Більшість батьків і досі не знають, давати дітям гроші на харчування у шкільній їдальні чи ні. Адже якщо раніше всім учням початкових класів держава гарантувала безплатний сніданок, то відтепер його отримають лише діти пільгових категорій. Відповідну постанову ухвалив Кабінет Міністрів.

Допомогти школам можуть місцеві бюджети. Втім, наскільки швидко місцева влада відреагує на проблему — ще питання. А в більшості шкіл дзвінок уже кличе школярів на урок, заняття поступово відновлюють. «УК» дізнавався, батькам яких школярів найближчим часом доведеться платити за шкільну їжу.

Для здоров’я дитини важливо вживати не бутерброди, а гарячу їжу. Фото Володимира ЗAЇКИ

Шкільна котлета стане платною

Нагадаємо, що досі безплатним сніданком у школах забезпечували всіх учнів 1-4 класів незалежно від фінансового стану їхніх родин. Цю норму було прописано в постанові уряду №116 від 2 лютого 2011 року «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей…» Згідно з пунктом 5 цього документа, у навчальних закладах за рахунок бюджету харчувалися такі категорії учнів: діти-чорнобильці, учні 1-4 класів, діти-сироти й ті, хто позбавлений батьківського піклування, школярі з малозабезпечених сімей. Решта учнів харчувалися за власний кошт.

Натомість, як виявилося, батьки учнів початкових класів за безплатні сніданки часто доплачували навчальним закладам з власного гаманця. «Скажімо, за харчування у грудні ми заплатили 22 гривні, — розповідає «УК» мама учениці 3 класу Городенківської  школи №1 на Івано-Франківщині Катрусі Ольга Романівна. — На початку кожного навчального року всі батьки обов’язково мали здати у шкільну їдальню по 20 кілограмів картоплі (вчителька перевіряла строго за списком), і ще хто на що багатий: квасолю, буряк, моркву, різноманітну консервацію. Оскільки більшість городян теж мають городи, це для батьків не проблема».

За словами пані Ольги, її донька залюбки крокує у шкільну їдальню — тутешні страви Катрусі дуже смакують. «Кожна мама скаже, що їсти щоднини всухом’ятку лише бутерброди — не вихід, дитина такого віку повинна вживати вранці теплу їжу, — зауважує жінка. — На гарнір у школярів картопля або каша, раз на тиждень риба та млинці, часто дають сосиски, смачні й перевірені — школа купує на одній оптовій базі. Учні, які залишаються на групу продовженого дня, окрім сніданку, отримують ще й обід і підвечірок. В іншій школі міста в їдальні готує окреме приватне підприємство, тож там батьки ще більше задоволені якістю харчування, старшокласники навіть щодня купують комплексні обіди».

Звісно, комусь шкільне меню смакує, а комусь і ні. «Мій син взагалі не з’їдав шкільні сніданки, оскільки готували в їдальні жахливо, — розповідає мама четвертокласника киянка Лариса Шевченко. — Здебільшого на гарнір дають глевкі каші, діти не хочуть навіть ложки до рота піднести. Котлети від смаження на сто разів перепаленій олії «пахнуть» ще в коридорі. Чай — ледь зафарбована вода з незрозумілим осадом. Єдине, чим можна безпечно для шлунка поласувати у шкільній їдальні, — свіжою випічкою. Якби в їдальні тими кашами обідали вчителі разом із директором, можливо, страви стали б смачнішими».

Чипси замість борщу 

А з 18 січня цього року уряд скасував безплатне харчування учнів 1-4 класів (постанова №16). Тепер за шкільний сніданок не платитимуть лише батьки дітей пільгових категорій. У Міністерстві освіти і науки зазначають, що такі нововведення спричинив Закон №911 (від 24 грудня 2015 року), котрий вніс зміни до законів «Про охорону дитинства», «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту».

Вочевидь цим та іншим нормативним актам не відповідали окремі положення постанови №116 про харчування дошкільнят, школярів та студентів професійно-технічних навчальних закладів. Новий документ дещо змінює пункт 5. «Відтепер безплатним харчуванням  забезпечені учні 1-4 класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», — пояснюють «УК» в департаменті загальної середньої та дошкільної освіти профільного відомства. — Порядок доповнено категорією учнів з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних і інклюзивних класах. Ці категорії учнів харчуватимуться коштом освітньої субвенції».

Тож тепер сніданок для учнів початкових класів стане платним. Право на безплатне харчування у шкільній їдальні матимуть лише діти-чорнобильці, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, школярі з особливими освітніми потребами (які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах), а також учні 1-4 класів з малозабезпечених сімей. Звісно, батьки найменших школярів готові давати своїй дитині кошти на гарячу їжу в їдальні, проте побоюються, що дитина замість сніданку чи обіду купить чипси або іншу шкідливу їжу. «Поблизу нашої школи розмістили кіоск з різними «смаколиками», — ділиться мама четвертокласника Артема з Київщини Лілія. — Під час перерви діти по морозу розхристані біжать туди купувати чипси, сухарики, солодку воду тощо. Тому потрібно, щоб батьки не давали дітям гроші на руки, а платили за харчування організовано. Було б добре, щоб учителі теж водили учнів на сніданок як і раніше — усім класом».

За бажання і можливості харчування решти учнів початкової школи можуть взяти на себе місцеві бюджети. Відповідний пункт включили до порядку. «Органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати харчуванням учнів інших категорій та передбачати на це відповідні видатки з місцевих бюджетів». Тобто наприклад учнів 5-11(12) класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», можна забезпечувати таким харчуванням коштом місцевих бюджетів за нормами, визначеними згаданим додатком 7 постанови № 1591», — роз’яснюють у Міносвіти.

Про те, як швидко у місцевої влади дійдуть руки до школярів, зрозуміємо найближчим часом. А ось у Городенці, що на Івано-Франківщині, місцеві депутати вже подбали про безплатне харчування всіх учнів початкових класів. «Це рішення прийняли на сесії, — додає Ольга Романівна. — Оскільки наш регіон сільськогосподарський, влада планує залучити великі місцеві аграрні холдинги, щоб вони забезпечували шкільні їдальні продуктами або частково фінансували харчування школярів».

Новації зачепили й дитсадки: з 1 січня не платитимуть за харчування батьки дітей з малозабезпечених сімей. «Підставою є довідка про призначення такої допомоги, видана органами праці та соціального захисту,  — зазначають у профільному департаменті. — Також відтепер батьки дітей з інвалідністю, незалежно від типу закладу, не сплачуватимуть за харчування. Раніше платні з батьків таких дітей не вимагали, якщо діти перебували в спеціальних дошкільних навчальних закладах (групах) або в санаторних закладах (групах) для  дітей з малими і затухаючими формами туберкульозу».

Непроста ситуація склалася з харчуванням у профтехнічних навчальних закладах, адже із січня цього року вони взагалі опинилися на межі існування у зв’язку з передачею їхнього фінансування на плечі обласних та міських бюджетів. Освітяни сподіваються на підтримку держави — принаймні на перехідний період у розрізі реформування мережі профтехосвіти. А поки що законодавчо передбачено забезпечити триразовим харчуванням не лише дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а й осіб з їх числа (тобто після досягнення 18-річного віку), а також дітей-інвалідів.