ПРОПОЗИЦІЯ

Члени ОСББ стверджують, що в їхніх будинках також можна жити по-людському

Кращою агітацією за створення об'єднань співвласників багатоквартирного житла, які небезпідставно називають локомотивами вітчизняної реформи ЖКГ, є свідчення киянки Вікторії Погорєлової, що в їхньому колективному помешканні пахне домашніми пирогами, щойно вимитою підлогою та гостинним затишком.

Гадаю, їй разом зі мною позаздрила переважна більшість учасників представницької Міжнародної конференції "Розвиток ОСББ в контексті реалізації реформи житлово-комунального господарства в Україні". Бо всі ми продовжуємо потерпати від брудних під'їздів, розбитих шибок, неприбраного сміття, непрацюючого ліфта, золотих за вартістю платіжок із ЖЕКів, за якими нас змушують віддавати чималі гроші за ненадані послуги.

Організатори цього заходу - Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, Комітет з економічних реформ при Президентові України, Програма Ради Європи "Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні", Програма USAІD та Асоціація міст спробували аргументовано переконати присутніх, що підвищити якість послуг і забезпечити бездотаційність галузі значною мірою може удосконалення системи управління та створення конкурентного середовища на ринку житлово-комунальних послуг.

- А найголовніший чинник на цьому шляху - саме формування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, - зазначив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов. - Як свідчить європейський досвід, вони повною мірою забезпечують реалізацію мешканцями будинків своїх майнових прав, дають їм можливість реально впливати на ефективність утримання та обслуговування житла.

Важко не погодитися з урядовцем: ніхто так не буде піклуватися про збереження в належному стані свого помешкання, як його справжній господар-власник. Чому ж тоді так повільно, "зі скрипом" просувається вперед ця загалом добра і прогресивна справа? Чому нині лише 15 відсотків українських громадян об'єдналися в ОСББ, а таких структур на початок цього року нараховується тільки трохи більше 12 тисяч?

Відповіді на ці та інші питання докладно з'ясовували урядовці, чиновники, громадськість. Згадувалися законодавчі прогалини і "тихий" саботаж ЖЕКів, відсутність належної допомоги ініціаторам створення ОСББ з боку місцевих органів влади і протидія монополістів - енергокомпаній та водоканалів, погана поінформованість городян про переваги нової форми управління спільним житлом тощо.

Радикально налаштовані учасники конференції пропонували заледве не дружними лавами вже сьогодні змусити всіх громадян, котрі живуть у багатоквартирних будинках, об'єднуватися, зіславшись на слова У. Черчілля, який порівнював відкладання реформ зі спробою в два стрибки подолати прірву. Більш помірковані, і серед них віце-прем'єр Віктор Тихонов, зазначали: вони проти того, щоб повсюдно "заганяти" усіх до ОСББ на кшталт колишніх колгоспів.

Останні, як на мене, мають більше рації: треба передбачити період на 2-3 роки, аби і підготуватися належним чином, і зрозуміти, що альтернативи ефективному управлінню колективною власністю не буде.