ВІДШКОДУВАННЯ

Цього року до управлінь звернулося понад 158 тисяч сімей

Переважна більшість одержувачів субсидій - це сім'ї, які складаються з непрацездатних громадян і мають право на сплату за житлово-комунальні послуги не більше 10% сукупного сімейного доходу в межах встановлених норм. Тобто ті, хто звертається за субсидіями, належать до найбільш вразливих верств населення, тож ставлення до кожного звернення має бути чуйним і уважним. На цьому наголосив перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага під час селекторної наради, де обговорювалися проблемні питання, що виникають у регіонах при призначенні житлових субсидій.

Як повідомили у прес-службі Мінсоцполітики, торік за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулося понад 2 256,9 тис. сімей, що на 62% більше, ніж у 2009 році. Наприкінці 2010 року субсидії отримувало 1 391,6 тис. сімей, а це 8,2% від загальної кількості сімей України. Крім того, у 2010 році 328 тис. сімей було призначено субсидію на придбання скрапленого газу та твердого побутового палива.

За оперативною інформацією регіональних управлінь праці та соціального захисту населення, нинішнього року (станом на 10.02.2011) за призначенням субсидії до управлінь уже звернулося понад 158 тис. сімей. З них призначено субсидію 95%. За словами Василя Надраги, найбільше звернень було у Донецькій, Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Луганській областях та у місті Києві.

На переконання Мінсоцполітики, місцеві органи виконавчої влади, управління соціального захисту населення та житлово-комунального господарства загалом забезпечили виконання рішення уряду щодо впровадження спрощеного Порядку призначення субсидій.

Тим часом Василь Надрага акцентував увагу учасників наради на певних чинниках, що призводять до уповільнення процесу призначення субсидій. Йдеться про невчасне надання службами бюро технічної інвентаризації на запити органів праці та соціального захисту населення відомостей про житло, що перебуває у власності громадян, а також про відсутність належної взаємодії із суб'єктами господарювання у сфері газопостачання.

Урядовець закликав представників регіональної влади розібратися з подібними випадками, а також з тим, чому подекуди виникають черги в житлово-експлуатаційних організаціях щодо отримання довідок про склад сім'ї, необхідних для призначення субсидій. За словами Василя Надраги, відповідно до спрощеного Порядку призначення субсидій такі довідки мають надаватися організаціями за запитами управлінь праці та соціального захисту населення. Перший заступник міністра зупинився на ситуації, що виникла у Дніпропетровській області. Зокрема, у місті Кривому Розі контрольно-ревізійними органами висунуті вимоги щодо стягнення коштів з громадян за субсидії, надані в останній місяць опалювального періоду, що суперечить чинному законодавству.

"Контролюючі органи вважають, що в останній місяць опалювального періоду (квітень) субсидія може надаватися тільки на послуги опалення, і вимагають повернення субсидій за інші комунальні послуги у цьому місяці. Нагадую, що у разі якщо плата за опалення нараховується лише в опалювальний період, субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається на весь опалювальний період, а не лише на 6 місяців. При цьому урядом встановлено, що одержувачі субсидії сплачують за всі житлово-комунальні послуги в місяць не більше 10-15% сукупного доходу.

Урядовець нагадав, що для призначення субсидій до категорії непрацездатних громадян слід відносити інвалідів, дітей, а також пенсіонерів, які досягли встановленого законами України пенсійного віку, в тому числі й на пільгових умовах. Повідомив Василь Надрага і про завершення погодження з міністерствами проекту урядового рішення щодо врахування до сукупного доходу сімей доходів фізичних осіб-підприємців, які працюють на спрощеній системі. Невдовзі цей проект буде внесено на розгляд Кабінету Міністрів.