Перший місяць літа — пора сінокосів. Завдяки квітневим і травневим дощам луки цього року розкошують. А чи буде врожайною хліборобська нива, значною мірою залежить від того, як складуться погодні умови у червні. Червень урожай замовляє, стверджує народна мудрість.

За дідівськими традиціями, старі люди подекуди і в наш час із повагою ставляться до давніх обрядів і прикмет, за якими  прогнозують майбутній  урожай. Зазвичай у народному календарі на червень це дні таких релігійних свят: Івана Довгого (1), Ферапонта (7), Устина й Харитона (14), Кирила (22).

Перший літній місяць завжди дарує багато сподівань. Фото Володимира ЗAЇКИ

У моїй пам’яті зберігся обряд у селах Вінниччини 1950-х років. Мій батько був криничарем. У Літинському районі немає села, де б досі не користувалися криницями, які він викопав. Про жодне буріння свердловин тоді не йшлося. Копав батько лопатою, а землю чоловіки піднімали з колодязя семивідерним цебром з допомогою сталевого троса, який намотували на дерев’яний коловорот. Під час літніх шкільних канікул я часто працював у тата підсобником. Кілька разів наша робота припадала на день свята Івана Довгого. У селах Боркові, Гуті, Майдані, Осолинці цього дня замовляли майбутній урожай. Щойно сходило сонце, господарі цілими сім’ями виходили на городи. Дорослі й діти весело починали котити по своїх межах  велике колесо, сплетене з вербових гілок, перевитих маками, волошками, півниками, таволгою. Чи зберігся цей обряд у тих селах до наших днів, невідомо. Відтоді як я був свідком цього дійства, минуло понад півстоліття.

На Ферапонта косити не можна, а худобу слід виганяти на пасовисько після того, як висохне роса. Від Ферапонтової роси трава іржавіє, а худоба хворіє,  застерігає  прислів’я. Шкідлива ця роса й для людей. На Ферапонта народні цілителі починають збирати лікарські рослини. Вважається, що з цієї пори вони набувають цілющих властивостей. Якщо цього дня йтиме дощ, влітку буде добрий урожай садовини і ярини.

Петрівка — це час найдовших днів і найкоротших ночей. Зимових запасів стає дедалі менше, тому тривале постування, мабуть, недарма припадає саме на цю пору. Червень косить, та в комору не носить, нагадує прислів’я.

Петрів піст досі зберіг в окремих селах звичаї, обряди і ритуальні страви. Традиційними повинні бути пампушки-мандрики,  холодні борщі на квасі, овочеві салати, киселі й узвари, вареники з грибами,  картоплею. За християнською легендою, пампушки споживали під час мандрів апостоли Петро і Павло, звідси і їхня назва.

Завершення Петрового посту вінчає полудень літа.  Одцвітають і дозрівають хліба. Ячмінь колос викидає, соловейко замовкає, кажуть старі люди. Важливо, щоб у ці дні стояла тепла сонячна погода. Свою родючу силу небесне світило найщедріше віддає в цей час усьому сущому на землі. Так і буде.

Устин тягне догори коноплі, а Харитон — льон. Якщо в день пошанування святих буде хороша погода, то добре вродить жито;  буде хмарно — до врожаю на ярину; дощ цього дня  буде провісником врожаю конопель і льону.

22 червня, на Кирила, — день літнього сонцестояння. Найдовший день і найкоротша ніч. Здається, що сонце умисно затримує своє милування красою квітучої Землі. Але у нашу пам’ять цей день вкарбовано вселенською трагедією: на українську землю підступно увірвалися фашистські загарбники. Ось яких  втрат зазнали ми в роки війни: 250 українських сіл було спалено разом із жителями. Найбільше — на Волині — 97, у Житомирській, Чернігівській  та Київській областях —  відповідно 32, 21, 17 сіл.  Загальні збитки від війни для СРСР становили 679 мільярдів рублів, із них 286 мільярдів — це збитки України. І хоч їх обсяг становив для України 42 відсотки загальної суми, радянський уряд надав нашій республіці для відбудови народного господарства лише 24 відсотки — 18,3 мільярда рублів.

Україна знову зазнає наруги від зазіхання на її незалежну територію. Новим загарбником став наш північний сусід, якого Україна першою  прикрила грудьми у грізний час фашистської навали.

Пом’янімо в день скорботи і вшанування пам’яті жертв  минулої війни в Україні й тих, хто віддав своє життя за її незалежність у війні нинішній. Слава Україні! Героям слава! 

НАШ КАЛЕНДАР

1 червня — День захисту дітей; Міжнародний день захисту дітей

4 червня — Міжнародний день безневинних дітей — жертв агресії   

5 червня — Всесвітній день довкілля

6 червня — День журналіста

7 червня — День працівників водного господарства

8 червня — Всесвітній день океанів; початок Петрового посту

12 червня — День працівників фондового ринку; Всесвітній день боротьби з дитячою працею

14 червня — День працівників легкої промисловості; Всесвітній день донора крові

17 червня — Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою

20 червня —  Всесвітній день біженців

21 червня —  День медичного працівника

22 червня —  День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни  в Україні

23 червня —  День державної служби; День державної служби ООН;  Міжнародний день удів

25 червня —   День митної служби України; День моряка

26 червня — Міжнародний день на підтримку жертв тортур; Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом

28 червня — День Конституції України; День молоді; День молодіжних та дитячих громадських організацій

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»