Крок за кроком завдяки достатньому державному фінансуванню прогалини у забезпеченні армії поступово заповнюються. У цьому році Міністерство оборони спрямує 50 мільйонів гривень на закупівлю 145 одиниць броньованої медичної евакуаційної техніки для використання її на сході країни. До кінця вже цього місяця до війська надійде 16 машин, а до кінця року — ще 31. Про це під час брифінгу в Міністерстві оборони повідомив голова підкомітету реформ медичного забезпечення, т.в.о. директора військово-медичного департаменту Міноборони полковник медичної служби Олег Ляшенко.

За його словами, маючи визначену суму фінансування, в міністерстві намагаються забезпечити медичну службу необхідним обладнанням для виконання відповідних завдань.

Лише медична сумка — інвентар

Військовий посадовець назвав цікаві цифри щодо забезпечення військовослужбовців на полі бою аптечками. Виявляється, їх на сьогодні в армії аж 200 тисяч. Це всі, разом узяті: завезені волонтерами, подаровані іноземцями, вироблені й поставлені вітчизняними підприємствами. Кількість достатня. Навіть утричі більша, ніж розраховували на певний контингент. Полковник медичної служби наголосив, що вміст не тільки можна, а необхідно використовувати під час бою. Витратним матеріалом — ліками, бинтами, джгутами — армійська медицина забезпечена. Усе перелічене після бою поповнюється.

— Була проблема з тим, що бійці навіть відмовлялися перед боєм отримувати аптечку, мотивуючи це небажанням у разі якихось втрат із її вмісту компенсувати їх, — пояснив Олег Ляшенко. — Справді, були випадки, коли командири неправильно інформували бійців про інвентарне майно і витратні матеріали. Тож повторю, що інвентарна лише сумка. Нині військові лікарі й командири різних ланок проводять роз’яснювальну роботу серед бійців про використання аптечок.

Пройшовши фахову підготовку, санінструктори рушають в зону АТО. Фото УНIAН

А вже як використовувати вміст, солдати мали навчитися. Всеобучем займаються мобільні медичні військові групи, зокрема від Української військово-медичної академії, від волонтерів, від Офіса реформ. Хто хотів, той навчився, хто не хотів — все одно вчили. Як додаткові підручні шпаргалки, надрукували і роздали бійцям пам’ятки.

— На сьогодні на передовій багато навчених бійців. Вони вже можуть навчити чи допомогти новачкові з домедичною допомогою, — зауважив військовий медик.

Така необхідна ліцензія

Однак гіркий досвід ведення гібридної війни показав, що звичайних медпрепаратів на полі бою часом недостатньо, щоб полегшити страждання пораненого, а то й врятувати його від больового шоку. Ані санінструктори, ані хірурги, анестезіологи, яким доводиться оперувати в польових умовах, не мають нині права на використання наркотичних медпрепаратів. На перший погляд, процедура нескладна, бо такі препарати видають під підпис, а після використання складають відповідний рапорт про списання. Тому військові медики звернулися до МОЗ із проханням спростити процедуру видачі-списання «особливих» препаратів для медичних рот. Після узгоджувальної процедури у МОЗ, МВС, Мін’юстом і Міноборони, яка приблизно триватиме три місяці, медичні роти отримають ліцензію медзакладу.

З огляду на потребу, в навчальному центрі Сухопутних військ «Десна» за програмою ТССС (Tactical Combat Casualty Care — «Тактична медицина») нині проходять підготовку 158 санінструкторів. Як зауважив Олег Ляшенко, ще 110 осіб закінчать перенавчання до кінця травня. Із них 16 підписали контракт і продовжать службу на посадах медпрацівників. Загалом за програмою ТССС із тактичної медицини підготовлено понад 1100 санінструкторів.

Також офіцер повідомив про виконання заходів реформування у військово-медичній сфері, проведених у межах діяльності підкомітету. Для систематичного та поетапного виконання цих заходів у Міністерстві оборони напрацьований План дій підкомітету реформ медичного забезпечення щодо впровадження оборонної реформи за напрямами діяльності у 2016 — 2020 роках.

— Основні цілі впровадження плану — вдосконалення системи управління військово-медичною службою, оптимізація організаційно-штатної структури медичних підрозділів відповідно до нових завдань Збройних сил, розвиток тактичної медицини, оснащення медичних підрозділів сучасними захищеними засобами евакуації з поля бою, створення змішаних авіаційних підрозділів для евакуації поранених в зоні АТО, нарощування можливостей військових закладів охорони здоров’я, медико-психологічної реабілітації і санаторно-курортного лікування, перехід на ефективні механізми медичного постачання та оснащення сучасними зразками медичної апаратури й техніки, активізація міжнародної співпраці з країнами і структурами НАТО, поглиблення співпраці з відомствами сектору безпеки, громадськими та волонтерськими організаціями тощо.

Хочеться вірити, що все заплановане, а воно як ніколи доречне в умовах ведення бойових дій, вдасться якнайшвидше реалізувати на практиці. Адже від цього залежить безпека життя наших захисників і наша з вами.