РЕГІОНАЛЬНА ПРОГРАМА

Лише троє бажаючих знайшлося в Одесі, щоб сплатити кошти за програмою "Доступне житло"

Нині одесити не мають особливих підстав вважати, що Державна програма забезпечення доступним житлом дає їм реальний шанс здобути гідне помешкання. Так, профільна Регіональна програма була ухвалена ще торік у вересні. Більше того, Мінрегіонбуд визначив три об'єкти - два в Одесі і один у місті-супутнику Іллічівську - де пошукачі житла могли б придбати квартири на запропонованих державою пільгових умовах, які полягають передусім у 30% знижці за рахунок бюджетних виплат.

Але гладко було на папері. Директор Одеського регіонального управління "Державного фонду сприяння молодіжному будівництву" Олег Стацишин зазначає, що фінансування цих об'єктів просто застрягло.

Причини такі. По-перше, навіть при визначеній для Одеси нормативній ціні 5148 грн за 1 квадратний метр вартість квартири для сім'ї із трьох осіб (за нормативом - це 73,5 кв. м) сягає майже 380 тис. грн. При цьому пошукач дешевого житла має викласти відразу більше ніж чверть мільйона гривень.

По всій Одещині таких знайшлося двоє чи троє. Тим більше, що на згаданому об'єкті в Іллічівську вартість квадратного метра становить 6,9 тис. грн. Відтак держава зможе здешевити квартиру лише відсотків на 15.

Як вихід могли б стати доступні банківські кредити, але сьогодні, як стверджує Олег Стацишин, це питання складне: "З Ощадбанком робили спробу - нічого не вийшло". Ще один не дуже виразний резерв - підтримка з місцевих бюджетів, котра могла б зробити внесок новоселів меншим від 70%. Більше того, наявність такого співфінансування матиме значення при розподілі коштів Фонду сприяння молодіжному будівництву між населеними пунктами.

Перші пробуксовки змушують також перемикати увагу на об'єкти "менші і цікавіші". Визначені у переліку Мінрегіонбуду три одеські об'єкти є надто великими, аби гроші фонду змогли відіграти вирішальну роль у їхньому завершенні.

Відтак зараз на розгляді перебуває ще один одеський будиночок, котрий, за сприятливих умов, можна буде здати в експлуатацію вже у квітні.

Згодом, навіть коли всі об'єкти дадуть розраховану кількість житла, то й тоді щасливими власниками нових квартир будуть не більше 300 сімей з Одеського регіону. Тим часом на квартирному обліку на Одещині перебуває понад 38 тис. сімей. Третина із них - з правом першочергового отримання житла.

Виправданням такій невідповідності може стати хіба те, що поточний рік припадає лише на перший етап Регіональної програми будівництва доступного житла, котрий переважно є пілотним.

Остаточне ж виконання всієї програми, розрахованої на період до 2017 року, має забезпечити доступним житлом 17,69 тис. сімей області. Не 100%, але істотно. А люди почекають. 65% громадян, що перебувають на квартирному обліку в Одеській області, стоять у черзі 10 і більше років.