ПОЗИЦІЯ

Уряд жорстко контролює необ∂рунтовані витрати чиновниками  державних коштів   

Напередодні Новорічних свят Прем’єр-міністр Микола Азаров поспілкувався з користувачами соціальної Інтернет-мережі «Фейсбук». Глава уряду відповів на багато запитань, що торкалися різних сфер. Найбільше людей цікавили економічні аспекти, зокрема чи зміняться витрати на утримання держапарату.

Кадрові висновки  не забаряться

Микола Азаров наголосив на тому, що уряд послідовно проводить політику економії державних коштів. За його словами, в 2011 році видатки на утримання держапарату були скорочені більш, ніж на мільярд гривень. «Вперше за 20 років ми прийняли розпорядження, яким жорстко скоротили витрати на утримання апарату. Звичайно, окремі чиновники намагаються обійти обмеження, й іноді у ЗМІ з’являються про це повідомлення. Але, по-перше, їм це не вдається, тому що розрахунки блокуються Казначейством. А по-друге, всі матеріали щодо порушень урядових рішень передаються до прокуратури для відповідного реагування. Також ми негайно робимо кадрові висновки», — підкреслив глава уряду.

Продовжуючи тему, він повідомив, що Кабмін ухвалив рішення про скорочення вдвічі кількості службових автомобілів та заборону  оренди автомобілів чиновниками. «Буквально днями я підписав розпорядження  уряду про скорочення удвічі кількості службових автомобілів. Зараз готується рішення уряду про заборону оренди автомобілів чиновниками та керівниками державних підприємств», — поінформував Прем’єр-міністр.

Як зазначає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, протягом поточного року діяла заборона на придбання дорогих автомобілів для посадовців за державний кошт. Питання дотримання цієї норми перебувало на особистому контролі глави уряду.

Проте деякі чиновники намагалися купити дорогі машини за державний рахунок. Такі спроби було заблоковано Державним казначейством. Жоден автомобіль в обхід режиму жорсткої економії куплений не був. Дехто з керівників, який хотів уладнати службові справи на розкішних авто, поплатився за таке своє бажання посадою.

Уряд проти популістських рішень

Запитали Миколу Азарова й про можливість відновлення виплат за радянськими вкладами, як це робив попередній уряд. Прем’єр-міністр наголосив на тому, що таке рішення має бути ретельно вивірене, прораховане, і тільки тоді можна виходити з цим до людей.

За його словами, виплата «тисячі гривень» урядом Юлії Тимошенко була чисто популістським рішенням, яке посилило економічну кризу. Аргументуючи свою позицію, він нагадав, що за 2006 і 2007 роки уряд Віктора Януковича зумів створити фінансовий запас міцності і накопичив в Казначействі дуже велику суму — 24 млрд грн.

«Для чого ми це зробили? Тому що ми прекрасно бачили, наскільки нестійка світова економічна ситуація. І ця «подушка безпеки» могла б допомогти країні подолати тимчасові економічні труднощі. Наприкінці 2007 року уряд очолила Тимошенко. Що вона зробила? Вона прийняла рішення розпочати виплати так званої Юліної тисячі. Це було суто популістське рішення. Вона використовувала цей ресурс, який їй дістався, і приступила до виплати цієї тисячі», — зазначив Микола Азаров.

Але закінчилося це не так, як очікували люди. За словами Прем’єр-міністра,  в Україні почалася сильна інфляція і зростання цін: «Вона спробувала вирішити цю проблему ревальвацією гривні, і її курс зробила 4,5 за один долар. Експортери понесли збитки, а імпорт значно зріс. І тут вже пішли втрати валютних резервів. Тож, за короткий проміжок часу ми втратили гривневі резерви в Казначействі і валютні резерви в Національному банку. А тут саме світова фінансова криза, до якої Україна виявилася не просто не підготовленою, а ще й ослабленою. Саме тому в Україні стався важкий економічний спад. Згадайте, протягом двох років заробітні плати і пенсії були заморожені», — сказав глава уряду, додавши: почалася банківська криза і люди не могли отримати свої депозити.