ЛІГА ЧЕМПІОНІВ

«Шахтар» дедалі більше ускладнює перспективу  виходу  з групи

Саме в такому контексті розглядали протистояння гірників із чемпіоном Росії. Адже в принциповому матчі групового турніру Ліги чемпіонів зійшлися команди з абсолютно протилежним стилем гри. «Шахтарю», мереживо атак якого плетуть технічні бразильці, гості мали протиставити свою фірмову гру на високих швидкостях. Крім того, український чемпіон з одного із прогнозованих фаворитів групи після двох турів перетворився на аутсайдера і закономірно горів бажанням нарешті реабілітуватися перед своїми вболівальниками. І саме у двох поєдинках із «Зенітом» гірникам доведеться вирішувати подальше турнірне майбутнє.

Нашому бразильцеві Вільяну таки вдалося «покарати» російську оборону. Фото з сайту bigpicture.ru

Зайве казати, що поєдинок викликав величезний ажіотаж: заздалегідь розійшлися всі  квитки на 50-тисячну «Донбас Арену», а охочих потрапити на стадіон виявилося набагато більше. До речі, серед VIP-уболівальників мали б опинитися і президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв, які напередодні вже побували в Донецьку. Отож врахувавши цю попередню інформацію, наставник «Зеніта» Лучано Спалетті пообіцяв здобути такий результат, який втішить усю країну та її главу. Мірча Луческу у свою чергу прагнув, аби радість була на нашій вулиці. Матч розглядали також як дуель двох іноземних фахівців на чолі кращих клубів сусідніх держав, що грали колись в одному чемпіонаті країни, якої нині не існує.

Наставник гірників, прогнозуючи складний поєдинок, зауважив: «чорна смуга» двох турів Ліги чемпіонів, схоже, у «Шахтаря» вже позаду. «Ми втратили п’ять очок, але гра команди викликає впевненість, — зазначив він. — Гадаю, що нефарт, який був у попередніх поєдинках, закінчиться, удача повернеться до нас обличчям і ми доб’ємося позитивного результату. Спробуємо менше ризикувати і діяти максимально ефективно в атаці. Як це зробити — проблема моя та моїх футболістів».  

Наставник гостей напередодні неспроста назвав «великою перевагою» гірників переповнений суперсучасний стадіон «Донбас Арена». Проте й «Зеніт» не залишився без підтримки: уболівальникам з Росії продали 2,5 тисячі квитків, а ще майже 3 тисячі «фанів» пітерців отримали можливість подивитися матч на стадіоні «Олімпійський», що поряд. Тут в облаштованій для них фан-зоні встановили величезні екрани, а перепусткою стала атрибутика «Зеніта».    

Що й казати, сам поєдинок складався драматично. Вже на десятій хвилині стадіон зіщулився — арбітр призначив пенальті у ворота «Шахтаря». Втім, виручив Рибка, який упевнено парирував удар Широкова. Згодом гості, створивши небезпечний момент, «пробачили» гірникам ще раз. А ті повели в рахунку вже після першого удару у ворота «Зеніта»: гарний удар вийшов у Вільяна. Цей м’яч тоді видавався навіть не зовсім логічним, адже ініціативою заволоділи гості й майже буквально «возили» гірників. Отож гол у відповідь не забарився. А м’яч «у роздягальню», схоже, тільки розізлив пітерців і чомусь не додав упевненості гірникам. Адже чого тільки варта дитяча помилка центральних захисників, які фактично стали асистентами Файзуліну, який зрівняв рахунок. Відчувши цей стан гравців «Шахтаря», пітерці навіть могли дотиснути господарів і вирвати перемогу, та блискуче зіграв наш голкіпер, якого визнали найкращим у складі гірників.

«Можу сказати, що ми повинні радіти одному очку, адже перемогу заслужив «Зеніт», — підсумував після матчу Мірча Луческу. — Вони зуміли нав’язати нам свою гру, що базується на хорошій фізичній підготовці, самовіддачі та швидкому переході від оборони до атаки. Не готовими до великого тиску на них виявилися наші центральні захисники — це одна з найслабших їхніх ігор. А найкращим цього вечора був воротар Рибка».

Гравці «Шахтаря» теж зізналися: за такої гри нічия стала для них не найгіршим результатом. «Сьогодні «Зеніт» заслуговував на перемогу, на нашому боці були талан і Рибка, який дуже добре зіграв у воротах, — резюмував капітан гірників Даріо Срна. — Нам доведеться серйозно подумати: щось негаразд у команді — торік грали у чвертьфіналі Ліги чемпіонів, а тепер… Якщо хочемо пройти далі, треба обігравати «Зеніт» на виїзді, хоча зробити це буде дуже нелегко…»

Тренер гостей тим часом, відзначивши упевнену гру своїх підопічних та величезну кількість створених моментів, зауважив, що не задоволений результатом, оскільки «Зеніт» мав би вигравати. Зрештою, такої самої думки: могло бути й гірше — були й уболівальники гірників, яким довелося втішатися навіть нічийним результатом. Хоч саме цей результат залишив «Шахтар» на останньому місці із суто теоретичними шансами на вихід із групи.    

Що й казати, за нічийного результату гри рахунок у протистоянні тренерів  — на користь італійського наставника «Зеніта».      

 

 

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів, груповий турнір, 3-й тур

Група G

Шахтар — Зеніт — 2: 2 (Вільян (15), Адріано (45+1) —  Широков (33), Файзулін (60)

Порту — АПОЕЛ — 1:1

Голи:  Халк (13) — Аїлтон (19)

                  І     В     Н     П     М     О

АПОЕЛ     3     1     2     0     4-3       5

Зеніт          3     1     1     1     6-5       4

Порту        3     1     1     1     4-5       4

Шахтар      3     0     2     1     4-5       2