ФУТБОЛ

"Квиток до Москви - за наш рахунок". Банер такого змісту тренер киян може побачити вже завтра

Кишинів, вулиця 31 Cерпня. За цією адресою у столиці Молдови перебуває Національний музей археології та історії. Один з найцікавіших експонатів експозиції розташувався на свіжому повітрі. Це - трактор НТ-Універсал, створений у 30-х роках минулого століття, потенціал якого становить 32 кінські сили. Він вельми подібний до раритетів із знаменитого фільму Олександра Довженка.

Одному з кореспондентів "Урядового кур'єра" цей старовинний агрегат на дивних металевих колесах нагадав популярний футбольний клуб, який у часи розквіту вболівальники називали не інакше, як "Динамо-машина".

В історії біло-блакитних вистачало сумних сторінок. Команда Йожефа Сабо програвала швейцарському "Невшателю", під орудою Леоніда Буряка поступалася ще одному заштатному клубу з країни банків - "Туну". Нинішній наставник зумів залишити далеко позаду своїх попередників: такої відверто бездарної гри, як у матчі з молдовським "Шерифом", бачити ще не доводилося.

Денис Бойко фактично забиває м'яч у власні ворота. Євген Хачеріді плутає футбол з волейболом, Бадр Каддурі виглядає так, наче вперше потрапив у гру на такому рівні, Денис Гармаш програє суперникам усі дуелі в центрі поля, Андрій Шевченко створює загрозу не чужим, а власним воротам. Це був той рідкісний випадок, коли всі футболісти грали за принципом - хто гірше.

Валерій Газзаєв протягом року розповідав, що тільки фатальний збіг обставин завадив йому минулої осені обіграти "Барселону" та "Інтер". Нині його підопічні не тільки поступилися путівкою до Ліги чемпіонів "Аяксу", а й набирають одне очко з шести можливих у поєдинках з далеко не провідними в Європі "БАТЕ" і "Шерифом".

... Після фінального свистка наставник киян з журналістами зустрівся. Коли прес-аташе динамівського клубу запропонував ставити запитання, першим підняв руку оглядач "УК". Але все одно запізнився: Валерій Георгійович вирішив піти по-англійськи, не прощаючись.

Користуючись нагодою, поясню, про що хотів дізнатися:

- Чи не шкодує головний тренер про те, що не залишив українську столицю вже після стартової зустрічі у Лізі Європи?

У харківському матчі серйозний іспит складали як гравці місцевого клубу, так і футбольне поле реконструйованого до Євро-2012 стадіону. На жаль, сьогоднішній "Металіст" втрачає здобутий позаторік титул єврокубкового бійця. Після оптимістичного старту в Лізі Європи господарі не змогли підтвердити свої амбіції у грі проти досвідченого голландського "ПСВ". Прикрі помилки у першій третині матчу призвели до двох пропущених голів і вилучення Вільягри. За таких умов щось протиставити одному з європейських грандів господарі не спромоглися. Цілком задоволені досягнутим, гості перевели гру у спокійне русло, прагнучи не стільки збільшити перевагу, як залишити недоторканними свої ворота. Чи зуміють харків'яни реваншуватися в Ейндховені і серйозно претендувати на вихід до плей-оф? Схиляємося до негативної відповіді.

Найменше претензій можна пред'явити "Карпатам". Безсумнівним досягненням молодого колективу можна вважати вже сам факт виходу до групового турніру Ліги Європи.

'ТАБЛО УК'

Ліга Європи

"Шериф" (Молдова) - "Динамо" (Україна) - 2:0 (Єрохін, 8, Франса, 38, з пенальті)

"БАТЕ" (Білорусь) - АЗ (Нідерланди) - 4:1 (Родіонов, 5, Концевой, 49, Брессан, 77, з пенальті, Олехнович, 83 - Сігторссон, 89)

Група Е

ВНПМО

"БАТЕ" 1 1 0 6:3 4

"АЗ" 1 0 1 3:5 3

"Шериф" 1 0 1 3:2 3

"Динамо" 0 1 1 2:4 1

"Сампдорія" (Італія) - "Дебрецен" (Угорщина) - 1:0 (Паццині, 18, з пенальті)

"Металіст" (Україна) - "ПСВ" (Нідерланди) - 0:2 (Джуджак, 27, з пенальті, Берг 30)

Група I

ВНПМО

"ПСВ" 1 1 0 3:1 4

"Сампдория" 1 1 0 2:1 4

"Металіст" 1 0 1 5:2 3

"Дебрецен" 0 0 2 0:6 0

"ПСЖ" (Франція) - "Карпати" (Україна) - 2:0 (Жайє, 4, Нене, 20)

"Боруссія" (Німеччина) - "Севілья" (Іспанія) - 1:0 (Чигаріні, 45+1)

Група J

ВНПМО

"ПСЖ" 2 0 0 3:0 6

"Севілья" 1 0 1 1:1 3

"Боруссія" 1 0 1 4:4 3

"Карпати" 0 0 2 3:6 0

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Вчора президент ФК "Динамо" (Київ) Ігор Суркіс прийняв відставку Валерія Газзаєва, повідомляє офіційний сайт клубу. Суркіс подякував тренеру за співпрацю та побажав успіхів у подальшій роботі.