ПЕРСПЕКТИВА

Цьогоріч на соціальні ініціативи планується спрямувати з держбюджету додатково 10—11 млрд грн
 

Такими словами розпочала брифінг, присвячений соціальним ініціативам очільника держави, перший заступник Глави Адміністрації Президента Ірина Акімова. «На сьогодні, за приблизними розрахунками Міністерства фінансів, уже є додатково 10—11 млрд гривень, які надійдуть, передусім, за рахунок перевищення планових показників ПДВ на імпортну і вітчизняну продукцію та планового збільшення надходжень від податку на прибуток», — наголосила вона.

У цілому ж на реалізацію соціальних ініціатив (не враховуючи програми іпотечного кредитування) потрібно майже 16 млрд грн. Із них 10 млрд спрямують на осучаснення і перерахунок пенсій для пенсіонерів та військовослужбовців. Тут посадовець зазначила: нинішні показники дають можливість стверджувати, що для покриття пакета соціальних ініціатив є відповідні фінансові джерела. Водночас вона звернула увагу на неприпустимість «увімкнення друкарського верстата» для отримання потрібних коштів.

Додатковим джерелом надходження грошей до держбюджету може стати введення податку на багатство. За словами Ірини Акімової, протягом року це допоможе отримати, за різними оцінками, до півмільярда гривень. А 5—5,5 млрд грн може дати введення закону про лібералізацію ринку корисних копалин, який запровадить ринковий продаж ліцензій на їх видобування. Нині Міністерство соціальної політики розробляє й ініціативи щодо детінізації заробітної плати.

Ірина Акімова вважає соціальні ініціативи логічним, правильним курсом на підвищення стандартів життя громадян та їхнього добробуту. За доказ вона навела фактичні дані: «Всі соціальні виплати та заробітна плата в бюджетній сфері реально зростають. І ці плани — не вигадка. Вони вже закладені в бюджеті на 2012 рік».

Отже, головним принципом, на якому грунтуються соціальні ініціативи Президента, є адресність допомоги. Вона передбачає підвищення виплат тим категоріям населення, які потребують першочергової підтримки: пенсіонерам, інвалідам дитинства, праці та війни, багатодітним сім’ям.

Пропозиції Президента спрямовані й на відновлення соціальної справедливості. Ідеться про перерахунок пенсій українцям, які вийшли на пенсію до 2008 року; допомогу громадянам, які отримали травми на виробництві.

За словами першого заступника Глави Адміністрації Президента, в державі потрібно збільшити кількість робочих місць за рахунок упровадження стимулів для підприємців. У найближчій перспективі відповідний законопроект розгляне Верховна Рада. Важливо, що в разі його ухвалення в країні з 2013 року буде додатково створено 700 — 800 тис. робочих місць.

Говорячи про ефективність  роботи соціальних служб у нашій країні, Ірина Акімова зазначила, що інститут соціального працівника має стати активним агентом держави, який виявлятиме та водночас розв’язуватиме проблеми кожної родини.