Президент Петро Порошенко привітав Патріарха Філарета з цією визначною датою та побажав йому міцного здоров’я, довголіття, успіхів на пастирській ниві. «А головне, щоб Ви і весь український народ якомога швидше побачили реалізацію головної справи Вашого життя — створення Української Єдиної Помісної Незалежної Православної Церкви, визнаної Вселенським Православ’ям», — сказав Петро Порошенко. Глава держави назвав глибоко символічним те, що Патріарх Філарет — «син Донецького краю, народжений в окупованому нині російськими терористами селищі Благодатне Амвросіївського району, підняв прапор українства та несе його вже стільки років».

За словами Президента, історія Церкви Київської традиції не знає іншого ієрарха, який би так довго волею Божою очолював цю кафедру. Патріарх Філарет став першим українцем, який посів древній київський престол за майже 150 років, оскільки Петербург та Москва присилали служити сюди кого завгодно, але не українців з однією незмінною метою: русифікувати та духовно уярмлювати наш народ. Про це повідомляє прес-служба Президента.

Патріарше слово дуже вагоме для суспільства. Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

«Тільки-но постала незалежна Українська держава, Ви у повній відповідності до канонів і традицій православ’я послідовно взялися за утвердження ідеї незалежної Української церкви», — звернувся до Патріарха глава держави. На його думку, саме зусиллями Патріарха Філарета Українська православна церква Київського патріархату за двадцять років його Патріаршества постала як потужна релігійна інституція, яка обов’язково посяде належне їй місце в світовому православ’ї.

Петро Порошенко зазначив, що всі останні соціологічні опитування засвідчують: дедалі більше православних громадян України хочуть мати Єдину Помісну Автокефальну Церкву, євхаристійно й молитовно поєднану, але адміністративно незалежну від інших церковних юрисдикцій. «Це історичний тренд, і він не може оминути Україну», — наголосив глава держави, висловивши переконання, що завдяки наполегливій роботі Патріарха українське православ’я отримає визнану іншими Церквами автокефалію.

Президент також наголосив, що мудре слово, достойні справи й молитви Його Святості дають наснагу в захисті правди та справедливості, збереженні національної єдності, забезпеченні нашої перемоги над ворогом мільйонам українців, які мужньо піднялися на захист своєї країни від російського агресора.

«Від імені українського народу дякую Вам, Ваша Святосте, всім архієреям і всім священикам, вірянам за широкий патріотичний і волонтерський рух, який спрямовано на підтримку Збройних сил України», — сказав Петро Порошенко.

У ювілейній академії з нагоди 50-річчя служіння Патріарха Філарета на Київській кафедрі взяв участь і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Я дуже хотів би, щоб багато-багато десятиріч Ви робили те, що робите сьогодні для України і українців, і хочу побажати, щоб Ви й надалі на увесь світ пропагували Україну, щоб зміцнювали віру, служили Господу і нашому українському народові», — зазначив Володимир Гройсман.

Глава уряду відзначив визначну роль Патріарха в історії України. «Багато кого з нас ще не було у цьому житті, а Ваша Святість вже очолив Київську кафедру, і тільки Господу відомо і Вам, які випробування Ви пройшли за усі ці 50 років», — зауважив він. Володимир Гройсман переконаний, що Патріарх Філарет надихає українців на правильні речі, українських воїнів — на хоробрий подвиг і на мужність, тому «ми віримо, що ворог відступить, Україна переможе і українці будуть жити у мирі, радості і злагоді».

Прем’єр-міністр подякував Патріарху Філарету за багаторічне служіння та висловив повагу від імені усього уряду: «Ми робитимемо все, щоб шлях до нашої Української церкви був завжди відкритий, щоб до нього не було жодних перешкод, а духовність і віра тільки зміцнювалися». 

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»