ПРІОРИТЕТИ

Уперше з часу вступу України до Ради Європи  в нашій столиці відбулося  виїзне засідання Бюро її  важливої структурної складової —Конгресу місцевих і регіональних влад

Велику увагу нашої країни до цього заходу пояснив голова Державного фонду  сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Сергій Маліков. Цьогоріч, з травня по листопад Україна головує в Комітеті міністрів Ради Європи, визначивши одним з пріоритетів цієї найбільш представницької  і найстарішої загальноєвропейської організації зміцнення та розвиток місцевої демократії. Органом РЄ, що діє в цій сфері, представляючи інтереси 47 країн-членів, є Конгрес місцевих та регіональних влад (КМРВ).

У свою чергу, Бюро є керівним виборним органом Конгресу, який відповідає за координацію та безперервність його роботи в період між пленарними сесіями, відповідає за їхню підготовку та координує роботу комітетів і спеціальних груп. Тобто цей орган по праву можна назвати «мозковим штурмом» багатоманітної і різнопланової діяльності великого загалу європейських конгресменів.

Віце-президент Конгресу, член нашої національної делегації у КМРВ Наталя Романова також не приховувала свого задоволення, зазначивши,  що 16 вересня  вперше у нашій новітній історії пріоритети місцевої демократії для всього європейського континенту визначатимуться саме в Україні, яка з 1995-го року є повноправним членом Ради Європи.

За її словами, ключовими питаннями, які обговорюватимуть її колеги, будуть вдосконалення діяльності Конгресу в контексті реформи Ради Європи, сприяння застосуванню у країнах-членах положень Європейської хартії місцевого самоврядування та подальша співпраця з іншими міжнародними організаціями.

З цієї нагоди до Києва зі Страсбурга (Франція) прибули найповажніші конгресмени з 17 країн, представлених у бюро КМРВ. Тож  «Урядовий кур’єр» скористався ексклюзивною нагодою побувати на засіданні, котре зазвичай проходить за зачиненими дверима, поспілкуватися з його  учасниками і  взяти інтерв’ю в президента Конгресу місцевих та регіональних влад РЄ Кейта Вітмора.

Так готуються «страви» для місцевої демократії нашого континенту. Фото Олександра БУТИЛОВА

Своїми враженнями від побаченого в Україні та участі в засіданні поділилася член Бюро КМРВ Людмила Сфірлоага з Румунії:

— Як спостерігач я брала участь в минулих виборах до місцевих рад, була в Сімферополі і засвідчила демократичні засади виборчої системи, за якої кожен може вільно віддати свій голос за ту чи ту політичну силу. Зі слів моєї колеги Наталії Романової  знаю про ситуацію з дотриманням верховенства права у вашій країні, розвитком законодавчої бази для місцевого самоврядування, складнощами у фінансовому забезпечення реалізації прав і зобов’язань місцевих громад. Схожі проблеми існують і в нашій країні.

Щодо питань, які обговорювалися на засіданні Бюро, визначальним вважаю реформування діяльності нашого Конгресу. Адже відомо, що змінюємося ми і світ довкола. Ми не повинні відставати від процесів, котрі відбуваються на нашому континенті і в світі. На мою думку,  для вашої країни сьогодні дуже важливо визначитися зі вступом до ЄС, принаймні отримати сигнал підтримки від євроспільноти.

— Як  ухвалюються рішення на засіданнях Бюро? — цікавлюся у виконавчого секретаря цієї інституції Жана-Філіпа Бозуля:

— Зазвичай шляхом голосування, — пояснює він. — Та  головне дійти консенсусу в дебатах, почути і вислухати кожну слушну думку, переконати колег в її актуальності і важливості. Всі ми відчули потребу в реформуванні подальшої діяльності нашої організації не через фінансову кризу, а  від гострої необхідності утвердити і примножити визначальні позиції Ради Європи на нашому континенті як головного охоронця демократичних засад, передусім верховенства права на всіх рівнях управління, включаючи місцевий і регіональний.

Цікаво бачити на власні очі «кухню європейської політики», як ще називають Раду Європи та її інституції,  зокрема й Конгрес місцевих і регіональних влад. І хоча авторові цих рядків доводилося кілька разів бути в Страсбурзі, брати участь у сесіях та засіданнях комітетів, тамтешнє дійство, так би мовити, верхівка айсберга. А от на засіданнях Бюро докладніше можна зрозуміти природу цієї великої міжнародної організації, котра через участь представників зовсім різних за рівнем життя, розвитком, культурою країн, спроможна в гарячих дебатах виробити єдині ефективні правила співжиття на цілому континенті.

У чому ж полягає значення цього першого виїзного засідання Бюро Конгресу місцевих і регіональних влад для нашої країни?

Відповідаючи на наше запитання, голова європейського Комітету з питань місцевої і регіональної демократії РЄ, керівник секретаріату  нашої національної делегації в КМРВ Андрій Гук зауважив:

— Вочевидь не лише ми, як повноцінна європейська держава, прагнемо бути присутніми у всіх євроструктурах, а й наші колеги бажають бачити нас там. Коли з першого дня головування в Комітеті міністрів РЄ Україна заявила про необхідність активізувати місцеве самоврядування, цю ініціативу першою підтримала  одна з найстаріших демократій — Великобританія. Отже, не лише ми, а й вся континентальна спільнота бачить потребу у залученні якомога більшого загалу громадян до управління на всіх рівнях влади та місцевого самоврядування. На часі і розширення  та поглиблення ефективного міжрегіонального співробітництва між регіонами і громадами різних країн.

Розвиваючи ці напрямки в нашій державі, Президент України доручив відповідним міністерствам у Страсбурзі підписати додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування і протокол №3 Мадридської рамкової конвенції щодо єврорегіональних об’єднань співробітництва. Тож рішення, ухвалені на київському засіданні Бюро КМРВ, сприятимуть інтенсивнішому діалогу між представниками  вітчизняного місцевого самоврядування та їхніми колегами з інших країн-членів РЄ.

ДОВІДКА «УК»

Конгрес місцевих та регіональних влад   представляє місцеві та регіональні влади 47 держав-членів Ради Європи. Складається з двох палат: Палати місцевих влад та Палати регіонів.

Сьогодні Конгрес представляє понад 200 тисяч європейських муніципалітетів і регіонів. Головне його завдання — забезпечення участі муніципалітетів та регіонів у процесі європейської уніфікації і функціонування Ради Європи, просування демократії, співробітництва між органами влади різних рівнів та різних держав.

КМРВ РЄ виносить рекомендації з питань свого ведення, представляє їх до Комітету міністрів і (або) в Парламентську Асамблею, ухвалює резолюції, доводить їх до відома місцевих та регіональних органів влади в Європі та контролює  їхнє виконання за допомогою моніторингу.