ПАРТНЕРСТВО

Президент Литви Даля Грібаускайте прагне, аби Україна користувалася перевагами й можливостями європейської перспективи  

Співпраця з Європейським Союзом не обмежується тільки євроінтеграційними прагненнями України, зокрема Угодою про асоціацію. Про це Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив під час зустрічі з Президентом Литви Далею Грібаускайте, яка відбулася у ході його офіційного візиту до цієї країни.

Він нагадав, що Україна затвердила повномасштабну програму співробітництва з НАТО, зокрема бере участь в операціях під егідою Альянсу, проводить спільні навчання тощо. На переконання Миколи Азарова,  повноцінна співпраця України з НАТО сприяє модернізації її армії та оборонної галузі.

Квіти для пані Президента. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Вікно в Європу

У ході бесіди Микола Азаров запевнив співрозмовницю, що всі іноземні спостерігачі, які приїдуть в Україну для висвітлення перебігу виборчої кампанії до Верховної Ради, отримуватимуть безкоштовні візи. Україна готова прийняти всіх іноземних спостерігачів, які виявлять бажання проводити моніторинг виборчого процесу, аби ті мали цілковиту впевненість у чесності, прозорості та демократичності виборів.

Даля Грібаускайте повідомила Микола Азарову про свою участь у 18-му саміті глав держав Центральної Європи, який відбудеться в Ялті 11—12 травня: «Ми хочемо бачити Україну, яка зможе користуватися всіма перевагами традиційного Східного партнерства і можливостями європейської перспективи. Нам вигідно, якщо ви будете сильнішими».

Водночас вона зазначила, що Литовська Республіка зацікавлена та відкрита для співпраці на ринку електроенергії, висловивши сподівання, що питання транзиту української електроенергії через територію Білорусі до Литви буде вирішено. А восени Литва очікує на візит Президента Віктора Януковича, повідомляє де?партамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

У гуманітарній сфері уряд України розгляне ініціативу литовської сторони про створення пам’ятного знака спільної українсько-литовської історії. Так, Даля Грібаускайте запропонувала розмістити знак у Києві на Замковій горі, де було розташовано замок литовського воєводи у той час, коли Україна входила до складу Великого князівства Литовського.

Запрошення працювати

Відбулася й запланована зустріч Миколи Азарова з представниками бізнес-кіл Литви, на якій Прем’єр запросив учасників інвестувати в Україну: «Для нас Литва — це вікно в ЄС», — зазначив глава уряду.

За словами Миколи Азарова, Кабінет Міністрів за останні два роки активно проводить політику дерегуляції та зменшення адміністративного впливу на бізнес. Зокрема із 600 видів ліцензійної діяльності лишилося 60. Микола Азаров також повідомив, що в Україні діє новий Податковий кодекс, відповідно до якого вдвічі скорочено кількість податків та на 4% зменшено податок на прибуток, який нині становить 21%, наступного року він буде 19% і у 2014 році становитиме 16%. Також зменшується ПДВ: наприклад, у 2014 році ставка цього податку становитиме 17%. При цьому Прем’єр-міністр нагадав, що зараз 70% ПДВ повертається в автоматичному режимі.

Разом з цим, глава уряду наголосив, що уже зараз новий бізнес в Україні можна зареєструвати за 1—3 дні. «Я хочу почути від вас пропозиції, що уряд ще може зробити для того, аби бізнесу було простіше працювати в Україні», — резюмував Микола Азаров. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»