СХОДЖЕННЯ

Урочиста інтронізація Папи Римського відбулася вчора на площі Святого Петра у Ватикані

Ця подія стала унікальною, адже до Рима  прибула величезна армія прочан з усього світу, вперше католицькі урочистості вшанував своєю присутністю Вселенський патріарх, а деякі традиції церемонії адаптували на новий лад.

Яким має бути новий єпископ

— Сьогодні серед темряви ми повинні бачити промінь надії, оберігати творіння Боже, оберігати кожного чоловіка і кожну жінку. Оберігати всіх — ось у чому служіння єпископа Римського. Помоліться за мене, —  звернувся понтифік до майже мільйонного натовпу, попередньо помолившись біля могили святого Петра та об’їхавши площу на папамобілі.

«Сьогодні ми прославляємо нового єпископа Римського», — сказав  про себе Франциск і запитав, яким він сам повинен бути. «Ісус сказав Петрові: нагодуй моїх овець. Ніколи не забуваймо, що справжня сила в служінні, й Папа Римський також повинен присвячувати себе служінню. Ми повинні захищати людство, особливо жебраків, найслабших, найнужденніших і тих, хто голодує», — сказав понтифік.

Він зазначив, що  покликання захисника стосується не лише християн — це характеристика будь-якої людини. За життя святий Франциск Асизький, на честь якого обрав собі ім’я новий єпископ Рима,  виявляв повагу і турботу про все, що його оточувало, і завжди ставився з любов’ю до кожної людини, особливо до дітей, старих і  нужденних. Ця теза, на переконання понтифіка, стосується й  родин: батьки піклуються про дітей, а потім настає час, коли діти починають піклуватися про батьків.

Після проповіді Францискові вручили папську мантію з вовни ягнят та каблучку рибалки — перстень-печатку, де зображено святого Петра з ключами, який був рибалкою. Проте, на відміну від каблучки Бенедикта XVI, перстень Франциска зроблено не з чистого золота, а з позолоченого срібла. 

Прийнявши мантію та каблучку, Франциск офіційно став 266-м Папою. Кардинали засвідчили йому свою покору, і відбулася  інтронізаційна меса.

Перед початком інтронізаційної меси Франциск вітав прочан з відкритого автомобіля.
Фото з сайту noticias.uol.com

Дипломатія високої проби

На церемонію інтронізації, з якої офіційно розпочалося  папство Франциска, до Ватикану прибули  як  релігійні, так і політичні лідери з усього світу. За словами офіційного представника Святого Престолу Федеріко Ломбарді, в урочистостях взяли участь делегації понад 130 країн, багато з яких очолювали глави держав. Нашу країну  представляв віце-прем’єр Костянтин Грищенко. А свою першу дипломатичну зустріч Папа Римський провів із  президентом Аргентини Крістіною Фернандес де Кіршнер.

Та  найбільшу увагу було прикуто до появи на церемонії Вселенського  патріарха Варфоломія, архієпископа Константинопольського. Адже з моменту розколу двох церков у 1054 році візантійські патріархи жодного разу не брали участі у висвяченні Римського Папи. Тепер же очікується потепління відносин. За словами самого патріарха, його приїзд на інтронізацію Франциска має підкреслити важливість дружніх зв’язків між двома церквами. Він також висловив сподівання на відновлення діалогу про зближення позицій церков з різних питань: настрої нового понтифіка йому близькі, особливо скромність Франциска.

Оцінивши жест примирення, у Ватикані  ухвалили мудре рішення: під час урочистої церемонії Євангелії читали  й грецькою, аби  православним християнам було зрозуміло.  Як правило, кожен папа, що сходить на престол,  привносить щось своє в церемонію інтронізації, потроху вивільняючи її із середньовічних канонів. Згідно з апостольською конституцією Іоанна Павла II, кожен новообраний понтифік може сам визначати, в якій формі пройде церемонія. Учорашня обійшлася без коронації папською тіарою — цей символ понтифікату зберігається в музеї Ватикану.

По закінченні інтронізації Франциск І  спілкувався з високими гостями. Можемо бути певні: навіть під час цілування руки намовляв представників світської влади дбати про простих людей.