ІМІДЖ — УСЕ?

«Урядовий кур’єр» з’ясовував, як розв’язують проблему регулювання чисельності безпритульних тварин у містах-господарях майбутньої футбольної першості

Ми звикли вирішувати питання не в міру їх накопичення, а коли припече. У цьому сенсі чималий перелік того, що вкрай потрібно зробити, виник у зв’язку з проведенням фінальної частини Євро-2012. Візьмемо, приміром,  дороги: ями в нас були й, схоже, в багатьох місцях залишаться і після великого футболу. Надто непідйомною у всеукраїнських реаліях виявилася  ця «біда». Звісно, головні магістралі  впорядкували, а через села  хіба хто поїде?

Тема безпритульних тварин менш затратна. Однак щоб  упоратися з нею, потрібні не лише кошти, а й голова на плечах.  У нашому випадку — продумана діяльність місцевої влади.

Донецьк. Без господарів, але з кліпсами

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

Лише за приблизними підрахунками фахівців комунального підприємства «Тварини в місті», в обласному центрі блукають 14 тисяч братів менших-безхатьків. Нині вже завершився 1-й етап проекту «Бездомні тварини», який восени минулого року спільними зусиллями взялися реалізовувати Донецька міська рада та Благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України».

Досі вдалося провести моніторинг кількості хвостатих безхатьків, налагодити механізм відловлювання, стерилізації та чипування чотириногих. У всіх районах міста облаштували спеціальні майданчики, куди звозять бездоглядних тварин, які потім потрапляють до притулку «Піф», де проводять стерилізацію. Донецькі фахівці попередньо побували в притулку для тварин у Відні і тепер у своїй роботі використовують досвід Австрії та інших європейських країн, де стерилізація вважається найбільш дієвим та гуманним способом зменшення кількості безхатніх тварин.

Собака людині друг. А людина?. Фото з сайту izhevsk.ru

Також тварини отримують щеплення від сказу. 

У цілому ж програма розрахована на кілька років, а в ході її реалізації, на жаль, не обійтися й без евтаназії, якій підлягають насамперед агресивні та невиліковні тварини. А ось від масового та варварського знищення чотириногих у місті намагаються відмовитися.

До речі, на початку травня у  Донецьку запрацювала «швидка» для тварин. Відтепер будь-хто безкоштовно зможе викликати реанімобіль для безпритульного собаки, який зазнав травм. У перспективі — і «невідкладна» для котів. Сучасне авто швидкої допомоги місцевому притулку подарував благодійний фонд, повідомляє 5 канал.

Київ. За безпритульних взялися депутати

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Київрада  нещодавно затвердила Київську міську програму контролю за утриманням тварин та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на 2012—2016 роки.

Коментуючи журналістам відповідне рішення, заступник міського голови — секретар Київради Галина Герега наголосила, що така програма вкрай актуальна і потрібна для міста. «Питання збільшення кількості безпритульних тварин у місті і жорстокого поводження з ними є дуже гострим і провокує постійні конфлікти у суспільстві. Чинна правова база поверхово вирішує питання утримання домашніх тварин та регулювання чисельності безпритульних тварин і їх захисту від жорстокого поводження. Розв’язати цю проблему на місцевому рівні можна за допомогою відповідної програми, але для того, щоб вона була ефективною, необхідно забезпечити її належне фінансування та чітко контролювати виконання всіх заходів», —  зазначила Г. Герега.

Заходи розподілені за кількома напрямками і стосуються як безпритульних тварин, так і тих, що мають власників. Зокрема передбачені закупівля транспорту та матеріалів для вилову і перевезення, стерилізація, щеплення та лікування тварин, надання фінансової підтримки громадським організаціям, що утримують притулки, створення системи реєстрації та ідентифікації тварин, виготовлення соціальної реклами, що агітуватиме за гуманне поводження з ними. Крім того, кошти будуть виділені на щеплення домашніх тварин, створення зон вигулу та дресирувальних майданчиків для домашніх собак тощо.

Львів. Зароблятимуть самотужки

—Потреба будівництва притулку давно назріла, бо в місті,  за приблизними підрахунками, від 5 до 7 тисяч бродячих собак, — повідомив начальник управління житлового господарства Львівської міської ради Юрій  Голець. —  Загальноміський притулок  європейського зразка постане в місті  за 2—3 роки. Наразі визначено місце, під будівництво дадуть земельну ділянку площею  понад  4 гектари в районі промислової зони вулиці Шевченка, а з міського бюджету виділять 700 тисяч гривень на  виготовлення проекту. Втім, це буде не просто притулок, де утримуватимуть  500  бездомних собак та 300 котів, а й готель, який, до речі, сам зароблятиме на себе, зооринок (а не торгуватимуть домашніми улюбленцями поряд із продуктовим ринком), виставковий зал, функціонуватиме сучасна клініка. Але згаданий проект розрахований на  перспективу.

Під час Євро-2012 у Львові, за словами керівника управління житлового господарства Юрія Гольця, бездомними собаками та котами опікуватиметься команда фахівців із громадської організації захисників тварин з Болгарії, які виграли грант Євросоюзу. Болгарські захисники тварин приїдуть з оснащенням, медпрепаратами, харчами. Вони не лише стерилізуватимуть, а й діагностуватимуть тварин, вакцинуватимуть, вмонтують чипи і згодом відпустять у звичне для них місце перебування.

