ДИПЛОМАТІЯ

Міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле в Києві спілкувався з молоддю та опозицією

Свого часу призначення на посаду міністра закордонних справ Німеччини лідера Вільної демократичної партії Гідо Вестервелле в Україні сприйняли з ентузіазмом. Оскільки у передвиборній програмі цієї партії чітко йшлося про те, що вона підтримує вступ нашої країни до ЄС. Тому першого візиту Гідо Вестервелле в Україну чекали з цікавістю, тим більше зараз, коли переговори про укладення Угоди про асоціацію з ЄС вийшли на вирішальний етап. Адже Німеччину називають локомотивом Євросоюзу і її голос у хорі 27 країн - членів ЄС вважається одним із вирішальних.

Проте програма дводенного перебування Гідо Вестервелле в Києві викликала деякий подив. Зокрема тим, що хоча ранг візиту було заявлено як офіційний, проте німецький дипломат у столиці не зустрівся ні з Президентом, ні з Прем'єр-міністром України. Аргумент, що графік візиту просто не збігся з графіком українських високопосадовців, не спрацьовує. Міністр закордонних справ - не звичайний турист, який під впливом імпульсивних бажань бере "гарячий" білет на літак і летить, куди заманеться. Зазвичай подібні візити плануються задовго наперед. І про приїзд Гідо Вестервелле до Києва у журналістських колах стало відомо ще на початку січня, а кілька тижнів тому деталі візиту пророблялися заступником керівника зовнішньополітичного відомства ФРН, який перебував в Україні.

Проте у рамках свого перебування в Україні глава зовнішньополітичного відомства ФРН зустрівся лише зі своїм колегою Костянтином Грищенком, представниками української опозиції та виступив перед студентами КНУ ім. Тараса Шевченка. Дипломати, з якими мені вдалося поспілкуватися, вважають, що це можна трактувати так: Гідо Вестервелле надає більшого значення спілкуванню з політичними опонентами нинішньої української влади і молоддю, а офіційний "меседж" німецького канцлера українському Президенту бажає донести через посередника - главу українського МЗС.

Зокрема, він заявив, що угода про асоціацію з ЄС відкриє для України нові горизонти й можливості для зростання добробуту країни. "Я хотів би, аби ця угода була підписана ще цього року", - наголосив міністр. Але додав, що ЄС - це не стільки економічна спільнота, скільки об'єднання демократичних цінностей. "Тому надзвичайно важливо, щоб демократичний процес в Україні не просто існував, а й був тривалий, -пояснив позицію Німеччини міністр. - Ключ до цього -незалежність юрисдикції, суду та інших інституцій України".

Спілкуючись з українським студентством, німецький дипломат закликав молодь активно вимагати реформ заради європейського майбутнього, передає УНІАН. Проте він зауважив, що Німеччина не має наміру навчати Україну тому, як проводити власну внутрішню політику. "Це завдання вашого народу - вирішувати те, яким шляхом іти. Ми вважаємо себе не наставниками, а партнерами, які спілкуються з іншими країнами на рівних".

Уже вчора зранку Гідо Вестервелле відлетів з Києва. І якщо програма його перебування складалася за ініціативи української сторони, то цей візит може мати не вельми втішні наслідки для зовнішньої політики України. Якщо ж київські зустрічі ініціювало зовнішньополітичне відомство ФРН, то це надзвичайно серйозний знак, над яким офіційному Києву варто замислитись.