САМОВРЯДУВАННЯ

Жителі маленьких міст і містечок повинні активніше брати участь у громадських  та політичних  процесах

Цей пункт був одним з головних на порядку денному 21-ї сесії Конгресу локальних і регіональних влад Ради Європи, який пройшов у Страсбурзі під гаслом «Жити поруч з гідністю». Серед інших питань, котрі цими днями були у центрі уваги учасників конгресу, стало також запобігання дискримінації ромського населення. З трибуни РЄ звучали конструктивні та практичні пропозиції представників регіональних влад щодо того, як залучити ромів до життя місцевих громад, соціалізувати їх. І у Раді Європи прийшли до висновку, що це єдиний можливий шлях зменшити хвилю нетерпимості щодо ромів, котра останнім часом здійнялася у країнах Європи. У ході сесії було також започатковано кампанію «Один з п’яти», спрямовану на боротьбу з сексуальним насильством проти дітей. Згідно з даними РЄ, на сьогодні одна дитина з п’яти стає жертвою сексуальних злочинів. І у Страсбурзі вважають, що силами місцевих влад можна змінити цю тривожну статистику і захистити найвразливішу верству населення — наших дітей. 

Проблеми, які обговорювали учасники сесії, звучали в унісон з тими пріоритетами, що їх проголосила на час свого головування у Комітеті міністрів РЄ Україна. Тож звернення до сесії Конгресу  міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолія Близнюка, який  виступив від імені Комітету міністрів, слухали з цікавістю. Міністр повідомив, що в Україні триває процес реформування місцевого самоврядування і децентралізації державної влади. Він нагадав присутнім, що прийнятий нещодавно План дій РЄ для України на 2011 — 2012 роки, серед іншого, передбачає реалізацію трьох програм, спрямованих на зміцнення місцевої демократії, зокрема на формування належних якостей у місцевих лідерів. У свою чергу президент Конгресу Кейт Вітмор схвально оцінив  факт підписання Україною Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах місцевого органу влади.

Ох, і непроста це справа — місцева демократія. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ  

Згідно зі встановленою в РЄ практикою, після так званих персоналізованих звернень, учасники сесії ставлять  запитання промовцю. Три з дев’яти запитань до Анатолія Близнюка стосувалися справи Юлії Тимошенко. Делегати сесії, які озвучили їх, вважають, що вирок, який оголошено у справі екс-прем’єра, порушує один із постулатів Ради Європи — захист прав людини. Промовисто, що під час відповіді українського міністра у навушниках з перекладом раптово зник звук, і з зали залунали вигуки: «Пане міністре, ми вас не розуміємо!». Складалося враження, що Європа не хоче розуміти аргументів України. А їх останнім часом повторюють усі українські високопосадовці, які бувають за кордоном у службових відрядженнях. «У справі Юлії Тимошенко є вирок першої інстанції, — пояснював Анатолій Близнюк. — Але і вона, і її адвокати мають право захищатися далі. А влада не має права втручатися у цей процес, адже у цій залі ми говоримо про верховенство права».

Учасників конгресу цікавило і те, як вплине Євро-2012 на життя місцевих громад в Україні. Анатолій Близнюк висловив впевненість, що і після завершення чемпіонату дороги і готелі, збудовані для того, аби гідно прийняти цей міжнародний спортивний захід, працюватимуть на користь українців. «Ми зможемо й надалі гідно приймати гостей з інших країн, вести разом бізнес, аби створювати той рівень життя, про який ми мріємо», — сказав міністр.