Вінниця:

Без "ручного" управління

Доходи затверджені у загальній в сумі 2 млрд 262 млн 881 тис. грн, видатки - у сумі 2 млрд 262 млн 75 тис. грн. Це з врахуванням міжбюджетних трансфертів.

Порівняно з 2010 роком обсяг обласного бюджету "потовстішав" на 262 млн грн або на 11,2 відсотка. Збільшено видатки на галузі освіти, охорони здоров'я, культури. Обласна влада скористалася своїм правом і до доведених Мінфіном показників на соціальну сферу додала 17 млн грн. Ці кошти підуть на фінансування будинків-інтернатів, роботи управління сім'ї та молоді, служби дітей, на розвиток спорту. Тобто працюватимуть на майбутнє.

Бюджет розвитку становить 6,5 млн грн. Насправді він буде більшим. Область майже на 10 млн грн перевиконала бюджет 2010 року, крім того, буде державна субвенція на соціально-економічний розвиток. "Ми поєднаємо кошти з цих джерел та ті, які виручимо від реалізації майна обласної комунальної власності, і спрямуємо їх на завершення об'єктів з високим ступенем готовності", - зазначив у ході прес-конференції заступник голови облдержадміністрації Володимир Барецький.

Близько 4 млн грн депутати передбачили на підтримку реального сектору економіки: зменшення ставок за кредитами для малого і середнього бізнесу, а також на фінансування конкурсу проектів територіальних громад. Останнє, у свою чергу, дасть можливість залучати під проекти кошти місцевих бюджетів. Принагідно зауважимо, що вперше плата податку на землю повністю залишатиметься у бюджетах базового рівня. Тобто лише завдяки цьому їхня дохідна частина в аграрній галузі загалом зросте приблизно на 50 млн грн.

У 2011 році порівняно з попереднім роком заплановано мобілізувати власних і закріплених доходів більше на 14,6 відсотка. Приріст промислового виробництва передбачається 5 відсотків. Звідки візьмуться гроші? "90 відсотків дохідної частини бюджету становить податок на доходи з фізичних осіб та на зарплату. Завдяки впровадження адміністрування цього податку буде виведено з "тіні" зарплату в галузі економіки, а зарплата працівників соціальної сфери протягом року зросте в межах 8 відсотків", - зазначив В. Барецький.

З його слів, вперше буде виключено "ручне" управління бюджетним процесом в області. Якщо у 2009 році було 55 розпоряджень голови облдержадміністрації, якими вносилися зміни до бюджету, то тепер це неможливо.

 

Полтава:

Соціальна складова - пріоритетна

Новий 2011 рік полтавчани розпочнуть із гарантованими заробітними платами і соціальними виплатами.

Будуть профінансовані основні галузі - освіта, культура, охорона здоров'я, так звані захищені статті. На цьому наголосив голова Полтавської обласної ради Іван Момот, коментуючи факт прийняття головного кошторису області, загальний обсяг якого понад 2 мільярди 160 мільйонів гривень. Минулого року він становив 2 мрд 68 млн.

Бюджет сформований з урахуванням нововведень Податкового та Бюджетного кодексів. Згідно з новими правилами, до нього надійде 50 відсотків від плати за користування надрами загальнодержавного значення. А це додаткові 200 мільйонів гривень. На 71 мільйон більше область отримає й коштів, які стягуються як плата за землю. Ще 22 мільйони гривень надійде від першої реєстрації транспортних засобів. Але головною статтею доходів обласного бюджету, як і раніше, залишаються податки з доходів фізичних осіб. Цього року на Полтавщині їх планують зібрати на 60 мільйонів більше, ніж торік - майже 465 мільйонів гривень.

Водночас зростуть і видатки з бюджету - на 12 відсотків. Левову частку цих коштів буде спрямовано на охорону здоров'я - 382 мільйони гривень, освіту - 389 мільйонів. На понад 2 мільйони гривень збільшено суму бюджетних асигнувань, які в новому році вкладатимуться в соціальну сферу, зокрема, соціальний захист населення. Без урахування субвенцій з державного бюджету, в обласному кошторисі на це закладено близько 74 мільйонів гривень. А державна субвенція складе 1 мільярд 157 мільйонів 600 тисяч гривень. Із них майже 768 мільйонів гривень спрямують на допомогу дітям.

Не оминули депутати своєю увагою і культуру, на яку в обласному бюджеті закладено понад 42 мільйони гривень, четверту частину яких отримають бібліотеки.

Крім цього, депутати сподіваються й на отримання допомоги від держави, зокрема, на капітальні видатки. Така сума - 5 мільярдів гривень - прописана в держбюджеті, проте на області ще не розподілена.

