ТРАДИЦІЇ

У листопаді насолоджуємося останнім теплом та виглядаємо зиму

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»

Перші два осінніх місяці повністю підтвердили прогнози народних синоптиків: були щедрими на тепло і погожі дні. У першій декаді жовтня сонце так пригрівало, що навіть порушило природний цикл. У Києві вдруге цвіли каштани і можна було побачити на узбіччях доріг цвітіння кульбаб. Дерева тільки-тільки почали вбиратися в осіннє золото. Якщо перший сніг випаде у другій половині листопада, немає сумніву, що буде так, як у пісні:
«…білий сніг на зеленому листі».

Останній місяць осені здебільшого відзначається мінливою погодою. Але цьогоріч початок листопада народний синоптик з Волині Володимир Лис прогнозує теплим. Дощі та снігопади слід очікувати лише у другій половині місяця. Чи так воно буде, звіримо з народними прикметами, що припадають на релігійні свята: Дмитра Солунського, Дідів день (8), Параскеви-П’ятниці (10), Кузьми і Дем’яна (14), Архистратига Михайла (21), Пилипа (27).

Субота перед святом Дмитра — поминальна. Цей обряд є виявом пошани до покійних предків. Дідівські суботи тривають до Різдва Христового (07.01). Від Дмитра на землі починає господарювати зима. Якщо цього дня випаде сніг — буде холодно до кінця місяця. Дощ і відлига віщуватимуть теплу зиму і ранню весну.

Параскева-П’ятниця — жіноче свято. У цей день не можна нічого робити, лише постувати. Добрий вчинок на користь ближніх заслуговує Божого благословення. Якщо на Параски буде сонячно, зима вдасться теплою, а якщо день хмарний — у грудні почнуться сильні морози.

Кузьма і Дем’ян опікуються бідними, оберігають їх від нещасних випадків. Цього дня вперше від весняного Юрія (06.05) пастухи голять бороди і стрижуть волосся на голові, бо протягом сезону не годилося брати до рук бритви - «щоб худоба не хворіла, а вівці вовни не губили». Якщо цього дня снігопад — весна буде з повінню, а якщо день теплий, то й зима не буде суворою.

Свято Архистратига Михайла здавна вважається днем початку справжньої зими. З Михайла зима стоїть — земля мерзне, — каже народне прислів’я. Якщо цього дня трава вкрита памороззю, хмарно, незабаром почнуться великі снігопади. Туман і відлига відстрочать наступ холодів з морозами і снігом до Варвари (17.12) та Миколи (19.12).

Свято Пилипа — останній день перед початком зимового посту, що триває до 6 січня. Господарі готують обрядову вечерю: борщ, локшину, пиріжки, вареники, смаження. За батьківським столом збираються заміжні дочки із зятями, куми. Упродовж Пилипівського посту слід вживати рибу, овочі, гарбузову та гречану каші. Якщо в цей день паморозь — буде гарний врожай вівса. Якщо дощитиме — добре вродить пшениця.

До пилипівського посту готуються й птахи. Фото Володимира ЗАЇКИ

НАШ КАЛЕНДАР

3 листопада — День ракетних військ і артилерії; День інженерних військ.

4 листопада — День залізничника.

6 листопада — Війська 1—го Українського фронту визволили Київ від фашистських загарбників (1943); Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів; День працівників соціальної сфери.

9 листопада — День української писемності та мови; Міжнародний день боротьби з фашизмом та антисемітизмом.

14 листопада — Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет.

16 листопада — День працівників радіо, телебачення і зв’язку; Міжнародний день терпимості.

17 листопада — День студента.

19 листопада — День працівників гідрометеорологічної служби; День скловиробника.

20 листопада — День працівників сільського господарства; Всесвітній день пам’яті жертв дорожньо—транспортних пригод; Всесвітній день дитини; День індустріальної Африки.

21 листопада — Всесвітній день телебачення.

22 листопада — День свободи.

25 листопада — Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

26 листопада — День пам’яті жертв Голодомору.

29 листопада — Міжнародний день солідарності з палестинським народом