Це вже друга спроба старателів зібратися тисячним натовпом і демонстративно, ігноруючи законні вимоги представників виконавчої влади та силових відомств регіону, добувати сонячний камінь на території державного підприємства «Маневицьке лісове господарство». Першу вони здійснили не так давно. Тоді тисяча копачів глибокими ямами та вивернутим з них піском спотворили п’ять гектарів лісу. Силовики затримали за порушення порядку, хуліганські дії, непідкорення законним вимогам працівників міліції півсотні чоловіків, частина з яких перебувала у нетверезому стані.

Ще не встигли волинські лісівники на чолі з директором лісгоспу Віктором Радіоном загорнути ті ями, як майже на те саме місце висадився новий десант копачів із жителів Рівненської області. І люди, більшість з яких кричать, що не мають роботи, а повинні годувати сім’ї, знову пішли на порушення.

Цього разу правоохоронці затримали 193 старателів за порушеною кримінальною справою. Фото з сайту mvs.gov.ua

Волинські правоохоронці, на допомогу яким прибули колеги із сусідніх областей, а також 250 співробітників лісової охорони та 200 представників громадських організацій, цього разу для припинення масового правопорушення діяли рішучіше. Вони в межах порушеної кримінальної справи затримали і доставили до місць оформлення відповідних документів 193 копачі бурштину. При цьому не обійшлося і без застережних пострілів у повітря від силовиків.

На щастя, із протистояння вийшли без поранених. Горіли і міліцейські автомобілі, про що поквапився повідомити один із місцевих депутатів, розповів генерал-майор міліції начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига, який з місця подій в обласний центр повернувся лише над ранок. Він не приховує, що ситуація в регіоні непроста. І  його підлеглі чекають законодавчого врегулювання видобутку, реалізації та оброблення бурштину.

А тим часом газета «Рівне вечірнє» нагадала, що законопроект про легалізацію старательського видобутку бурштину ще у 2006 році подав на розгляд парламенту народний депутат Микола Шершун. Тоді проект набрав понад триста голосів. Проте, як стверджує видання, його ветував Президент Ющенко. Тим самим завершилася і друга спроба, але вже за Януковича. Після Революції гідності законопроекти про видобуток бурштину підготували нардепи Микола Кучерук та Юрій Вознюк.  Але вони навіть не потрапили до обговорення в парламенті, бо їх не схвалили у комітетах.

Дедалі частіше на Волині доводиться чути, що у Верховній Раді та в деяких центральних органах виконавчої влади протидіє легалізації видобутку бурштину сильне лобі, бо мільйонні прибутки осідають у їхніх кишенях. Потенційний обсяг незаконних оборудок із бурштином журналісти одного з телеканалів днями оцінили у чотири мільярди. Так це чи ні — судити важко. Але нічні події на Волині ще раз нагадали: ситуація  вже дійшла до точки кипіння. Щоб не сталося непоправного, парламентарії мають невідкладно ухвалити відповідний закон, який і визначить правила гри у добуванні та реалізації сонячного каменю.