 

Суми

Плани реальні

Сьогодні Сумщина має доволі надійний і оптимістичний економічний плацдарм для зміцнення і розвитку позитивних тенденцій у 2011 році. Саме з цих позицій і міркувань виходили фахівці, готуючи головний фінансовий документ на нинішній рік. Так, депутати підтримали і схвалили Стратегію розвитку Сумської області "Нова Сумщина - 2015", програми молодіжного житлового кредитування до 2017, підтримки малого підприємництва на 2011-2012 та економічного й соціального розвитку на нинішній рік, низку інших документів. Прогнозні надходження власних і закріплених доходів загального фонду обласного бюджету визначені в сумі понад 421 мільйон гривень, що на 37,7 відсотка більше очікуваних надходжень за 2010 рік.

Передбачається, що цього року загальний обсяг видатків на соціально-культурну сферу та соціальний захист населення порівняно з 2010-м зросте на 103,4 мільйона гривень і становитиме майже 700 мільйонів. Це дасть змогу забезпечити оплату праці з нарахуваннями по обов'язкових виплатах, профінансувати харчування, медикаменти, спожиті енергоносії, провести інші вкрай необхідні видатки в умовах жорсткої економії бюджетних коштів. До речі, вперше за останні роки з обласного бюджету будуть фінансуватися 27 закладів професійно-технічної освіти та позашкільна дитяча установа санаторного типу "Ровесник".

Для завершення виконання обласної програми "Освіта Сумщини 2007-2011 роки" передбачено 4 мільйони гривень на придбання автобусів для сільських шкіл. Закладені відповідні кошти, аби поповнити шкільні бібліотеки навчальною та довідковою літературою, комп'ютерною і мультимедійною технікою. Заплановані також капітальні видатки в розмірі понад 8,3 мільйона гривень на технологічне обладнання та предмети довгострокового користування, спортивний інвентар, меблі, один шкільний автобус тощо.

Суттєву матеріальну підтримку одержує програма "Репродуктивне здоров'я нації до 2015 року" - 600 тисяч гривень дадуть змогу створити резерв медикаментів в обласних дитячій лікарні, перинатальному та центрі екстреної медицини для надання невідкладної допомоги дітям та матерям не тільки в Сумах, а й під час виїздів до районів. Словом, обласний бюджет складений на основі реальних цифр, які дозволили намітити цілком реальний план життєдіяльності всіх галузей краю.

 

Чернівці:

Оптимізація управлінських рішень

Формування показників головного фінансового кодексу області здійснювались на основі оновленого Податкового, з урахуванням вимог Закону "Про Державний бюджет України на 2011 рік". Доходна частина обласного бюджету визначена в сумі 1 млрд 297 млн 900 тис. грн, що на 152,4 млн (13,3 %) більше, ніж торік, видатки у сумі 1 млрд 297 млн 700 тис. грн (7,2%) більше, ніж у 2010-му.

З обласної казни передбачається надання кредитів на навчання молодим громадянам у сумі 250 тис. грн, цільових видатків у сумі 9,2 млн грн на придбання медикаментів для хворих діабетом. 2,8 млн грн - на оздоровлення пільгових категорій дітей.

У нас близько 40 територіальних представництв центральних органів виконавчої влади, про діяльність більшості з яких ні громадськість, ні представники засобів масової інформації нічого не знають. Навіть ніколи не чули їх назв. І користі від них ні область, ні держава не мають. Такі "контори" треба ліквідувати. Буде серйозна оптимізація і в структурі обласної державної адміністрації.

Політика влади була і залишається соціально орієнтованою: "Влада - для людини, а не людина - для влади", - таким постулатом послуговуємося при здійсненні державних повноважень та прийнятті управлінських рішень.

Джерелами наповнення бюджету були і залишаються пріоритетні галузі економіки краю, яким і надалі приділятиметься увага та всіляке сприяння - агропромисловий комплекс, туристично-рекреаційні підприємства, реальний сектор економіки, транскордонна співпраця.

З нашої подачі і клопотання прийнято Указ Президента про відзначення у 2011-му 390-річчя перемоги у Хотинській битві. Це означає, що область отримає додатковий фінансовий ресурс, не кажучи вже про туристичну складову та імідж краю.

КОМЕНТАР

Голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло ПАПІЄВ:

- Здійснювати видатки на освіту, медицину, культуру, соціальне забезпечення мешканців краю, пенсії і стипендії, як і капітальне будівництво, створення інфраструктури, реалізацію обласних програм розвитку можна лише на базі наявного фінансового ресурсу, а він у нас навіть наполовину не забезпечує потреби області. Наповнення дохідної частини бюджету - завдання номер один. І це питання не лише голови обласної державної адміністрації, не лише податкової чи митної служб, працівників бюджетних організацій - це питання кожного працездатного мешканця Буковини, кожного підприємця.