чотирьох поразок поспіль, невиразні нічиї з далеко не найсильнішими збірними світу — Канадою, Польщею, Швейцарією, злий рок останніх хвилин товариських зустрічей – все це віднині має залишитися в минулому.

Лише п'ять хвилин знадобилося Сергію Назаренку, який вийшов на заміну, щоб відзначитися диво-голом. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Як і передбачали спеціалісти, поєдинок проти третьої команди планети показав реальний потенціал дружини Блохіна. Виявилося, що навіть без Вороніна і Шовковського, Гусєва, Михалика і Чигринського наша збірна здатна гідно протистояти одному з найвірогідніших фаворитів майбутньої континентальної першості. Проте наш тренерський штаб дещо переоцінив можливості молодого Романа Безуса, випустивши дебютанта з Полтави в основному складі; не надто вдало зіграв на останньому рубежі Олександр Рибка. Але загалом українська збірна продемонструвала вельми симпатичну і привабливу гру, з якою не соромно виходити на наступне футбольне свято.

Анатолій Тимощук, Ярослав Ракицький, Сергій Назаренко і наш найяскравіший талант – Євген Коноплянка здивували не тільки самовідданими діями у захисті, до чого ми вже звикли. Біля воріт Роберта Цілера господарі створили майже стільки стовідсоткових гольових моментів, скільки за кілька попередніх спарингів разом узятих.

Легко уявити почуття ейфорії тих щасливчиків, які мали змогу спостерігати за цим чудовим дійством наживо. На перерву гравці обох команд йшли, коли на табло «Олімпійського» світилося дещо зі сфери фантастики: Україна – Німеччина – 3:1.

– На жаль, ми не могли зробити шість замін, що дозволив собі Льов, – зізнався після фінального свистка Олег Блохін. – У другому таймі наставник гостей випустив на поле свіжих гравців, а ми такої можливості не мали. Однак, забий Назаренко за рахунку 3:1, – і все могло скластися інакше. За такого перебігу гри ми повинні були вигравати.

Не втримався від компліментів на адресу господарів і головний тренер віце-чемпіонів Європи.

– Українська збірна продемонструвала дуже хороший футбол, – зазначив Йоахім Льов. – Гравці були гранично зібраними, відмінно захищалися. Я ще ніколи не бачив команд, які настільки добре ведуть боротьбу за м’яч. Моїм підопічним приємно було грати проти такого суперника.

ТАБЛО «УК»

Товариські матчі

Україна — Німеччина — 3:3
Голи: Ярмоленко (28), Коноплянка (36), Назаренко (45) – Кроос (38), Рольфес (65), Мюллер (77)

Англія – Іспанія – 1:0

Греція – Росія – 1:1

Плей-оф Євро-2012.
Перші матчі.

Туреччина – Хорватія – 0:3

Естонія – Ірландія – 0:4

Чехія – Чорногорія – 2:0

Боснія і Герцеговина – Португалія – 0:0