Що маємо нині? Так звану контрабанду, коли за участі, зокрема військових і правоохоронців, багато товарів потрапляє на непідконтрольну Україні територію Луганщини й далі  — у торгові мережі бойовиків. А якщо створити логістичні центри, які дають змогу людям з окупованих територій купувати товари на тиждень-два для сім’ї, для власного споживання? То було б вигідно насамперед Україні. Про це йшлося на виїзному засіданні Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції, яке відбулося у Сєверодонецьку. 

Облаштовують перший такий центр за допомогою міжнародних організацій на Луганщині у Новотошківському. А ось перший пішохідний пункт перетину лінії розмежування в області відкрити можна, і вирішено це зробити у Станиці Луганській. Керівник обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука заявив, що проаналізує, як той пункт діятиме.

«До 10 жовтня перехід буде відкрито, але хочу звернутися до місцевих жителів. Якщо цей пункт перетину буде задіяний для масового переміщення вантажів — я його закрию», — наголосив Георгій Тука.

На засіданні комітету ВРУ обговорювали питання корупційних ризиків у боротьбі з контрабандою, роботою логістичних центрів, корупції у правоохоронних органах. Фото автора

Чи допоможе таке послаблення в питаннях переміщення людей, чиї родини АТО розділила, та завдати удару корупційним схемам, які склалися у прикордонні?

За словами силовиків, яких запросили до участі у виїзному засіданні парламентського комітету, для боротьби з контрабандою у них фактично немає законних механізмів, адже кордону як такого теж немає.

«У разі затримання вантажу, який незаконно переміщують, у законі прописано, що треба скласти адміністративний протокол і направити матеріали до суду. А власники вантажу об∂рунтовують так: мовляв, покажіть мені норму закону, яка забороняє ввозити вантаж на територію за 400 метрів від лінії розмежування», — каже головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

І законодавче врегулювання цієї проблеми, і закон про превентивне затримання таких порушників — у компетенції народних депутатів, які вперше провели виїзне засідання так близько від лінії розмежування. Хоч на думку голови Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції Єгора Соболєва, «ми у цьому парламенті ухвалили всі антикорупційні закони, про які мріяли журналісти, громадські активісти й експерти».

— Завдання для всієї країни — почати ці закони виконувати. Ми в парламенті ініціюватимемо звільнення керівників правоохоронних органів доти, доки не побачимо їхньої справжньої роботи. До вас величезне прохання: боротися за те саме на місцевому рівні, — зауважує Єгор Соболєв.

Керівник обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука запевняє, що «має намір поставити крапку в боротьбі з незаконним переміщенням товарів у регіоні».

Обласна ВЦА вже розробила механізм, відповідно до якого щомісячно буде визначено перелік суб’єктів господарювання, яким дозволено переміщення вантажів (товарів) до населених пунктів, розташованих уздовж лінії розмежування сторін, між блокпостами першого та другого рубежів з визначенням обсягу вантажу, який перевозить кожен із суб’єктів господарювання. Тож під прикриттям пиріжка для бабусі жодні фури з пивом та оковитою у прифронтову зону не проїдуть. Ситуацію контролюватимуть й спе?ціальні мобільні групи.

До слова, щоб розслідування загибелі мобільної групи боротьби з контрабандою під Щастям 2 вересня було успішним, під час виїзного засідання комітету ВРУ заступник голови Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко і начальник ГУ МВС України в області Анатолій Науменко дали згоду пройти допит із використанням поліграфа.