МЕДИЦИНА

В Україні затримуються державні закупівлі соціально значущих медикаментів,
проте проблему обіцяють вирішити 

На українському ринку лікарських засобів розгорівся скандал. Представники громадських організацій — Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, та Всеукраїнського товариства гемофілії — заявили, що в лікарнях гостро не вистачає антиретровірусних, протитуберкульозних, імунобіологічних препаратів, а також медикаментів для лікування гемофілії та гепатиту. 

Бракує й вакцин, що входять до переліку обов’язкових. Попри те, що на їхню закупівлю спочатку дали 230 млн грн, а потім ще 32, тендери не були проведені вчасно, тож вакцини у поліклініках і лікарнях у кращому разі з’являться не раніше вересня.

У райлікарнях немає повного комплекту препаратів для лікування туберкульозу. А лікування одним-двома препаратами призводить до розвитку стійкої форми хвороби. Є причина для тривоги й у хворих на гемофілію, адже потрібні їм лікарські препарати Міністерство охорони здоров’я закупило не в повному обсязі. Відсутній 8-й фактор, який необхідний 90% хворих на гемофілію (на «чорному ринку» він коштує $1000).

Змова  чи колізія?

У МОЗ вважають, що причиною дефіциту стала законодавча колізія. «Пізніше прийняття держбюджету та зміни до закону про тендерні закупівлі призвели до того, що перший тендер Міністерство організувало тільки 12 травня. Процедура торгів займає два-три місяці, а постачання препаратів триває до 40 днів», — повідомила перший заступник міністра охорони здоров’я і голова тендерного комітету Раїса Моісеєнко. Водночас заступник міністра охорони здоров’я Галина Калішенко вважає, що затримки з проведенням тендерів виникли через змову фармкомпаній.

— Основні постачальники лікарських препаратів або не з’являються на торгах, або завищують вартість медикаментів, — розповідає пані Калішенко. — За завищеними цінами було запропоновано закупити найбільш затребувані ліки: вакцини проти дифтерії, правця і туберкульозу. 

— Ми не готові закуповувати ліки за високими цінами, але можемо працювати за цінами 2010 року, — уточнює Галина Калішенко.

У МОЗ кажуть, що перші партії медпрепаратів надійдуть до лікарень вже у вересні. Насамперед планується провести закупівлю онкологічних препаратів та вакцин для дітей.

— Зараз ми укладаємо багато договорів. Уже підписали 20 контрактів на загальну суму 194, 782 млн грн. На закупівлю ліків було виділено з бюджету 1,7 млн грн, на половину цієї суми оголошені тендери. Вакцини вже на території України, але тепер, відповідно до вимог законодавства, їх перевіряють на якість та безпеку. Тому розвозити по регіонах МОЗ їх почне з вересня. Частина препаратів проти гемофілії вже закуплена, але 8-й фактор учасники тендерів запропонували за завищеними цінами, тому ми не мали змоги придбати ці ліки, — виправдовується заступник міністра і голова тендерного комітету Раїса Моісеєнко. 

Економію —  вакцинам

Мінохорониздоров’я планує завершити тендери щодо закупівлі медикаментів до серпня цього року.

— Упродовж липня-серпня тендерні процеси будуть завершені, — заявила Раїса Моісеєнко. За її словами, відповідно до закону про держбюджет, на 2011 р. передбачено фінансування 8 державних програм і 12 централізованих заходів у сумі на 1 млрд 756 млн 819,8 тис. грн. З метою забезпечення реалізації заходів з охорони здоров’я оголошено 120 процедур відкритих торгів на суму 808 млн 454,8 тис. грн. По 33 процедурах визначено переможців та надано акцептів на суму 242 млн 376,2 тис. грн, укладено 20 договорів на суму 914 млн 782,4 тис. грн.

— МОЗ почало проводити закупівлі, в результаті яких досягається економія бюджетних коштів. Ціни по багатьох позиціях знижуються у 1,5-2 рази, що вже дало змогу на перших торгах зекономити 14 млн грн. Ці кошти будуть направлені на закупівлю вакцин, — підкреслює Раїса Моісеєнко.

Тендерні закупівлі проводитимуться насамперед за тими програмами, де залишки ліків — критичні, позаяк у деяких регіонах є значні залишки лікарських засобів. Тож планується провести перерозподіл ліків.

Більш-менш впевнено дивляться у майбутнє медики, які лікують генетичні хвороби. Як повідомила «УК» головний спеціаліст з медичної генетики, нейрогенетик центру метаболічних хвороб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» Наталія Пічкур, тендер на закупівлю лікувального харчування для хворих на фенілкетонурію успішно проведений у травні.

— Найближчими днями очікуємо поставок лікувального харчування і тест-системи для скринінгу спадкових хвороб. Є у нас і ще одна хороша новина — скринінгові дослідження розширені на дві одиниці. Тепер сюди входять такі захворювання як муковісцидоз та адреногенітальний синдром. На нові скринінгові програми виділено близько 8 млн грн. Крім того, в Києві створюється центр для лікування муковісцидозу — дуже важкої спадкової хвороби.

І хоча пересічна людина з підкилимними іграми, якими зазвичай супроводжується тендерний процес у нашій країні (у якій сфері — не так важливо), не знайома, усі ми добре знаємо, що вони існують. Тож дуже хочеться вірити, що цього разу, надто у сфері придбання найбільш необхідних ліків, таки буде наведений порядок.