Від засідання Верховної Ради, призначеного на 24 липня, чекали багато чого: від перегляду бюджету, продиктованого реаліями воєнного часу, до розпуску парламенту і призначення дострокових виборів. І якщо стосовно першого питання одразу засперечалися і вирішили перенести його розгляд на вечірнє засідання, попередньо доопрацювавши документ, то щодо другого жодних проблем не було. Фракції «УДАР» та «Свобода» заявили про вихід із коаліції.

Голови обох фракцій Віталій Ковальчук та Олег Тягнибок такі дії пояснили просто: це дасть можливість Президенту України розпустити парламент і призначити дострокові вибори у Верховну Раду. Мовляв, за нинішньої ситуації теперішній парламент, «який прикриває державних злочинців, московську агентуру, не звільняє від депутатської недоторканності тих людей, які працюють на Кремль, існувати не повинен».

Підтримала колег по коаліції й фракція «Батьківщина», яка вимагає ще й зміни виборчого законодавства. Лідер фракції Сергій Соболєв заявив, що в нинішніх умовах єдина можливість проведення виборів — це ухвалення закону про вибори.

«Ми вважаємо, — уточнив він, — що в цих умовах єдина можливість проведення виборів — це вдосконалення закону про вибори на пропорційній основі за відкритими списками. І друге — негайне наведення порядку і завершення визволення території України від російських загарбників і терористів, які їх підтримують».

З огляду на те, що донедавна найпотужніша фракція Партії регіонів розвалилася на дрібні осколки і вже давно не бере участі в голосуванні, на неї марно сподіватися. Як і на парламентське об’єднання комуністів, про розпуск якого 24 липня оголосив Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов. Підстави цілком законні.

«За результатами виборів до Верховної Ради сьомого скликання на підставі Регламенту ВР було сформовано депутатську фракцію Комуністичної партії України із 33 народних депутатів. На 1 липня 2014 року ця фракція скоротилася до 23 депутатів, що значно менше, ніж мінімальна кількість у фракції. У зв`язку з цим та на підставі ч. 4 ст. 60 Регламенту оголошую про розпуск депутатської фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді сьомого скликання».

Як розвиватимуться події далі, доводиться лише гадати. Адже одразу після припинення існування проурядової коаліції накреслило кілька сценаріїв. Окрім основного (нові дострокові вибори Верховної Ради), можлива й така ситуація, що частина нинішніх депутатів спробує організувати нову коаліцію. Саме від цього застерігає Олег Тягнибок.

«Навіть якщо хтось має намір тут щось доукомплектовувати, ми не допустимо, аби в цьому парламенті з’явилась якась інша більшість», — заявив він. І додав, що «Свобода» має важелі, зокрема й неформальні, для того, щоб зупинити процес можливого створення нової коаліції.

Про загрозу переформатування коаліції говорив і Микола Томенко. Він переконаний, що «люди Януковича, починаючи з третьої години ранку, коли стало відомо, що «Свобода» і «УДАР» виходять із коаліції, почали роботу щодо формування нової більшості».

«Ця частина людей нині працює з представниками проукраїнських фракцій, кажучи про те, що шанси стати депутатами мають не всі, а от гроші заробити шанси є. Але я переконаний, що це не допоможе. Ми місяць активно попрацюємо, указ Президента з’явиться 24 або 25 серпня, а 26 жовтня ми підемо на вибори».

Що ж до роботи парламенту в найближчій перспективі, то колишні коаліціанти запевняють: розпад нинішньої більшості не заважатиме депутатам синхронно голосувати на сесійних засіданнях з важливих питань, які стосуються забезпечення життєдіяльності держави.

Щоправда, спікер парламенту Олександр Турчинов був не в захваті від рішення коаліційних фракцій. Він вважає, що депутати могли б спочатку проголосувати за урядові зміни в бюджет і Податковий кодекс, а вже потім розпускати коаліцію.

Відділ новин 
 «Урядового кур’єра»