Одне з основних завдань, які стоять перед новим Генеральним прокурором, — це подолання корупції. Формулюючи його, Президент України Петро Порошенко підкреслив, що очікує від Генпрокуратури більшої жорсткості в цьому питанні. Адже досі не подолано старі схеми, а держслужбовці в різних відомствах, не соромлячись, розкрадають державу та беруть хабарі.

Причому суми цих хабарів, судячи з усього, ростуть разом з інфляцією. Наприклад, чиновників Головного управління Державної фіскальної служби України у Волинській області 9 лютого затримано за вимагання та отримання хабара у розмірі 400 тисяч гривень.

Як зазначається у повідомленні прес-служби УСБУ у Волинській області, протиправну діяльність одного із заступників начальника головного управління та начальника управління аудиту викрили співробітники Служби безпеки України спільно з працівниками Генеральної прокуратури України. 

Кошти чиновники отримали за невідображення в акті перевірки одного із товариств з обмеженою відповідальністю порушень податкового законодавства та недонарахування податків на суму майже 3,5 мільйона гривень. Як повідомила прес-служба, 4 лютого правоохоронці задокументували отримання першої частини неправомірного доходу в розмірі 100 тисяч гривень.

У подальшому ці кошти виявили і вилучили під час обшуку в квартирі одного із зазначених посадових осіб. А вже 9 лютого службовців затримали на гарячому, коли вони отримували другу частину хабара — 300 тисяч гривень.

Схеми й дотепер працюють

Їм оголошено про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу (одержання хабара). Санкція статті передбачає позбавлення волі терміном від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися деякою діяльністю терміном до трьох років з конфіскацією майна та спеціальної конфіскацією.

Як зазначають у ГПУ, за 2014 рік встановлено причетність до скоєння корупційних і посадових злочинів значно більше чиновників, ніж за попередні роки незалежності. Рівень залучення до відповідальності посадових осіб безпрецедентний.

У відомстві підкреслюють, що минулого року вперше до кримінальної відповідальності за розкрадання державних коштів притягнуто чиновника рівня заступника голови Національного банку.

Відкрито і триває слідство за кримінальними провадженнями стосовно колишнього міністра оборони та осіб вищого командування: генерал-лейтенанта, трьох генерал-майорів, двох адміралів, контр-адмірала. Оголошено підозру в заволодінні державними кошами в особливо великих розмірах особі, яка має звання «Герой України». Прокуратура міста Києва за отримання неправомірної вигоди затримала директора департаменту Нацкомфінпослуг.

Наприкінці січня поточного року слідчі Генеральної прокуратури задокументували факт отримання неправомірної вигоди заступником директора департаменту Міністерства юстиції та начальником Головного управління юстиції в Одеській області. Чиновників підозрюють у тому, що вони вимагали та отримали від громадянина неправомірну вигоду в розмірі 6000 доларів США за зниження процентної ставки реалізованого майна на відкритих торгах (аукціон), а саме 11 автобусів марки «Богдан» і ЛАЗ.

Ведуть боротьбу з корупційними проявами безпосередньо і в правоохоронних органах. До кримінальної відповідальності за такі злочини притягнуто 157 працівників органів внутрішніх справ, 60 — Державної фіскальної служби, 33 — кримінально-виконавчої системи, 20 — митної і 8 працівників прокуратури.

Мільярд наварили на ліках

Правоохоронці розплутують і схеми, які залишилися у спадок від колишньої влади. Зокрема Служба безпеки України спільно з органами прокуратури викрила механізм завдання збитків державному бюджету під час закупівлі Міністерством охорони здоров'я України лікарських засобів і виробів медичного призначення у 2012—2014 роках. Ця схема, за повідомленням прес-служби відомства, призвела до значного подорожчання лікарських засобів, що відбилося насамперед на соціально незахищених верствах населення.

«Встановлено, що службові особи одного з найбільших дистриб'юторів фармацевтичної продукції постачали ліки на замовлення МОЗ України за цінами, завищеними на 20—40%. Для цього в документи, необхідні для митного оформлення товарів, вносили завідомо неправдиві відомості. Таким чином зловмисники отримували надприбутки в обхід встановленої законодавством 10-відсоткової граничної надбавки на оптові ціни на лікарські засоби і вироби медичного призначення. Платити за незаконне збагачення ділків доводилося з власних кишень громадянам України», — зазначили в СБУ.

Упродовж 2012—2014 років цією комерційною структурою (за посередництва підконтрольних іноземних фірм) імпортовано в Україну на виконання державного замовлення тільки за договорами з МОЗ фармацевтичну продукцію на суму понад 1 мільярд 260 мільйонів гривень. 

СБУ зареєструвало кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. Триває слідство.