БОКС

Віднині всі чемпіонські пояси у найпрестижнішій
ваговій категорії  належать братам Кличкам

 

ВІТАННЯ

Чемпіона світу за версіями WBA, WBO, IBF та IBO привітали Президент України Віктор Янукович та Прем’єр-міністр Микола Азаров.

«Мільйони глядачів і уболівальників із різних країн світу були свідками непересічної події — Ви стали чемпіоном престижної міжнародної організації — Світової боксерської асоціації (WВА)», — наголосив глава держави. В.?Янукович побажав боксеру щастя та подальших успіхів.

«Перемога Володимира над Девідом Хеєм має під собою основу у вигляді психологічного фактора, — йдеться у вітанні Миколи Азарова. — У цьому визначальному бою Ви продемонстрували найвищу майстерність, витримку і незламну силу духу.

Відтепер усі чотири найвищі титули в світі боксу знаходяться в Україні, в родині Кличків. Це фантастичне досягнення, чудова демонстрація світу непереможного українського характеру», — наголосив Прем’єр-міністр.

Наприкінці 1996 року Володимир провів свій перший бій на професійному рингу. Поєдинок мав складатися з чотирьох раундів. Але й цього часу українцю виявилося забагато. Його суперник — мексиканець Фабіан Меза протримався проти олімпійського чемпіона літніх Ігор в Атланті 80 секунд. 

 

Майже 15 років потому Кличко-молодший здійснив свою заповітну мрію. Сталося це в тому ж німецькому Гамбурзі. Тільки не під дахом місцевого «Шпортхалле», як 16 листопада 1996 р., а на футбольному полі, де проводить домашні зустрічі місцевій клуб. З рингу Imtech Arena, який вміщує 57 тисяч глядачів, 35-річний киянин зійшов ще з одним чемпіонським поясом за версією Всесвітньої боксерської асоціації — WBA.

Усі троє арбітрів у своїх суддівських записках зафіксували беззаперечну перевагу українця в протистоянні з британцем Девідом Хеєм — 117:109, 118:108, 116:110. Як і обіцяв Володимир напередодні об’єднавчого поєдинку, він зробив гарний подарунок старшому брату Віталію, який 19 липня святкуватиме своє сорокаріччя.

Як створювалася імперія Кличків

На початку нового століття випускники Броварського училища олімпійського резерву заснували своєрідну імперію Кличків на вершині професійного боксу планети. Володимир Кличко став абсолютним чемпіоном світу серед суперважковаговиків. Останнім суперчемпіоном елітного дивізіону був Леннокс Льюїс з Великої Британії, який у 1999 році переміг американця Евандера Холіфілда. Усього в «королівській» ваговій категорії носили цей почесний титул лише п’ятеро атлетів, серед яких і знаменитий Майк Тайсон.

Єдине, що не зробив молодший з братів, — не відправив свого суперника в нокаут. Востаннє всі 12 раундів проти Володимира вдалося встояти на ногах Султану Ібрагімову. Російський суперважковаговик взимку 2008 року на популярній арені Медісон-Сквер-Гарден обрав суто захисну тактику, яка дозволила йому поступитися лише за очками. Невипадково після фінального гонгу абсолютний чемпіон світу порівняв Девіда Хея з Ібрагімовим.

— Дуже шкода, що мій говіркий суперник по-суті відмовився від справжнього чоловічого з’ясування стосунків, — відзначив володар цілого букета чемпіонських поясів. — Британець поводився на ринзі обережно, тому в нього було важко влучити. Схожу картину глядачі могли спостерігати у бою з Султаном Ібрагімовим в Нью-Йорку три роки тому. Майже всі мої останні суперники перестраховуються. Самотужки мені важко зробити бій красивим та видовищним. А так хотілося відсвяткувати 50-ту дострокову перемогу.

Тим шанувальникам боксу, які не відчули в суботньому двобої супердраматичної інтриги, варто нагадати прізвища конкурентів, яких Кличко-молодший переміг на шляху до сьогоднішнього тріумфу. Руслан Чагаєв з Узбекистану, нігерієць Семюель Пітер, квартет заокеанських майстрів шкіряної рукавички — Едді Чемберс і Лаймон Брюстер, Тоні Томпсон і Хасім Рахман. Саме в зустрічах з цими грізними конкурентами наш земляк довів свій особистий рахунок нокаутів до позначки 49.

Поганому танцюристу палець заважає

— Після нагородження британський боксер заявив, що перемогти брата йому завадив травмований палець на правій нозі, — нагадав Віталій Кличко. — Девід у своєму стилі знов вигадує чудернацькі версії того, що сталося. Насправді Володимир протягом усього поєдинку був на голову сильнішим за свого конкурента.

— 30-річний Девід Хей зумів здивувати мене, — розповів на прес-конференції наставник переможця Емануель Стюарт. — Не тільки тим, як майстерно захищався, а й тим, що зберіг силу удару до останніх секунд двобою. Звичайно ми чекали, що британець розпочне значно агресивніше. Але в цілому поєдинок проходив так, як ми і прогнозували. Хей вміло працював корпусом, відхиляючись від ударів суперника. Але Володимир своїми джебами постійно тримав у напрузі підопічного Адама Бута. Єдине, що не вдалося зробити цього вечора, — це провести нокаутуючий удар.