Голова Запорізької
облдержадміністрації Борис ПЕТРОВ

Підбиваючи підсумки першого року діяльності регіональної владної команди, очільник області в розмові з власним кореспондентом "Урядового кур'єра" головний акцент зробив на соціально-економічних перетвореннях та значному підвищенні добробуту жителів краю.

- Борисе Федоровичу, що, на вашу думку, вдалося змінити?

- Запоріжці відчули, що влада здатна гарантувати прогнозованість і визначеність у своїх діях. Сьогодні у вищих ешелонах керівництва держави немає того розбрату, який спіткав країну у попередній період. Натомість з'явилося розуміння спільної відповідальності й серйозний настрій на завершення важливих соціально-економічних перетворень, які всім нам вкрай потрібні.

І той факт, що модернізацію в усіх сферах життєдіяльності області вже розпочато, і що можна говорити про перші підсумки цього процесу, є конкретним досягненням нашої управлінської команди, яка є дієвою складовою команди Президента.

Запорізький край відчув позитивні зрушення через істотне зростання обсягів експортно-імпортного товарообігу. За підсумками минулого року в порівнянні з попереднім періодом він зріс на 19% і становить понад 4,5 млрд дол. США. Потік іноземних інвестицій також активізувався. У 2010 р. в економіку області прийшли понад 65 млн дол. США (у 2009 р. - 41,8 млн дол.).

- Розкажіть, як виводили з кризи економіку краю?

- Минулий рік видався нелегким для нашої країни, і Запоріжжя - не виняток. Та консолідувавши зусилля всіх гілок влади, нам вдалося багато чого зробити.

Зокрема, після обвалу ВВП 2009 року на 15% лише в Запорізькій області промислове виробництво тоді скоротилося майже втричі. Торік ми зуміли зупинити подальше падіння і наростили виробництво на 8%.

Загалом, за рік, що минув, наша область у рейтингу областей країни піднялася з 25-го місця на 13-те. За одинадцятьма показниками ми ввійшли в п'ятірку кращих.

Однак здобуте не дає права заспокоюватися. Щотижня я особисто виїжджаю в кілька районів області, туди, де найбільше проблем. Регулярно буваю на проблемних підприємствах, спілкуюся з людьми, з'ясовую їхні потреби. Чимало нагальних питань вдається вирішити безпосередньо на місцях. Якщо необхідно порушити питання на законодавчому рівні, звертаємося по допомогу до центральних органів влади, залучаємо до співпраці народних депутатів від Запорізької області.

На шляху модернізації зупинятися не маємо права: наша мета - істотно покращити життя громадян, підвищити рівень їхнього добробуту.

- Чи маєте підтримку з боку громадян?

- Усі перетворення прагнемо втілювати лише за підтримки та безпосередньої участі краян. Нещодавно провели громадські слухання, які відвідало 500 осіб: управлінців, лідерів територіальних громад, представників громадських організацій, підприємців, духівництва.

Спільно визначили пріоритетні напрямки діяльності регіональної влади щодо подальшого ефективного соціально-економічного розвитку нашої області. Серед них покращення екології, залучення інвестицій, продовольча та енергетична безпека, розвиток інтелектуального та кадрового потенціалу, забезпечення стабільної роботи реального сектору економіки тощо.

Учасники громадських слухань подали понад 150 пропозицій, які опрацювали відповідні робочі групи. Після того їх включили до установчого документа, який згодом затвердила сесія обласної ради. Громада переконалася, що це не декларативний документ, а дорожня карта для місцевих органів влади. Тут вказані всі виконавці, які у визначений термін мусять звітувати перед людьми про конкретні справи.

- Україна напружено готується до Євро-2012. Чи долучиться до цього Запорізький край?

- Запоріжжя включене до списку міст-супутників чемпіонату Європи з футболу. Передбачається, що в обласному центрі тренуватимуться команди - фіналісти змагань. А отже, протягом кількох тижнів життя нашого краю наповниться цікавими і насиченими спортивними та культурними подіями.

Сюди приїдуть іноземні спортсмени, вболівальники. І ми покажемо їм такий козацький край, куди кортітиме повернутися ще не раз, а можливо, й заснувати тут свій бізнес. Тож ми ретельно готуємося вже сьогодні.

Окрім забезпечення належних побутових умов для гостей, передбачено велику і різноманітну культурну програму. Головним культурним заходом сезону Євро-2012 стане Всеукраїнський фестиваль народної творчості "Покрова на Хортиці". Торік за сприяння Міністерства культури і туризму він був проведений вперше. Всі учасники, - а своїх представників до нас прислали понад 20 областей країни, - відзначили його колосальний успіх.

Здобутий досвід допоможе нам у вирішенні багатьох організаційних питань під час проведення, зокрема, й культурних заходів Євро-2012.

ДОСЬЄ "УК"

Борис ПЕТРОВ. Народився 1952 року в м. Геленджик (РФ). За фахом економіст, інженер-технолог. Працював головою правління, генеральним директором ВАТ "Український графіт". З березня 2010 року голова Запорізької обласної державної адміністрації.

ДОВІДКA "УК"

За підсумками минулого року Запорізька область досягла приросту щодо обсягу виконаних будівельних робіт (7,3 відсотка). Вона займає другу сходинку серед інших регіонів за позитивним сальдо зовнішньої торгівлі товарами і послугами. У ІV кварталі 2010 тут зафіксовано найменше зростання споживчих цін (0,9 відсотка). Водночас відчутним недоліком обласної виконавчої влади є недостатній рівень боротьби з прихованим безробіттям.