До Міжнародного центру миротворчості й безпеки Західного оперативного командування Сухопутних військ Збройних сил глава уряду приїхав аби ознайомитися з навчанням бійців Національної гвардії в рамках місії «Безстрашний гвардієць—2015» (Fearless Guardian—2015). Йдеться про «Дії при виявленні безпілотних літальних апаратів, снайперська боротьба» та «Дії при організації оборони та здійснення операцій із захисту підрозділів». Перебіг спільних українсько-американських навчань Арсеній Яценюк інспектував у Яворові на Львівщині, там само оглядав зразки новітньої техніки, якою оснащено особовий склад батальйону. Найбільше уваги Прем’єр приділив безпілотним літальним апаратам «Фурія» вітчизняного виробництва та літальним апаратам на базі обладнання Lockheed Martin.

Такі літальні апарати вкрай потрібні нашим військовим на сході. Фото з Урядового порталу

Безпека та Європа

Арсеній Яценюк подякував уряду США, Канади й Великої Британії та окремим країнам-членам ЄС за сприяння в тренуваннях згідно з найкращими стандартами НАТО. «Це нова тактика, нова техніка і взагалі новий дух української армії», — сказав Арсеній Яценюк.

Продовжуючи тему, він зазначив, що під час спілкування військові інструктори зі США, які тренують нацгвардійців у рамках місії, дуже позитивно оцінили рівень підготовки українських військовослужбовців. Зокрема відзначено швидкі темпи навчання та демонстрацію хороших показників. «Інструктори зі США сказали, що вони теж багато чому вчаться в наших хлопців, особливо в тих, які вже були в зоні бойових дій, — передає слова глави уряду Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — За результатами цих навчань ми отримаємо не тільки сильну армію і сильну Національну гвардію, а й сильних особистостей, які здатні вести за собою солдатів. Вони мають дух команди, мають український дух і здатні перемагати».

Арсеній Яценюк також розповів, що в середині серпня для проведення навчань до України прибудуть інструктори з Міністерства оборони Канади, однак навчання стартуватимуть у вересні. Інструктори з Великої Британії вже долучилися до Fearless Guardian. На те, що більшість країн-членів ЄС приєднаються до участі у місії «з безпеки в Європі», уряд покладає особливу надію.

«Ми захищаємо Україну і ми захищаємо європейські кордони», — вкотре наголосив Прем’єр.

Уранці бій. А ввечері?

Уже в ході брифінгу він заявив представникам засобів масової інформації, що перед самітом «Великої сімки» (відбудеться 7—8 червня у Німеччині) Росія вкотре порушила мінські домовленості й дала вказівку своїм терористам починати військову операцію.

Згідно з очікуваннями Арсенія Яценюка, на саміті світова спільнота таки дасть правильну і адекватну відповідь російській агресії. «Росія знову порушила мінські домовленості. Перед самітом «Великої сімки» Росія позавчора умисно зірвала зустріч тристоронньої контактної групи, а вчора дала вказівку своїм терористам розпочинати військову операцію», — сказав глава уряду.

На його переконання, будь-які дипломатичні зусилля повинні бути підкріплені сильною та професійною армією і спільними зусиллями всіх країн «Великої сімки», і західних партнерів. «Це ще один виклик для світової спільноти, — чітко означив позицію Арсеній Яценюк. — Очікую, що на саміті «Великої сімки» світова спільнота дасть правильну й адекватну відповідь російській агресії».

До речі, словами про низький старт агресивної сторони перед наступом, він коментував учорашній ранковий обстріл бойовиками українських військових в районі Красногорівки та Мар’їнки — такі дії можна назвати ближніми боями.

У свою чергу Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт наголосив, що «підтримати Україну та стояти поруч із нею» — це зобов’язання Сполучених Штатів Америки. «Ми віримо, що розв’язання проблеми полягає в дотриманні Мінських угод. Очевидно, що Україна зробила максимум для виконання мирних норм, а Росія їх не дотрималася взагалі. Про це свідчить ранковий напад на Мар’їнку», — сказав він.

Окрім цього, Джеффрі Пайєтт відзначив високий рівень партнерства під час навчань між військовими 173-ї повітряно-десантної бригади військовослужбовців США та військовослужбовцями Нацгвардії України. Це, на його думку, і є «фундаментом для майбутнього».

По завершенні огляду навчань Арсеній Яценюк, Джеффрі Пайєтт, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд спостерігали за тренуваннями з дислокації і бойового злагодження військовослужбовців.