Свого часу саме через Ольгопіль пролягала дорога з Поділля на Одесу. Втім, і тепер, хоча прокладено нові магістралі, це велике гарне вінницьке село знають завдяки місцевій агрофірмі, яка успішно рік у рік працює та є соціально відповідальним бізнесом. Ось і сьогодні, хоча гаряча пора — жнива, агрофірма  будує 4,5 кілометра державної дороги, а також створює в селі сучасний за дизайном сквер.

Діти зачаровано стояли неподалік машини, яка робить диво. Фото автора 

Робиш для людей — плати ПДВ

Любо було бачити, як діти наввипередки бігли  свіжою асфальтівкою,  а потім зачаровано  спинилися неподалік машини, яка створила диво. «Добру справу для людей наш Павло робить, бо ж тут були ями і камінці», — сказала баба Женя, хата якої поряд. Справді, якщо дорога гладенька, то «наша дума, наша пісня» звучить зично.

«Ми закупили бітум і щебінь, забезпечили дизельним пальним, а облавтодор  надав техніку та робітників і таким чином у співпраці будуємо дороги на виїзді з села. Згідно з перспективним планом Ольгопіль  визначений центром майбутньої об’єднаної територіальної громади. І ми робимо все, щоб він був справжнім центром», — зауважив директор агрофірми «Ольгопіль» Павло Каленич.  «Це дорога державного  значення, а робимо її завдяки агрофірмі», — приєднався до розмови начальник Чечельницького райавтодору Олександр Діхтяр.

Директор АФ «Ольгопіль» Павло Каленич з гордістю показав сучасний тік господарства. Фото автора

Тож на ділянці 3,5 кілометра в напрямку  смт Саврань давню бруківку дорожники вирівняли щебенем і зверху суцільно кладуть асфальт. Коли справляться тут, почнуть асфальтувати 900 метрів підйому на іншій дорозі — теж державного значення — у напрямку міста Балта (Саврань і Балта — райцентри у сусідній Одеській області. — Авт.) На цій ділянці теж було страхіття, втім, дорогу вирівняли, а будівельна бригада господарства з  обох  її боків зробила жолоби для відведення дощової води — як на магістралі. Лише бетону  тут використали 150 кубічних метрів!

Співпраця між хліборобами і дорожниками давня. Зі слів останніх,  агрофірма надає дієву допомогу у проведенні ямкового ремонту на дорогах району та ініціює будівництво доріг в Ольгополі своїм коштом або на умовах співфінансування. Так, позаторік зробили один кілометр асфальту до цвинтаря, торік 2,2 км по селу, а цього року на двох ділянках разом зроблять 4,5 км дороги державного значення. «Сьогодні у  довколишніх районах лише одна дорога робиться — в Ольгополі», — запевнив інженер відділу технічного контролю служби автодоріг у Вінницькій області Петро Ситник. Принагідно зауважимо, що торік коштом агрофірми також було покладено асфальт на чотирьох кілометрах у Немирівському районі.

 Це рідкісний факт, коли державну дорогу робить господарство. Зауважимо, що зі своєї ініціативи. Цікаво: а чи дякують?

«Якщо в агрофірму купую товар, то  це —  стаття «витрати». А тут бітум, який я придбав, маю відписати  шляховикам, бо це їхня дорога,   крім того, за роботу ще й ПДВ сплатити. Ми звернулися за роз’ясненням до ДФС, бо це ж абсурд.  Якщо свого часу діяв закон про пріоритетний розвиток села і держава повертала виробникам кошти, вкладені ними в об’єкти соцкультпобуту, то тепер не те, що не повертають, а ще й за добру справу податок мусиш сплатити… Але маю робити дорогу, яка щодня потрібна  людям. Сьогодні, коли є зубожіння, бізнес має об’єднувати довкола себе конкретними соціально значущими справами», — впевнений Павло Каленич.

У  дитсадку буде зимовий сад

АФ «Ольгопіль»  — елітне насіннєве господарство, яке є базовим для Інституту фізіології рослин і генетики НАН України та має ліцензійні угоди майже з усіма вітчизняними селекційними центрами. Матеріально-технічна база для виробництва насіння озимих та ярих зернових культур і сої тут на найвищому рівні. Наприклад, на току господарства встановлено лінію провідної у світі німецької фірми «Petkus», яка повністю механізована і дає змогу калібрувати  та фасувати в мішки і бігбеги щодоби до 70 тонн високоякісного насіння. Врожай є де розмістити, адже елеваторна база розрахована на одночасне зберігання 22 тисяч тонн зерна. «Сьогодні по насінню ми можемо конкурувати з будь-якою компанією на вітчизняному ринку», — зазначив керівник.

Павло Каленич — господар досвідчений, заповзятий, а тому всі підрозділи в агрофірмі працюють ефективно. Наприклад, цього літа на круг зібрали озимого ячменю майже по 56 центнерів, а пшениці буде по 7 тонн. Високі результати  ще й тому, що керівник дбає про працівників. У кожному підрозділі  є душові,  обід в їдальні господарства для працівників безкоштовний (у жнива  двічі на день гарячі страви доставляють на поле), а техніка зберігається у сучасних боксах. До речі, їдальня тут така, що не кожне кафе в обласному центрі їй рівня. Також я звернув увагу на те, що на території машино-тракторного парку цвіркотів фонтан, а біля гарної альтанки та АЗС є  клумби з квітами. Не лише у виробничих підрозділах господарства корисне і красиве «дружать»: центр села — це справжня оаза для відпочинку. Сюди приїжджають з довколишніх сіл, щоб зробити гарний знімок на пам’ять.

За словами Ольгопільського сільського голови Петра Козоріза, агрофірма  робить неоціненний  внесок у благоустрій і розвиток села. Так, в амбулаторії сімейної медицини її коштом створено денний стаціонар європейського зразка — у палатах душові, телевізор тощо. Допомагає вона школі і трьом дитсадкам, а на будівництво приміщення нового дитсадка, де буде навіть зимовий сад, дає понад 3 мільйони гривень. Радіють селяни  виступам хору агрофірми, який бере участь у міжнародних фестивалях. Своїм коштом агрофірма замінила  вікна і двері на енергозберігаючі у Будинку культури та надала 115 тисяч на створення сільського краєзнавчого музею, який невдовзі відкриють.  І це лише частина  зробленого.

Як резюмує сільський голова, нині завдяки агрофірмі реалізуємо проект реконструкції та озеленення скверу біля Будинку культури, де буде пам’ятник Тарасові Шевченкові та героїні його поеми «Катерина». Ольгополю поталанило, що  місцеве господарство очолює Павло Каленич.