ДОСВІД

Чорничка — невеличка, а громаді — мільйони

Це стало можливим завдяки пильнішій увазі облдержадміністрації та контролюючих органів до «ягідно-грибної теми». Свого часу область виступила ініціатором введення плати за збирання дикорослих дарів лісу у порядку спеціального природокористування. Себто — із бізнесовою метою. Нині ця робота вдосконалюється.

— Cільські бюджети отримали 2,255 мільйона гривень. Це спільна робота влади, податківців, лісників та заготівельників, —  розповів голова облдержадміністрації Борис Клімчук. —  Ці кошти будуть використані на благо сільських громад, у тому числі — освітлення населених пунктів у нічний час. Ще одне джерело додаткових надходжень у сільські і селищні ради  — від заготівлі молока та збору цукрових буряків.

Нині в регіоні уже заготовлено і реалізовано 2228 тонн дикоростучих рослин, грибів та ягід. Ще 700 тонн — на складах підприємців. Але сезон збору грибів, зрозуміло, ще попереду.

"Тихе полювання" приємне й малюкам. Фото з архіву редакції

Якщо громадяни для власного використання збирають ягоди і гриби безкоштовно, то тим, хто робить бізнес на другорядних ресурсах  державного лісового фонду, на Волині нині настійливо рекомендують частиною заробітку ділитися з місцевими громадами. У регіоні постійно працюють  робочі групи з податківців, лісівників, екологів та представників інших зацікавлених органів, які і на рівні області,  і на місцях заготівлі контролюють процес заготівлі та зберігання делікатесної лісової продукції.

— Від заготівлі грибів і ягід місцеві бюджети минулого року суттєво поповнилися — на чотири мільйони гривень. Той результат ми спрогнозували і відповідно планували свою роботу, — розповів голова ДПА у Волинській області Микола Гринюк. — Цього року вже володіємо певною інформацією про ймовірні обсяги заготівлі та конкретних заготівельників. Як і торік, обмінюємося інформацією із митницею та постійно спілкуємося з представниками органів місцевого самоврядування. Досвід минулого сезону дав змогу дещо вдосконалити алгоритм нашої роботи. І нині вже маємо від неї позитивний ефект…

Зокрема, якщо минулого року за кілограм заготовленої ягідної продукції бізнесмени платили 1,35 гривні податку, то цього року, згідно з останніми оперативними даними, ця сума подвоїлася. Звичайно, про конкретні цифри зборів говорити ще рано, але позитивна динаміка очевидна!

Підвищення податкової самосвідомості «ягідно-грибних» бізнесменів не випадкове. Адже волинські податківці вивчили типові схеми спроб несплати податків. Минулого ягідно-грибного сезону вони, наприклад, перевірили десять суб’єктів господарювання і донарахували хитрунам 1,7 мільйона гривень несплачених податків. Закрито дві злочинні схеми ухилення від сплати податків. Порушені й кримінальні справи стосовно службових осіб підприємств, які здійснювали заготівлю дарів лісу із серйозними порушеннями законодавства.

Справа варта заходу: на початок серпня від заготівлі лісової продукції податківці області зібрали платежів та зборів на загальну суму 6 мільйонів 261 тисячу гривень, що втричі більше порівняно з відповідним періодом 2009 року. Частину цих грошей буде витрачено на відновлення і створення нових лісів.

Нині увага волинських податківців, зокрема, привернута до того, щоб не допустити фактів експорту продукції за фіктивними  угодами про заготівлю продукції за межі області. Аби це унеможливити, вважають представники контролюючих органів, треба на рівні держави вдосконалювати законодавство про використання дарів лісу в порядку спеціального природокористування.