Харків. Шарикам обіцяють цивілізацію

Світлана ГАЛАУР,
«Урядовий кур’єр»

Ще рік тому на харківських вулицях і майданах  зустрічалися бродячі тварини і навіть цілі їх зграї, а  сьогодні ситуація кардинально змінилася. Бездомних Шариків і Тузиків помітно поменшало, а разом з ними знизилася й кількість покусаних  людей. Гостроту проблеми бродячих тварин, як поінформувала директор комунального підприємства  «Центр поводження з тваринами» Юлія Шаповалова,  вдалося зняти  завдяки  запровадженню в місті системи  вилову собак без подальшого випускання їх на вулиці.

За словами керівника центру, вся діяльність міської влади в цій сфері здійснюється відповідно до Закону України про захист тварин від жорстокого поводження, відповідає нормам Європейської конвенції про захист тварин, рекомендаціям провідних світових зоозахисних організацій, а також практичному досвіду тих країн, де спосіб розв’язання проблем, пов’язаних із бродячими тваринами, найбільш ефективний.

Нині в Харкові будується цивілізований притулок, який відповідатиме всім європейським стандартам. Здати в експлуатацію його планують наприкінці травня або ж на початку червня нинішнього року за адресою: проспект Гагаріна, 358. У ньому розмістяться карантинний майданчик для тимчасового утримання собак на 500 місць, ветеринарна клініка з двома відділеннями і стаціонаром (для тварин, що утримуються в центрі, та тих, що мають власників), демонстраційний утеплений  вольєр-павільйон на 100 місць для утримання перспективних для пошуку нових господарів собак, які пройшли карантин, готель для тварин. Також у притулку буде зона дресирування і вигулу собак. 

— Цих потужностей  цілком достатньо, щоб значно поліпшити ситуацію з безпритульними тваринами в Харкові, особливо перед приїздом  численних гостей на Єврочемпіонат з футболу,  — зауважує директор Департаменту житлового господарства Харківської міської ради  Роман Нехорошков.

ВАРТО ЗНАТИ

Стерилізація тварин, яка нині пропагується мало як не панацея, не позбавляє конкретного Сірка зубів!.. І кожна отримана від них рана, як правило, гоїться дуже тяжко та на тривалий час позбавляє людину працездатності!.. – прокоментував хірург вищої категорії Іван Чоплак, якому досить часто доводиться мати справу з такою категорією ран. Не кажучи  вже про те, що несподівано «взята в роботу» зграєю собак вагітна жінка може мати для своєї дитини найтяжчі наслідки, аж до викидня чи передчасних пологів. А дитина може на усе життя отримати психологічну травму і, наприклад, мати енурез, стати заїкою…

До того ж, профілактичне лікування від сказу, який, як відомо, є смертельною хворобою, триває до 90 днів і є дуже вартісним.

 ТОЧКА ЗОРУ

Кажи «Гав!», доки не вкусили…

Оксана ГОЛОВКО,
«Урядовий кур’єр»

Чотиримісячне немовля  безтурботно сопіло у візочку, я насолоджувалася лагідним вересневим сонцем і  перевагами життя на столичній околиці: з дитиною можна гуляти не в загазованому сквері, а подалі від людського ока, на широкому лузі. Аж раптом зграя безпритульних псів, що доти мирно копирсалися в залишеному «природолюбами» смітті,  кинулася бігти прямісінько на нас. Попереду — стара собака, яка, схоже, тільки-но надбала другий за сезон виводок.  Наші очі зустрілися.

Тоді вперше серйозно злякалася за свою дитину. Палиця втрапила до рук сама собою, хоч, не знайшовши підручних засобів, оборонялася б і голіруч. Та вже за кілька днів плакала, побачивши зранку кілька собачих трупів поблизу сусіднього будинку.

Минуло кілька років, і син попросив  купити собаку. Доки розмовляли про відповідальність, прохання трансформувалося в «Давай заберемо додому ось це цуценя» (у зграї, що оселилася поблизу нашого будинку, чергове поповнення).

Зазначу: поки що жодного рішення ми не ухвалили. Оскільки не дійшли згоди  щодо того, хто має гуляти з собакою вранці… 1 січня. А тут ще й подруга-психолог завважила: чотирилапого краще  брати, коли дитині виповниться хоча б  років шість. Аби вони росли разом. А що собачий вік коротший, то добре, щоби на момент  неминучого розставання  хлопчик уже подорослішав і навчився втрачати…

Понад місяць тому в 15-ти  країнах світу відбувся  міжнародний марш проти вбивства бездомних собак і котів, які, на думку активістів,  здійснюються місцевими комунальними службами під приводом «зачищення території» напередодні Євро-2012.

Небайдужі висунули низку вимог до центральної та місцевої влади, передовсім до міських голів та міськрад. Серед них, зокрема, й запровадження мораторію на фізичне знищення безпритульних, ініціація  перевірки фінінспекцією та прокуратурою діяльності комунальних служб, яким доручено виконання функції контролю за чисельністю безпритульних тварин, включаючи витрачання на них бюджетних коштів.

Та чи в усьому винні комунальники? Скажіть на милість, як тварини потрапляють на вулиці? Мале щеня від природи добре, не озлоблене на світ, не кидається на людей. А стає таким уже під парканом, викинуте господарями, яким набридла  жива іграшка. То, може, варто спершу пошукати причину в собі?