СЕКРЕТ УСПІХУ

Де взяти гроші на впорядкування  населеного пункту?

Решетилівку, що на Полтавщині, визнали переможцем Всеукраїнського конкурсу «Населений пункт найкращого благоустрою та підтримки громадського порядку серед селищ міського типу». Такого визнання Решетилівка домоглася вперше. Секрет цього успіху, як каже селищний голова Володимир Кузьменко, простий — найбільше уваги приділили комунальному господарству.

Громада — великий чоловік!

Здавалося б, нічого надвидатного — але чому не в усіх це виходить? Просто у Решетилівці до звичної справи підійшли з усією серйозністю. Найперше оголосили серйозну війну засміченості міста. Нині за чистоту і впорядкованість селища відповідає група «Благоустрій». Побутові відходи від багатоповерхівок, а їх тут 41, вивозять двічі на тиждень силами і засобами ПП Решетилівський «Житлосервіс» на єдиний полігон за межі селища. Торік тут обладнали пропускний пункт. Ведеться сортування сміття — на скло, пластик, картон, метал. Постійно працює техніка з благоустрою звалища. На це торік спрямували майже 23 тис. грн. А ще на території звалища побудували артезіанську свердловину для гасіння пожеж під час самозагоряння.

Ось тільки цей полігон, як кажуть, не безрозмірний. Тож найближчим часом тут планують побудувати ще один. Техніки не бракує — торік придбали новий автомобіль-сміттєвоз на базі ГАЗ-3309 та закуповують контейнери для роздільного збирання.

Про паспорти  і правила

Щоправда, за словами очільника селища, частина решетилівчан ще грішить тим, що викидають сміття у лісосмуги й на дорогу, аби подалі від двору. Особливо дошкуляють палії листя у жовтні, тоді вся Решетилівка стоїть у диму, наче в густому тумані. З такими проводять профілактичні бесіди, а якщо не допомагає, то й карають штрафами, притягують до адміністративної відповідальності. А небайдужих, ініціативних заохочують. Зокрема, медалями «За особисті заслуги перед селищем». Найдостойнішим присвоюють звання «Почесний громадянин селища».

З минулого року в райцентрі діють «Правила благоустрою та утримання території селища та сіл Решетилівської селищної ради». Проводять тут «чисті четверги», дбають про стан мостів. Нині тривають роботи з поглиблення і очищення річки Вільхова Говтва. А на її березі облаштовують місця масового відпочинку, а ще  садять дерева та кущі.

Кошти  заробляє земля

Цей перелік добрих справ можна продовжувати. Варто, мабуть, сказати і про те, що за бюджетні кошти торік споруджено новий ринок, де можна реалізувати лишки сільгосппродукції. Капітально відремонтовано вулиці, вимощено тротуар до районної лікарні, закладено два сквери. Один із них — матері й дитини «Малятко», з фонтаном, розташований біля селищної ради. Побудовано вісім артезіанських свердловин, сім з яких сягає Бучакського, та одна сінеман-крейдяного водоносного горизонтів, аби люди пили живу воду та були здоровими.

Прикметно й те, що 87% мешканців комунальних будинків тут користуються централізованою каналізаційною системою. Повне штучне біологічне очищення стоків здійснюється на решетилівських очисних спорудах з добовим пропуском нечистот 700 куб. м за добу. Усе це чудово, зауважую голові, а де ж берете кошти? Самих тільки спонсорських грошей буде замало. Виявляється, основні джерела надходження прибутків до місцевого бюджету — це плата за оренду землі (на території селища розташовані офіси кількох потужних агроформувань, у користуванні яких понад 12 тис. га землі) та її комерційне використання. Певну суму коштів (грантів) заробили, перемігши в міжнародних соціальних проектах.

…За вікном автобуса пропливають добротні сучасні будинки решетилівчан. Відразу на в’їзді в селище помітив двох чоловіків у спецодязі із паперовими мішками в руках. А попід дворами в людей чисто. За автостанцією починається парк Перемоги з фонтаном і клумбами. У  парку на лавках відпочивають люди.

— А як тут гарно увечері, — похвалилася одна із мам, Марина Голуб, — коли в парку одночасно вмикаються електричні ліхтарі. Він тоді  стає казковим.

— Це справді так, — задоволено усміхається селищний голова Володимир Кузьменко, — а коли мене 13 років тому тільки-но обрали на цю посаду, в Решетилівці не те що парк Перемоги, а й вулиці не освітлювалися. Тож моїй команді, спільно з громадою, довелося добряче попрацювати, щоб змінити ситуацію на краще.

ДОВІДКА «УК»

Решетилівка — селище міського типу, райцентр на Полтавщині, розташоване на берегах мальовничої річки Говтва при злитті річок Вільхової та Грузької Говтви, за 38 км від обласного центру — м. Полтава та за 12 км від залізничної станції Решетилівка. Через селище проходить автотраса Київ — Харків. Засноване у XVI ст. Населення — 9333 особи. 

