ПЛАНИ

У Шостці на Сумщині  реалізується проект індустріального парку

Володимир НИКОНЕНКО
для «Урядового кур’єра»

У середині 90-х мені довелося побувати у Пітсбурзі  на території колишнього заводу фірми «Вестингауз». Колишнього, бо той велетень уже не працював. А це був справді  велетень, бо і територія гігантська, і споруди цехів, складів, адміністративних будинків вражали масштабами. В кращі часи всесвітньо відомої фірми тут працювали понад 12 тисяч осіб. Гостинні господарі  з Пітсбурзького університету привезли нас сюди не задля того, аби ми помилувалися старою промисловою архітектурою (до речі, того вартою), а щоб показати, як ця виробнича зона (донедавна майже мертва) пробуджується та повертається до нового життя, починає знову служити людям як індустріальний парк. В одних цехах йшло перепланування, гуркотіла будівельна техніка, в інших — уже спокійно працювали різні фірми і фірмочки.

— Сюди,  — казали американці, —  потягнуться чималі гроші інвесторів, сюди залюбки прийдуть ще  десятки й десятки великих, середніх і малих підприємств із новими технологіями. Чому? Та тому, що матимуть змогу орендувати за розумну ціну потрібну територію разом зі спорудами чи частину якоїсь споруди. Тому, що тут є потужне  електро-  та газопостачання, вода, водовідведення. Тому, що в місті живуть люди, за плечима в яких безцінний досвід роботи на металургійних, машинобудівних, електротехнічних підприємствах — унікальні робітничі та інженерні кадри.  Тому, що Пітсбург має вигідне географічне розташування, розвинену транспортну інфраструктуру. І вам, українцям, у регіонах, де померли старі виробництва, варто робити так само, якщо є подібні передумови для залучення бізнесу на території таких виробництв.

Макет індустріального парку.

Місто допоможе

Згадав оті рекомендації, коли почав готувати цей допис, бо схожість побачив майже стовідсоткову. Практично всі американські умови успішності промислового парку, як кажуть, існують в індустріальному парку «Свема», який створюється в місті Шостка на Сумщині.

Тут, на площі приблизно в 235 га, для орендарів є 150 тис. м різних приміщень — складських, промислових, торгових, адміністративних. Поряд —  найбільша в регіоні та й взагалі на північно-східних теренах держави ТЕЦ потужністю 60 МВт.  Газ, вода (не тільки прекрасна артезіанська, а й технічна), каналізація: плати — і користуйся.  Неподалік автомагістраль Київ—Москва. До Росії і Білорусі — «два кроки».

Привабливості цьому індустріальному парку додає й те, що невеличка Шостка (80 тисяч жителів) має неабиякий  науковий потенціал: три НДІ, в яких працюють десятки докторів і кандидатів наук. Є в місті й своя, як любили писати раніше, «кузня  кадрів»  — Шосткинський інститут Сумського державного університету.

Що стосується робочих рук та інженерів, які можуть знадобитися виробництвам, котрі «пропишуться» в індустріальному парку, теж місто допоможе. Близько 15 тисяч городян працювали на колишньому заводі світлочутливих матеріалів «Свема» (свого часу він був флагманом виробництва кінофотоматеріалів у СРСР, та з розпадом останнього, з впровадженням нових технологій на ТБ, у фотографії занепав). Та й ще в місті були підприємства з класними, не витребуваними сьогодні  спеціалістами.

Початок — половина справи

Ідеологом створення індустріального парку в Шостці став голова  Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь, який добре знає «Свему». Він обрав ефективну стратегію в пошуках підтримки цього проекту. В області ще наприкінці 2010 р.  запрацювало «Єдине інвестиційне вікно». Це дає змогу бажаючим розпочати справу: за кілька тижнів оформити всі дозвільні документи, потрібні для роботи, зокрема — в тому ж індустріальному парку.

 Його почали  створювати на початку минулого року. Для бажаючих зайти на територію «Свеми» при цьому висунули одну принципову вимогу: ви хочете плідно працювати у нас? 

— будь ласка, створимо потрібні умови, але реєструйте своє підприємство в Шостці, аби податки залишалися в місті та області, а ми завдяки цим надходженням мали змогу вирішувати соціальні питання, поліпшувати інфраструктуру та  привабливість регіону і для людей, і для бізнесу. Охочі знайшлися, й за минулий рік підприємства, що почали роботу в індустріальному парку «Свема», реалізували продукції на 300 мільйонів гривень та забезпечили роботою дві тисячі спеціалістів. 

Успішний старт дав змогу  сумському  керівнику облдержадміністрації  розмовляти про підтримку своєї ініціативи з боку держави і з Президентом, і з главою уряду. Одна річ — розповідати про  райдужні плани, інша — про успішні кроки. Як наслідок — наприкінці минулого року Кабінет Міністрів затвердив Державну цільову програму «Розвиток індустріального (промислового) парку «Свема» в місті Шостка на 2012—2015 роки».

Фінансування програми (бюджетне та з інших джерел) дасть змогу, зокрема поліпшити транспортну інфраструктуру, провести реконструкцію об’єктів промислового призначення технопарку «Свема».

До мети — крок за кроком

— Виконання програми, — каже Юрій Чмирь, — означає залучення протягом трьох років 500 мільйонів доларів США в економіку області. В індустріальному парку буде створено 50 нових підприємств. А це — 10 тисяч робочих місць.

З цього, за розрахунками сумчан, випливає збільшення на 52 мільйони гривень відрахувань до міського бюджету. Та й обласному додасться 32 мільйони. «Підгодує» індустріальний парк «Свема» на 122 мільйони Пенсійний фонд.

Нині на території «Свеми»  вже працює 31 підприємство. Продукують пластини, труби, профілі та інші вироби з пластмаси, вироби з деревини, нетканих і текстильних матеріалів. Найбільший вітчизняний виробник фармацевтичних препаратів ВАТ «Фармак» реалізує інвестиційний проект вартістю 12—15 мільйонів доларів США з організації виробництва активних фармацевтичних інгредієнтів. 20% продукції піде на експорт до Росії, в країни Східної та Західної Європи, до США.

Португальська компанія «Кабельте Груп» планує в цьому році розмістити на «Свемі» свою логістичну базу, а з 2013 року виробляти кабелі високої напруги та іншу провідникову продукцію.

Нещодавно виявила бажання працювати  на території шосткинського індустріального парку китайська фірма, яка займається виготовленням тари для фасування гербіцидів, виробництвом органо-мінеральних препаратів.

Та сумчани не просто чекають охочих.  Під час проведення 22-ї пленарної сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи у Страсбурзі  20—22 березня вони презентуватимуть учасникам конгресу можливості свого індустріального парку і Сумщини загалом. А наступними кроками стануть виставки  в Гамбурзі й Лісабоні для презентації економічної та інвестиційної привабливості  області.

Одним індустріальним парком Ю. Чмирь і його команда обмежуватися не збираються.  Протягом двох років сумчани планують створити в області ще три точки зростання інноваційного, високотехнологічного потенціалу, ще три індустріальних парки —  у Конотопі, Тростянці та Сумах.
 

У далекі 60-ті роки я працював кінооператором на телебаченні й згадую, як раділи ми, коли  отримували партію кіноплівки саме з Шостки, бо марка «Свема» гарантувала високу якість. І в титрах старих стрічок часто можна побачити: «Фільм знято на кіноплівці «Свема». То був бренд, знаний не тільки в СРСР.  Хочеться сподіватися, що завдяки індустріальному парку «Свема» авторитет і популярність того бренда повернуться.