Нещастя, якого можна було б уникнути, вже прийшло у 33 родини волинян. Для порівняння: протягом усього минулого року вода забрала життя 48 людей, серед них чотирьох дітей. А більша частина купального сезону ще ж попереду.

— Більшість нещасних випадків сталася у не визначених та не обладнаних для купання місцях, — розповів начальник сектору зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю Державної служби з надзвичайних ситуацій підполковник служби цивільного захисту Володимир Нестеров. — В області є понад 40 основних місць масового відпочинку населення на водних об’єктах. Але окремі керівники органів виконавчої влади для уникнення відповідальності, яка покладається на них щодо гарантування безпеки відпочивальників, навмисно не визначають ці місця як пляжі. Тому зовсім не визначено таких місць у Володимир-Волинському, Горохівському, Іваничівському, Маневицькому районах та місті Володимирі-Волинському, зменшилася кількість місць порівняно з минулим роком у Локачинському, Любомльському, Любешівському, Ратнівському районах.

Як повідомили у Держслужбі з надзвичайних ситуацій, у 2014-му в регіоні відкрили лише 17 пляжів, що мають паспорти. Торік таких було 41.

Причина цього — брак коштів або їхня економія. Деякі ж водойми в оренді, в яку передані районними радами. А хоч частину із зароблених на відпочивальниках коштів на створення для них безпечних умов приватний бізнес витратити не квапиться. І про більшість сільських рад, які мають і без того «щедрі» бюджети, говорити теж не доводиться.

Фото автора

Отож кожен, хто прямує до води, має пам’ятати стару як сам світ істину — «Порятунок потопельників — справа рук (а головне — голови!) самих потопельників».

Там же, де до відкриття купального сезону поставилися з належною відповідальністю, у визначених місцях відпочинку фахівці УДСНС провели роботу з обстеження та очищення дна акваторій пляжів від сторонніх   предметів, порекомендували, що саме треба зробити, щоб відпочинок став безпечнішим. Волинські рятувальники постійно закликають громадян пам’ятати про небезпеку, а також навчати дітей правил безпечного поводження під час перебування біля водойм. Тож слід вивчити і завжди пам’ятати прості рекомендації, що допоможуть зберегти життя.

ВАЖЛИВО  

Щоб відпочинок  був безпечним:

перед тим, як вирушити до води, ознайомтеся з переліком пляжів, безпечних для відпочинку цього року;

— безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби;

у воду слід входити повільно, обережно пробуючи дно ногою. Якщо не вмієте плавати, не заходьте глибше пояса, щоб не оступитися і не потрапити на глибоке місце, в яму чи не опинитися на сильній  течії;

неухильно дотримуйтеся елементарного правила ніколи не пірнати в місцях, де не перевірене дно;

ніколи не плавайте наодинці; не запливайте далеко, особливо за буї, оскільки є ризик не розрахувати свої сили;

пам’ятайте, що надувні матраци й іграшки вітром або течією може віднести дуже далеко від берега, а хвилею – перевернути, з них може вийти повітря, і вони втратять плавучість;

не грайтесь у воді в небезпечні ігри: не підпливайте під тих, хто купається, не хапайте їх за руки чи ноги, не «топіть»;

і головне: не вживайте алкогольні напої під час відпочинку!