ВІСТІ ЗВІДУСІЛЬ

Ночі стануть  «світлішими»

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

БЛАГОУСТРІЙ. На головній вулиці села Козин Рожищенського району на Волині чи не вперше за роки незалежності спалахнули чотири десятки вуличних світильників. Вони вночі освітлюватимуть двокілометровий відтинок міжнародної автотраси Київ — Ковель — Ягодин — Варшава, що проходить через населений пункт. Освітлення зробить дорогу безпечнішою як для водіїв, так і для місцевих жителів.

Загальна вартість реалізованого проекту становить майже 200 тис. грн. Причому 80 тис. на добру справу, що полегшить і пересування туристів на чемпіонат Євро-2012,  виділили місцеві депутати із сільського бюджету. Решту профінансували меценати.

Запровадження програми щодо вуличного освітлення населених пунктів, особливо тих, через які проходять автотраси, є одним із пріоритетних напрямків роботи облдержадміністрації. Її голова Борис Клімчук розповів, що нині у краї діє майже 14000 вуличних ліхтарів. Найбільше їх —у Луцькому, Ковельському та Ківерцівському районах. Відновлення і створення нового освітлення автотрас у межах населених пунктів в області нині стало одним із критеріїв оцінки роботи керівників місцевої виконавчої влади.

Занедбаний парк рятували чиновники

Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

«ГЕНЕРАЛЬНЕ ПРИБИРАННЯ». Можливо, навіть не всі  херсонці до останнього часу знали, що у місті є унікальна пам’ятка садово-паркового мистецтва — «Казьонний сад», закладений ще у 1782 р. Тоді у передмісті Херсона на річці Верьовчиній було висаджено 10 тис. дерев. 12 зелених кварталів саду були розділені двома подовжніми і трьома поперечними алеями. Сад був улюбленим місцем народних гулянь. Тут любив відпочивати Олександр Суворов.

Наприкінці XVIII — початку XIX ст. сад  занедбали. Власне, наскільки, що нині навіть не відомо точно, де ж його межі. За словами директора департаменту ЖКГ міста Володимира Пепеля, площа парку складає майже 6 га, а межі ще треба визначити.

Нині міська влада вирішила відновити унікальний природний куточок, і чиновники першими взялися за граблі й лопати, аби його розчистити. Депутати міської ради, співробітники виконавчих органів міської та районних у місті Херсоні рад вийшли на «генеральне прибирання» захаращеного парку. Обрізали зелені насадження, обкопали старовинні дуби… А сміття, що його люди накидали в забуту зелену зону, вивезли аж 10 машин. На черзі — робота з паспортизації зелених насаджень, а віковим дубам — їх тут 59 — будуть присвоєні відповідні  номери. Плани щодо відновлення «Казьонного саду» серйозні. Тут мають з’явитись освітлення, доріжки, красивий центральний вхід тощо.

— Вірю в те, що вже незабаром тут відпочиватимуть чимало херсонців, і сад матиме друге життя, — зауважила секретар міської ради Зоя Бережна. — «Казьонний сад» обов’язково набуде життєвої сили, бо люди не будуть байдужими.

Бювети  відновлюють!

ЧИСТА ВОДА. У Києві перший бювет, який тоді називався водозабірною колонкою, спорудили одразу після аварії на Чорнобильській АЕС. Тоді «Київводоканал» власним коштами побудував п’ять бюветів, що були підключені до артезіанських свердловин. Нині у столиці понад 200 бюветів, у яких вода із зон глибокого залягання, і, за словами фахівців, її можна пити спокійно. Однак з цієї кількості нині працює трохи більше 40 %. Користуватися  рештою заборонила СЕС. Аби вона зняла заборону, ці бювети потрібно привести в належний стан. Зараз у столиці взялися за цю справу — комунальне підприємство «Київкомунсервіс» впорядковує і обслуговує джерела питної води. ПАТ «АК «Київводоканал» виграло тендер із надання послуг з технічного  обслуговування бюветних комплексів і допоможе комунальникам забезпечити їхню нормальну роботу та подати киянам якісну воду.

Рятуєш природу — зменшуєш витрати!

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

НОУ-ХАУ. У Ровеньках комунальники готові оплачувати рахунки за квартплату акуратним городянам, якщо мешканці міста викидатимуть пластикову тару в спеціальний контейнер. При цьому, пляшки необхідно зім’яти, аби їх не змогли повторно використовувати нечисті на руку ділки, а всередину помістити записку зі своєю адресою. Таку незвичайну акцію оголосило товариство з обмеженою відповідальністю «Зоря Донбасу», а місцевий інтернет-сайт «Ровеньки-Медіа» поширив інформацію про те, що витягнуті з контейнера пляшки візьмуть участь у розіграші, переможцям якого товариство заплатить за квартиру за місяць.