Борис ПЕТРОВ, 
голова Запорізько
ї облдержадміністрації

Запоріжжя - край можливостей. Щоб їх реалізувати, вважає голова облдержадміністрації Борис Петров, потрібно об'єднати на місцевому рівні зусилля всіх політичних сил та промислово-фінансових груп. Він прагне, щоб діяльність його команди була відкритою і прозорою. Бо тільки так можна здобути довіру та підтримку громадськості, підвищити соціальні стандарти, істотно покращити добробут людей.

 -- Борисе Федоровичу, як область долає наслідки кризи?

- Криза боляче відбилася на запоріжцях. Промислове виробництво в області за результатами минулого року знизилося на 30 відсотків. Ця тенденція зберігалася ще й на початку нинішнього року. А от рівень інфляції значно зріс - до 7,4 відсотка і навіть перевищив аналогічний показник у країні. Заробітна плата не підвищувалася. До того ж її заборгованість за січень-лютий зросла на 27 відсотків, на 8,5 за цей же період збільшився і борг до Пенсійного фонду.

Розпочали з того, що визначили перелік пріоритетних проблем і з'ясували шляхи їх розв'язання: розробили і неухильно втілюємо чітку програму дій з подолання кризових явищ та покращення соціально-економічної ситуації. Сьогодні вже маємо перші результати. Промисловий комплекс поступово виходить з депресії. Є приріст виробництва. Найбільше зростання фіксується в базових галузях -металургії та електроенергетиці. Щодо машинобудування, то тут поступово скорочується падіння виробництва.

-- Що робити для підтримки реального сектору економіки?

- Нам потрібно об'єднати зусилля всіх політичних сил та промислово-фінансових груп, щоб надати нового імпульсу соціально-економічному розвитку території. Сьогодні поставлено завдання ліквідувати заборгованість із заробітної плати на підприємствах усіх форм власності до 1 січня наступного року, зберегти робочі місця та збільшити доходи до бюджету.

Організували ряд виїзних нарад, зокрема, на комбінаті "Запоріжсталь", підприємствах "Укрграфіт", "Мотор Січ", "Запорізький автомобілебудівний завод", "Запоріжкокс", в ході яких диференціювали їхні проблеми. Також ще в травні за участю міністра промислової політики провели нараду на казенному підприємстві "Запорізький титаномагнієвий комбінат". За її результатами вже розроблено концепцію стратегії розвитку цього підприємства. Очікуємо розпорядження Кабміну про надання йому дифтарифу на електроенергію та реструктуризацію боргу за раніше спожиту. Проблемні питання подали Прем'єр-міністру. Левова частка наших пропозицій була позитивно сприйнята і знайшла своє відображення в дорученнях керівника уряду відповідним центральним органам влади.

-- Як підвищуєте інвестиційну привабливість свого краю?

Закликаємо всі зацікавлені сторони подавати свої пропозиції з питань впровадження тих чи тих інвестпроектів. Маємо вже ефективних інвесторів, які готові вкладати кошти і будувати на Запоріжжі потужні підприємства. У їх числі ТОВ "Індустріальна група - Магнетит". Крім розробки Васинівського родовища корисних копалин, компанія береться за видобуток мігматитів у Одарівському родовищі та піску на ділянці Комишуватського родовища. Це серйозний інвестор, з яким в область надійде понад один мільярд доларів інвестицій, завдяки чому будуть створені понад п'ять тисяч нових робочих місць.

Потужний імпульс для розвитку отримає інфраструктура Оріхівського та Новомиколаївського районів, на території яких і реалізуватиметься цей проект. Докладаємо всіх зусиль, щоб належним чином вирішити землевпорядні питання. Працюємо виключно у правовому полі, дотримуємось всіх законодавчих актів. Підготували фахівців з числа представників місцевих органів влади, які наразі опікуються питаннями реалізації інвестпроектів на ввірених їм територіях. Разом з кожним інвестором вони проходитимуть весь шлях в оформленні дозвільної документації і надаватимуть їм всебічну допомогу.

У рамках Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2015 року визначили значущі інвестиційні проекти. При їх розробці врахували інтереси місцевих громад. Підготували власні інвестиційні пропозиції відповідно до міжнародних стандартів. Істотну допомогу у вирішенні цих завдань нам надали представники проекту партнерства Канада-Україна "Регіональне управління і розвиток".

-- Чим передбачаєте зацікавити потенційних інвесторів?

- Створили банк інвестиційних проектів. Сьогодні це 70 пропозицій практично у всіх основних сферах економічної діяльності. Повна інформація про них доступна на спеціалізованому веб-сайті "Запорізька область - регіон можливостей". Тут представлені інвестиційні проекти з питань тепло- та водозабезпечення, утилізації твердих побутових відходів на загальну суму понад 1 млрд грн. Також пропонуємо проекти з розв'язання екологічних проблем.

Зокрема, йдеться про будівництво сміттєпереробних заводів на територіях Кам'янсько-Дніпровського, Пологівського, Мелітопольського та Вільнянського районів на загальну суму близько 23 млн доларів США. До речі, вже реалізуємо екологічно-безпечний інвестиційний проект з вітроенергетики. Загальний обсяг залучених інвестицій по ньому склав 1,3 млрд євро. Як бачите, маємо гідні пропозиції для зацікавлених інвесторів, і готові до взаємовигідного співробітництва з ними.

-- У чому потребуєте допомоги уряду?

Передусім у розробці та реалізації державної програми розвитку Національного заповідника "Хортиця", забезпеченні питною водою населення міста Бердянська, впровадженні дифтарифу на електроенергію для Запорізького алюмінієвого комбінату, фінансуванні з Держбюджету будівництва мостових переходів через Дніпро у Запоріжжі, регіональної екологічної програми та державної компенсації населенню за підвищення тарифів на комунальні послуги.