За даними Мінсоцполітики з анексованого Криму і територій Донеччини та Луганщини, де нині триває АТО, за останні півтора року вже виїхали близько двох мільйонів українців. Понад 1,4 мільйона з них переселилися на території, підконтрольні українській владі. Чимало їх і в Києві та області.

Щоб допомагати їм, 18 серпня 2015 року в столиці за підтримки американського державного агентства USAID відкрився багатофункціональний хаб (центр діяльності) «Дім вільних людей», який об’єднав під одним дахом 4 громадські організації: «КримSOS», «Восток-SOS», Центр зайнятості вільних людей та «Новий Донбас». Вони працюватимуть за принципом «єдиного вікна» із задоволення первинних потреб переселенців (харчування, одяг, медикаменти тощо), психологічної та соціальної адаптації, пошуку житла, роботи тощо. Найближчі півроку хаб працюватиме за адресою: вулиця Кирилівська (колишня вулиця Фрунзе), 13-Д.

Волонтери добре знають проблеми вимушених переселенців, адже самі з їхнього середовища. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Перерізавши святкову стрічку, координатор Посольства США з питань допомоги Україні Кліффорд Бонд зазначив, що першими відгукнулися на потреби вимушених переселенців в Україні саме громадські організації. Та раніше вони працювали відокремлено, кожна за своїм напрямом, а тим, хто потребував їхньої допомоги, часом було нелегко знайти потрібних їм фахівців. Тепер ці організації об’єдналися.

— Кожна з представлених тут організацій — унікальна і робить свою справу. В середньому за добу до кожної з них звертаються десятки людей. Тож прогнозуємо, що після об’єднання кількість звернень збільшиться до сотні, а то й більше людей за день, — зазначила координатор громадської ініціативи «КримSOS» Таміла Ташева.

А координатор Центру зайнятості вільних людей Євгенія Конончук повідомила, що тут переселенці зможуть отримати консультації від служби зайнятості щодо пошуку роботи, виплат з безробіття, можливостей навчання та перенавчання, відкриття власної справи. З часу свого заснування (в лютому 2014-го) організація вже надала допомогу консультаціями або працевлаштуванням семи тисячам вимушених переселенців. А об’єднання з іншими організаціями, на її переконання, сприятиме ефективнішій роботі з тими, кому довелося будувати життя практично на новому місці.

Керівник ГО «Новий Донбас» Лариса Артюгіна розповіла, як працюватиме хаб. Процедура проста: на вході відвідувача зустрічатиме адміністратор, який спілкуватиметься з ним, допоможе заповнити анкету потреб, а потім направить до потрібного спеціаліста.

— Я пам'ятаю, як ми починали — саме приїхали з Луганська. Спочатку орендували маленьку кімнатку в офісі друзів. Тепер у нас є просторий будинок. Тож людям не доведеться витрачати час і гроші, мандруючи через увесь Київ. Сподіваюсь, органи держвлади подбають про те, щоб у подальшому нам надали приміщення без оренди, — наголосила координатор ініціативи «Восток-SOS» Олександра Дворецька.

У відкритті «Будинку вільних людей» взяв участь і заступник міністра соціальної політики Сергій Устименко, який зазначив, що допомога вимушеним переселенцям — один із основних пріоритетів у роботі міністерства. І в першу чергу потрібно максимально спростити процедуру їхнього доступу до інформації про те, чим можуть зарадити їм уже зараз громадські організації, волонтери та держава. Він пообіцяв, що Мінсоцполітики надасть всю необхідну допомогу: налагоджуватиме діалог з переселенцями і волонтерами, докладатиме всіх зусиль для врегулювання кризових ситуацій, залучатиме найкращий іноземний досвід.

Перші відвідувачі — переселенці з Криму та Луганщини — завітали в «Дім вільних людей» вже у день відкриття. І це підтверджує: ці люди щодня потребують невідкладної і всебічної допомоги, яку обов’язково тут отримають.