Тринадцятирічна Тетяна з Вінниччини — найстарша в багатодітній родині, де крім неї ще п’ятеро братів і сестричок. Навчалася у сьомому класі й часто залишалася для малих за старшу, коли мами з вітчимом не було вдома. Нічого, здавалася б, видатного, але… Нещодавно, через чотири дні після свого тринадцятиріччя, Таня стала мамою. Сама ще дитина, а вже народила донечку, яку в честь родички назвала Настею.

Батьки, вчителі й навіть сама молода мама майже до останнього не підозрювали про вагітність. Тетяна ніколи не була занадто худою. Набрала ще кілька кілограмів — то й що? Все з’ясувалося кілька місяців тому, коли на уроці фізкультури дівчині раптом стало зле. Шкільна медсестра під час обстеження запідозрила вагітність, але щоб упевнитись, повела Таню до лікарні, де діагноз підтвердили.

Невже єдиний вихід — сиротинець?

Такої молодої породіллі у місцевій лікарні ще ніколи не було, тому медики до пологів майже від неї не відходили. Тані зробили кесарів розтин, і на світ з’явилася здорова дівчинка Настуся, яку молода мама з любов’ю називає «моя мишка».

Хто батько дитини, Таня не зізнається ні батькам, ні міліції. Каже лише, що познайомилася з ним на місцевому ставку й зустрічалася кілька місяців. З∂валтування, переконує дівчина, не було. Але де знайти татка малої Настусі, вона начебто не знає. Місцеві правоохоронці шукають хлопця. Адже навіть якщо він Таню ні до чого не примушував, статтю про розбещення неповнолітніх в українському Кримінальному кодексі ніхто не скасовував.

Та найбільш неприємно в цій історії вражає те, що районна служба у справах дітей не вигадала нічого кращого, ніж запропонувати… позбавити батьків Тетяни батьківських прав. Чим це допоможе маленькій мамі, а тим паче її донечці, незрозуміло. А якщо взяти до уваги, що услід за ними в сиротинці можуть потрапити брати і сестри Тетяни, то запитань значно більше, ніж відповідей. Хто винен у тому, що сталося? Що буде далі з цією родиною? Невже всіх дітей заберуть у дитбудинки, і чи насправді їм там буде краще, ніж у сім’ї? А може є інший вихід з цієї ситуації?

Фото з сайту hdwyn.com

Допомога прийшла, звідки не чекали

— Про випадок із Тетяною і її родиною ми дізналися зі ЗМІ. Ні її батьки, ні вона сама навіть не знали, до кого могли б звернутися по захист своїх прав. І вже ми подавали запит до місцевої соціальної служби та міліції, щоб розібратися в цій ситуації, — зауважила адвокат Міжнародної жіночої правозахисної організації «Ла Страда-Україна» Марина Легенька.

І додала: унікальність випадку в тому, що молода мама завагітніла у 12 років — на загал для України це не типово. На «Дитячу гарячу лінію» центру звертаються неповнолітні мами або вагітні дівчата, але частіше дещо старшого, підліткового віку (14—16 років), які просять порад та допомоги. Також телефонують їхні батьки або вчителі. І все-таки за минулий рік до фахівців звернулися три малолітні мами віком 12—13 років з Київської, Чернігівської й Черкаської областей. І це добре, коли дівчата у складній ситуації знають, куди звернутися. Адже ось Тетяна не знала, кого запитати та кому довіритися, тому й виявилася її вагітність аж на восьмому місяці.

Ускладнюється справа тим, що допоки достеменно не відомо, хто батько цієї дитини. Тетяна розповіла лише, що це був майже випадковий знайомий. Ми здогадуємося, що, найімовірніше, він був повнолітній. А якщо це так, за вітчизняним законодавством має бути покараний за розбещення неповнолітньої.

Що ж до пропозиції місцевої соціальної служби позбавити батьків дівчини батьківських прав за недогляд — у цьому випадку я вважаю, що це недоречно. Батьки, звісно, винні в тому, що недостатньо уваги надавали статевому вихованню дочки. І результат, на жаль, не забарився, адже Тетяна, можливо, й не зовсім розуміла, що саме з нею відбувалося.

Також за вітчизняним законодавством можна позбавити батьківських прав тата й маму лише щодо однієї дитини, решту ж залишити в сім’ї. Але це крайній засіб. У законі прописано чіткий перелік причин, з яких це можна зробити. Один з головних критеріїв — коли батьки не можуть або не хочуть забезпечувати догляд, утримання й виховання своїх дітей. Але ж це не той випадок. Так, родина багатодітна, але батьки не такі вже й погані. Тим паче в цьому переліку немає пункту, щоб позбавляти батьківських прав за те, що дитина цих батьків у занадто молодому віці народила свою дитину.

До того ж винні не лише батьки. Можемо казати про відповідальність і вчителів зі школи, де навчалася Тетяна, які теж нічого не помітили. Дорікнути можна й соціальним працівникам, які мали б опікуватися цією багатодітною родиною і вчасно забити на сполох. Але ж цього не сталося.

Звісно, Тетяна хоч і любить свою донечку, сама ще по суті дитина і не зможе поки що самостійно виховувати Настусю. Але розлучити їх, віддавши до різних державних установ, — також, на наше переконання, не найкращий вихід. У Тетяни є батьки, які можуть спокутувати свою провину, взявши на себе відповідальність та опіку над онукою. А допомогти їм у цьому мають соціальні працівники, взявши родину під активний та якісний соціальний супровід. Сім’ю мають патронувати соцпрацівник і психолог. Адже молоду маму слід навчити опікуватися вже власною дитиною. А її батьків переконати, що відповідальність — риса, яку мають культивувати в собі й передати дочці.

Від редакції. Днями Тетяну з Настусею виписали з лікарні додому. Міліція продовжує пошуки батька новонародженої, а місцеві соцслужби допоки так і не полишили ідею відправити усіх дітей з цієї родини до дитбудинків. І хоч юристи переконані, що користі з цього малим не буде, неважко припустити, кому вона в такому разі буде. Тим, хто виступає проти закриття сиротинців та урізання фінансування цих закладів. Адже це так просто — забрати дітей з родини, яку оголосити неблагополучною. А відтак вже й соцсупроводу їй не потрібно, й здорове немовля можна буде віддати на усиновлення в бездітну заможну родину й отримати з цього зиск, а місцевому сиротинцю — збільшити фінансування.

Отже, залишається сподіватися на те, що, набувши суспільного резонансу, справа Тетяни, її родини й маленької Настусі не залишиться на розсуд тих, кому насправді до них байдуже, та не байдуже до зиску, який з цього можна отримати.

Юристи «Ла Страда-Україна» кажуть, що не залишать цю справу, намагатимуться допомогти родині й захистити інтереси неповнолітніх. «Урядовий кур’єр» у свою чергу обіцяє тримати ситуацію на контролі. Отже — далі буде…