Децентралізація, енергоефективність та міжнародне партнерство — три основні вектори політики реформ, якими цьогоріч опікуватиметься Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Шлях до прозорого фінансування 

Ключовим напрямом діяльності міністерства залишається реформа  децентралізації. «В Україні вже діють 172 об’єднані територіальні громади. Цього року очікуємо до двохсот нових таких громад і зростання надходжень до місцевих бюджетів до 110 мільярдів гривень», — окреслив перспективу віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Держава, за його словами, передає об’єднаним громадам ресурси для розвитку: кошти, землю і можливість ними управляти. «Уже в першому півріччі плануємо передати об’єднаним територіальним громадам повноваження розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів. Відповідний закон Верховна Рада має ухвалити найближчим часом», — підкреслив Геннадій Зубко.

На місцях видніше, куди спрямовувати зусилля. Фото Володимира ЗAЇКИ

Головний вектор реформи енергоефективності, на думку урядовця, — створення Фонду енергоефективності, що зменшить споживання газу в країні у 2,5 раза й дасть змогу залучити до 60 мільярдів гривень інвестицій щороку. «Фонд — шлях до прозорого фінансування проектів, дешевих і довгих кредитів, а також зекономлені субсидії на житлово-комунальні послуги. За три-п’ять років економія становитиме мільярд кубометрів газу щороку. За цей період можна зменшити витрати державного бюджету на субсидії на три мільярди гривень щороку. Умови змін — стовідсотковий облік, модернізація, інвестиції та реструктуризація боргів», — зазначив Геннадій Зубко.

У напрямі міжнародного партнерства віце-прем’єр-міністр вбачає той необхідний інструмент, що уможливлює проведення необхідних змін. «Мінрегіон — лідер серед міністерств із залучення коштів іноземних партнерів. Серед основних напрямів роботи з міжнародними партнерами — децентралізація, енергоефективність, інфраструктурна підтримка комунального господарства, відновлення Донбасу», — цитує слова Геннадія Зубка прес-служба віце-прем’єра.

За його словами, Європейський Союз — один із ключових партнерів України в децентралізації. У межах програми U-Lead ЄС надав 97 мільйонів євро. У сфері комунального господарства та модернізації інфраструктури Мінрегіон співпрацює зі Світовим банком та Європейським інвестиційним банком. Завершено проект «Розвиток міської інфраструктури», під який було залучено 140 мільйонів гривень.

«Реформа дає Україні шанс одужати й зміцнитися. Це для країни спортивний тонус, що зміцнює м’язи і змушує кров пульсувати. Тож Україна отримає шанс стати енергоефективною, децентралізованою й дієвою державою», — окреслив мету змін Геннадій Зубко.

Учора Геннадій Зубко взяв участь у круглому столі «Децентралізація сфери містобудування у контексті системних реформ». Під час заходу відбулася передача повноважень Державної архітектурно-будівельної інспекції м. Коростишів Житомирської області та с. Якушинці Вінницької області.

Залучайте надані кошти

До слова, на сьогодні 64 об’єднані громади вже подали до Мінрегіону 305 заявок на інфраструктурні проекти, які планують реалізовувати за рахунок відповідної субвенції, на загальну суму понад 384 мільйони гривень. Цю інформацію озвучив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час третього засідання Комісії з розгляду поданих виконавчими комітетами рад об’єднаних громад заявок на проекти, які можна реалізовувати за рахунок коштів державної субвенції на формування інфраструктури.

245 заявок погоджено комісією, і об’єднані громади вже можуть починати реалізацію відповідних проектів. 15 заявок спрямовано на доопрацювання, 45, повідомляє прес-служба відомства, комісія розгляне найближчими днями.

«За два тижні ми опрацювали заявки на інфра?структурні проекти від об’єднаних громад більш ніж на 384 мільйони гривень, що становить майже 38% загальної суми субвенції. Темпи подачі заявок все ще не дуже високі. Сподіваємося, що об’єднані громади прискоряться в цьому, щоб якомога швидше почати реалізацію проектів, і не на папері, а на ділі показати жителям своїх територій, що зміни на краще вже відбуваються», — зазначив В’ячеслав Негода.

Найкраща ситуація у Закарпатській області —там подано заявок на 100% субвенції, у Сумській — 99,9%, у Запорізькій — 93,4%, у Луганській — 76,4% субвенції. Не подали жодної заявки об’єднані громади Вінницької, Івано-Франківської, Київської, Миколаївської, Рівненської та Херсонської областей.

У 2016 році з державного бюджету об’єднаним територіальним громадам на розвиток інфраструктури передбачено субвенцію обсягом 1 мільярд гривень. Кошти розподілятимуть між 159 об’єднаними громадами за чіткою формулою: залежно від кількості сільського населення і площі громади. Це від 960 тисяч гривень для найменшої об’єднаної громади до 23 мільйонів гривень — для найбільшої.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»