РАДА РЕГІОНІВ

Президент окреслив кроки влади, що мають прискорити реформи

Віктор Янукович на засіданні говорив про не виконані протягом минулого року завдання. Критиці глава держави піддав усі сфери життєдіяльності країни і списав провину за дискредитацію політики реформ на низьку виконавську дисципліну в центрі та на місцях.

Бюджетне виживання

«Ми вивели Україну на територію керованого неконфліктного розвитку», — вказав чи не на єдине результативне досягнення 2012 року глава держави. За його словами, 2013 рік не видасться простим ані для населення, ані для влади. А за зволікання з втіленням у життя реформ, ігнорування позиції громадськості та створення перепон для змін  він пообіцяв жорстку реакцію.

Та передовсім владі слід раціонально використати бюджетні кошти. «У першому кварталі наступного року доведеться переглядати державний бюджет. Він буде бюджетом виживання, якщо й розвитку, то лише на основі суцільної економії, — задав тон засіданню глава держави. — На 2013 рік нам випадає найбільша виплата зовнішнього боргу — 9 млрд дол. Це буде рік чергових іспитів».

За словами Президента, нова регіональна політика є переходом громад до освоєння власних ресурсів. Та виділений держбюджетом-2013 мільярд на розвиток проблемних регіонів — сума надто мала. Тому Прем’єр-міністрові Миколі Азарову та першому віце-прем’єр-міністрові Сергієві Арбузову потрібно підвищити рівень бюджетного фінансування розвитку областей після відповідного моніторингу. Крім цього Прем’єр разом із першим заступником глави АП Іриною Акімовою та керівниками облдержадміністрацій шукатимуть відповідь на запитання, чому закони, ухвалені в попередні роки, не працюють на повну силу.

Отримав Кабмін і надзавдання — вивести Україну в сотню найкращих країн за умовами ведення бізнесу через зменшення тиску контролюючих органів.

Рік під егідою зайнятості

Водночас Віктор Янукович наголосив, що реформи, пов’язані з безпековим сектором країни, проводитимуться навіть за дефіциту коштів. Спрямовуватиметься увага й на розвиток кооперативних засад в аграрному секторі, сільськогосподарських територій. В освітній сфері уряд має брати курс на втілення конкретних проектів, пов’язаних із розвитком вищих навчальних та середніх освітніх закладів, стимулюванням наукових досліджень, створенням культурно-модернізаційного простору (а це й електронні бібліотеки, й популяризація народної творчості). Щодо стану справ у цій галузі Президент хоче почути звіт уже на засіданні Громадської гуманітарної ради.

А пріоритетами роботи влади у наступному році глава держави назвав упровадження механізму державно-приватного партнерства, стимулювання імпортозаміщення, продовження політики енергозбереження з акцентом на нетрадиційні та відновлювальні джерела енергії та, найголовніше, стимулювання регіональної економіки через механізми залучення вітчизняних коштів до інвестування в національну економіку. І тут потрібна як ніколи тісна співпраця уряду з Національним банком та новоствореним Міністерством доходів і зборів.

Президент переконаний: країні не обійтися без послідовної політики соціальної справедливості, модернізованої політики зайнятості. До слова, наступний рік проходитиме під знаком нового Закону «Про зайнятість населення».

Адмінпресинг — у минуле

Окрім цього, не заморожуватиметься і стратегія розвитку Пенсійного фонду, відшукуватимуться джерела для підвищення пенсійних виплат. А у сфері охорони здоров’я у 2013 році має запрацювати на повну потужність система екстреної медичної допомоги. Окремо в пілотних регіонах країни Президент дав доручення запровадити нові моделі бюджетного фінансування. У соціальній сфері потрібні ефективніші інструменти державно-приватного партнерства. А впроваджуючи політику дерегуляції, влада має зосередитися, за словами Президента, на введенні регулятивних процедур без «адміністративного пресингу».

При цьому Віктор Янукович наголосив: «Нам потрібні принципово нові підходи. Не слід чекати моменту, коли розпочнеться жорстка розмова».

Висловився глава держави й щодо новообраної Верховної Ради. «Маю надію, що вона буде більш відповідальною за результати діяльності, — сказав він. — Цей парламент об’єктивніше відображає ідеологічні уподобання та вимоги виборців. Без сумніву, за складом Верховна Рада стає багатополярним центром публічних політичних дискусій».

Тож у наступному році Президент, Верховна Рада, уряд, НБУ, регіональна влада діятимуть на основі порозуміння і згідно із спільним «порядком денним». На думку Віктора Януковича, тільки це може гарантувати успіх.