У Мистецькому Арсеналі майстриня Олеся Токарська розповідала про те, як вичакловується новорічне диво: «Спершу робимо ескіз малюнка. Потім переносимо його вітражними фарбами на іграшку. Доки фарба не висохла, обсипаємо прикрасу блискітками. Нехай сохне кілька хвилин. Тоді обмітаємо її — і перед нами краса». Найпопулярнішими виявилися іграшки, прикрашені за орнаментами полтавських рушників і писанок.

Відвідувачі й собі бралися творити красу. Ось тільки, як зізнається пані Олеся, дорослі зазвичай не стають учасниками її майстер-класів, бояться показати свою невмілість. А дітям це до вподоби. Наймолодшому учасникові всього три з половиною роки.

Загалом для маленьких умільців «Різдвяний Арсенал» підготував майже 60 майстер-класів. «На цьому заході ми вперше. Мій син цікавиться творчістю, тому тут нам приємно спостерігати, як багато людей створюють оригінальні речі», — поділилася враженнями пані Ірина.

Надихали на створення прекрасного, даруючи ідеї, різноманітні оригінальні вироби українських майстрів. Тут можна було цілковито підготуватися до свята: оригінально вдягтися, запастися гарним настроєм і солодкими емоціями, придбати подарунки, прикраси для оселі. Головне, щоб дзвеніло у кишені.

Що його обрати?

Благодійником може бути кожен

Приємно, що особливе місце на ярмарку відвели українській книжці. Щоправда, новинок новорічно-різдвяної тематики було небагато. Найплідніше в цьому напрямі попрацювало «Видавництво Старого Лева», яке пропонувало маленьким читачам «Казки під подушку», «Одного разу на Різдво», «Різдвяну історію» Чарльза Діккенса в перекладі Івана Андрусяка.

Казкові малюнки прикрашали стіни біля стенда видавництва «Майстер-клас». Вони відкривали таємницю новорічного подарунка від видавництва: «Саме до «Різдвяного Арсеналу» ми поспішали випустити «Їжачка в тумані: казки про справжнє» Сергія Козлова. Книжку ілюструвала київська художниця Галина Бодякова», — резюмував представник «Майстер-класу». А ось хітом продажу у видавництві назвали «Книгу, яку треба прочитати до Дня Святого Миколая». Її головна думка — Миколаєм може бути кожен із нас.

Побачили світ і книжкові новинки видавництва «Грані-Т» — «Авіа. Пташиний диспетчер» і «Вітроломи». «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» 2014 року святкових книжок не випускала, тому пропонувала видання попередніх років. А серед новинок представила «Дракони вперед» Каті Штанко, що стала книгою року «ВВС-2014».

З таким макіяжем святкувати веселіше.

Мандрували в космосі з Бабою Ягою

Ілюзію присутності в казці на «Різвяному Арсеналі» створював мобільний планетарій. Тут діти «мандрували» із Бабою Ягою космосом і зустрічалися з персонажами сузір’їв, кометами, планетами. А ось історію народження святкового дива діти із захопленням споглядали у мультфільмі «Різдвяна казка», озвученому співаками Павлом Табаковим, Ярославом Нудиком і Оксаною Мухою. Глядачі поринали у зимові Карпати, куди на прохання Святого Миколая прилетіло Янголятко. Однак на заваді диву опинився Чортик, якому закортіло викрасти подарунки для дітей. А втім, добрі справи перемогли…

Увагу дітлахів привертав і масивний дерев’яний об’єкт у формі кокона. Сюди вони охоче заходили, фотографувалися. Такий простір для спілкування і гри створив митець Артем Осламовський, представляючи альтернативний погляд на рекреаційну проблему для дітей.

Ось так скляні кульки перетворюються на новорічні прикраси.

«Одягни ялинку у вишиванку»

Добра традиція Мистецького Арсеналу — проведення благодійних акцій. «Різдвяний Арсенал» у цьому контексті не виняток. У межах акції «Одягни ялинку у вишиванку» відвідувачам пропонували купити вишиту новорічну іграшку, а кошти від продажу кожної четвертої прикраси обіцяють передати в НСЛ «Охматдит» та Головний військовий клінічний госпіталь. Також на заході збирали допомогу дітям зі сходу України.

І мамі цікаво з Дідом Морозом фотографуватися.

Однак пам’ятаймо, що добрі справи мають бути вічнозеленими. Робімо приємності близьким і про себе не забуваймо. Ідеться не тільки про матеріальну допомогу. Щирий світлий помисел — теж добра справа. Я й собі на згадку придбала янголятко і попросила в нього, щоб у новому році у вас все було гаразд.

Дарина ФІАЛКОдля «Урядового кур’єра», Світлана СКРЯБІНА (фото), «Урядовий кур’єр»