ПРЕЦЕДЕНТ

Наміри України зміцнювати свою енергетичну безпеку через диверсифікацію джерел постачання розворушили російського монополіста

Володимир НИКОНЕНКО
для «Урядового кур’єра»

«Хочеш миру — готуйся до війни» — актуальність цього крилатого вислову ще ніхто не відміняв. Звичайно, якщо все перевести на мову нинішніх реалій, то йдеться передусім не про гонку озброєнь, а про економічну міць. Адже ніщо не заважає демілітаризованій Японії користуватися більшою повагою та пошаною у світі, ніж країнам, які мають на озброєнні ядерну зброю. І ні для кого не є секретом, що ту ж Росію не стільки поважають, як бояться через існування великого ядерного арсеналу та терплять через її монопольне становище в газопостачанні на європейському та пострадянському просторі. Всі «принади» спілкування з стратегічним партнером в газовому питанні  відчула на собі й наша країна. На жаль, протягом років незалежності всі, хто опинявся на вершині влади, лише говорили про зменшення залежності від російських вуглеводнів та диверсифікацію джерел їх постачання в Україну. І лише при уряді, так би мовити, останнього призову, врешті-решт від слів перейшли до діла. 

  Після підписання рамкової угоди з німецькою компанією про закупівлю в неї газу, напрацювань по використанню реверсу зі Словаччиною, заяви Прем’єра про можливість закупівлі скрапленого газу в Катарі, ще одним підтвердженням серйозності намірів влади стала закупівля двох плавучих бурових установок, перша з яких прибула в Україну. Варто нагадати, що дружня нам  РФ заборонила прохід судна з нею через свої територіальні води. Однак, незважаючи на цю перешкоду, «Петро Годованець» — таку назву одержала перша бурова установка, днями прибув до порту призначення. Вона здатна бурити до 12 свердловин з однієї точки на глибині до 120 м і досягати максимальної глибини буріння 9 тис. м. Вже цього року завдяки бурінню 6 свердловин «Чорноморнафтогаз» планує додатково добути 155 млн кубометрів газу. А до 2015 року — понад 3 млрд кубометрів. Друга платформа прибуде в Україну до кінця року. Це дозволить почати буріння на Безіменному й Одеському родовищах, де планується використовувати обидві нові платформи.  На думку фахівців, перша установка зможе окупити себе вже на початку 2014 року.

Симптоматично, що після цього, як пише  газета «Комерсант Україна», Газпром минулої п’ятниці запропонував НАК «Нафтогаз України» активізувати роботу зі створення СП для розробки структури родовища Палласа на українській ділянці шельфу Чорного моря. І використовувати для цього  придбані «Чорноморнафтогазом» бурові установки.

Однак такий крок навряд чи можна розцінювати як дружній. Адже ще півтора року тому була домовленість про створення  такого СП. І не лише з освоєння шельфу. У грудні 2010 року ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз» домовилися про створення спільного підприємства для видобутку метану в Україні. Тоді голова правління Газпрому Олексій Міллер і голова правління «Нафтогаз України» Євген Бакулін  підписали меморандум про створення спільного підприємства для видобутку метану з вугільних пластів.  Але зрозуміло, що російському газовому монополістові не було ніякого інтересу допомагати  українській стороні зміцнювати свою енергетичну незалежність. І лише тепер, після конкретних кроків та реальних перспектив, які намітила в цьому напрямі влада України, в Газпромі спохватилися.

Але судячи з усього, спроби приспати українську сторону новими обіцянками ефективної співпраці у видобутку газу на  шельфі Чорного моря нікого з державних мужів у нас не гріють. Бо вони вже знають ціну різним обіцянкам з Білокам’яної.