Внесок українців у визволення Європи від нацизму важко переоцінити. Всім їм маємо низько вклонитися, вшанувати і пам’ятати. На відміну від попередніх років, коли відзначали 9 Травня тільки як День Перемоги, цього року відзначатимемо й 8 травня як День пам’яті та примирення. Ці події, розповів на зустрічі з журналістами віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко, вперше матимуть новий зміст, новий спосіб вираження. Новації визначено в законах, указах Президента України і постановах уряду.

Заходи 8 і 9 Травня відбуватимуться під гаслом: «Пам’ятати і перемагати!». Їхнім символом став червоний мак — знак і пам’ять усіх загиблих у Другій світовій війні. Пам’ятати маємо тих, хто захистив Європу від нацизму. А перемагати маємо у збройному протистоянні на Донбасі, щоб зберегти цілісність України.

Заходи розпочнуться відкриттям 8 травня в Національному музеї Великої Вітчизняної війни експозиції, в основі якої сімейні реліквії ветеранів. Буде їх понад тисяча. І свідчитимуть усі про масштаби людської трагедії.

8 травня з 23 години до 23 години однієї хвилини триватиме хвилина миру. Їй передуватиме літературно-мистецька акція за участю воїнів АТО. Державно-церемоніальна частина покладання вінків до Вічного вогню і могили Невідомого солдата відбудеться у столиці 9 травня. Потім — марш миру. Участь у ньому візьмуть не лише вітчизняні духові оркестри, а й з багатьох країн Європи. Ходу вони завершать біля Національного музею Великої Вітчизняної війни. Там Президент приведе до присяги курсантів.

Урочистості відбудуться в усіх областях. Дух урочистостей, наголосив В’ячеслав Кириленко, має спрямуватись на вшанування подвигу всіх, хто боровся проти нацизму в різних арміях і на примирення ветеранів, які мають бути наставниками тих, хто захищає від ворога Україну тепер.

Салюту, військового параду не буде. Як зазначив В’ячеслав Кириленко, наша ідеологія — мир і вшанування тих, хто боровся проти нацизму в різних арміях.

Він також повідомив, що уряд надає кошти на фінансування ветеранських заходів через відповідні громадські організації. Грошові виплати ветеранам цього року збільшено порівняно з попереднім на 10 відсотків.

Заступник Глави Адміністрації Президента України Ростислав Павленко зазначив, що 8 та 9 травня в Україні посилять заходи безпеки: «На жаль, ми бачимо, що майже щодня спецслужби повідомляють про затримання диверсійних груп, про виявлення складів зі зброєю тощо». Посадовець закликав громадян поставитися до цього з розумінням.

Він також повідомив, що в першій половині дня 8 травня відбудеться урочисте засідання Верховної Ради за участю Президента, а згодом заходи концентруватимуться на території Музею історії війни. Зокрема заплановано відкриття виставки «Родинну пам’ять про війну збережено».

З 22.00 розпочнеться офіційна частина, що міститиме виступ Президента України. О 23.01 відбудеться акція «Перша хвилина миру», яку торік запропонувала громадськість, а цього року до неї приєднались офіційні структури. Заплановано також запалення чаші «Вогонь Слави» і запуск у небо кульок миру, кількість яких дорівнюватиме кількості днів Другої світової війни.

Завершення заходів — орієнтовно о 23.10.

Ведучий Євромайдану Євген Нищук пояснив, що такий пізній час проведення акції пов’язаний з тим, що «ми прив’язуємо її до 21.01 — першої хвилини миру, яку відзначають в усій Європі, що символізує капітуляцію гітлерівської Німеччини під час Другої світової війни».

Перед цим пройде мистецька програма «Голоси героїв» за участю відомих акторів та гуртів, зокрема «Піккардійської терції», «Кому вниз», «Тінь сонця», «Kozak System», а також Національного академічного ансамблю танцю України ім. П. Вірського.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зазначив, що в межах виставки «Родинну пам’ять про війну збережено» про події Другої світової розповідатимуть не сухими фактами, а через історії конкретних людей.