Днями в провінційному Донецьку на Ростовщині під час допиту експерта захисту народний депутат, делегат України в ПАРЄ Надія Савченко пообіцяла суддям оголосити «сухе голодування», якщо її видалять із зали суду. Суперечка виникла під час допиту свідка захисту, начальника відділення зв’язку філії ПАТ «Укртранснафта», якій належала вежа, звідки (за версією слідства) Савченко нібито наводила вогонь.

Судді відмовилися залучати надані експертом технічні документи, підтримавши аргументацію прокурорів, що це неможливо, оскільки документи написані… українською мовою. І це обурило Надію Савченко, адже документи можна перекласти!

Тим часом експерт пояснив, як сконструйовано вежу, на яку нібито залізла Надя з простреленою рукою, біноклем, рацією, автоматом: нижня скоба-сходинка розміщена на висоті майже 7 метрів). І навіть із фотографій видно, що це неможливо, бо, як повідомив інший викликаний захистом свідок мачтовик-антенник, що обслуговує таку вежу, потрібні драбина і як мінімум двоє людей. Однак прокурори виступили проти долучення фотографій вежі до справи. І суд з ними погодився.

Обвинувальний вирок суду, який, ймовірно, оголосять у лютому, може стати початком звільнення. Фото з сайту RadioSvoboda.org

Лист із-за грат

За півтора року  ув’язнення в російському СІЗО стан здоров’я погіршився, тому голодування для неї протікає важче, написала Надія Савченко у своєму листі, який опублікувала її сестра Віра.

«Не минуло й місяця, як у мене почалася сильна блювота. Абсолютно на все! Я сказала, що це у мене просто алергія на Росію. Співробітники в’язниці ображаються і кажуть, що це просто алергія на в’язницю... Можливо, вони мають рацію. Тільки для мене вся Росія — це тюрма!» — зазначила українка. За її словами, через постійну нудоту в її організмі «не утримується волога і став дуже швидко збиратися до максимальної позначки ацетон».

Надія ніби вибачається, що через стан здоров’я три місяці, як під час попереднього голодування, можливо, вже не витримає. Однак переконана — на два місяці її вистачить: «Цього разу все або нічого! Свобода ціни не має!» — наголошує українка.

У своєму листі Савченко розповіла про життя в російських в’язницях, де для неї вже другий рік поспіль не існує свят.

«Для мене не настав ні 2015 рік, ні 2016-й. Я все ще в 2014 році, в якому мене викрали з України і силою привезли до Росії. І так уже вийшло, що другий раз моє голодування припадає на зимові свята», — зазначила вона.

Надія Савченко подякувала всім, хто писав їй листи, і запевнила, що завдяки підтримці людей вона знову готова до бою. Тим часом голодування триває вже майже шість тижнів. Кремлівська бранка розпочала його торік 18 грудня на знак незгоди з продовженням терміну тримання за ∂ратами.

Нота від МЗС

У зв’язку із системним порушенням судовими органами Російської Федерації законного права Надії Савченко на належний захист 27 січня 2016 року до МЗС України викликали консула Посольства Російської Федерації в Україні. Йому вручили ноту протесту щодо свавілля так званого російського правосуддя стосовно нашої співвітчизниці.

Під час зустрічі російській стороні заявлено вимогу вжити заходів щодо забезпечення Надії Савченко належною і кваліфікованою медичною допомогою у зв’язку з погіршенням її здоров’я, зумовленим голодуванням на знак протесту проти незаконного утримування в Російській Федерації.

Увагу представника Посольства Російської Федерації звернули на неприпустимість грубого порушення судовими органами РФ законного права захисту Надії Савченко представляти в суді матеріали беззаперечних доказів її невинуватості, зокрема й наданих українськими компетентними органами.

Російській стороні пред’явлено вимогу припинити знущання над Надією Савченко та іншими незаконно утримуваними громадянами України — політичними в’язнями Росії, негайно звільнити їх та забезпечити повернення в Україну.

У цій справі не може бути засобів головних і другорядних, однак важко сказати, чого більше бояться у Кремлі — міжнародного і дипломатичного  тиску чи незламності Надії Савченко. Їм очевидно вже й сниться, як вона — поранена, з автоматом, біноклем і рацією  — «підстрибує» на 7 метрів догори, щоб піднятися на вежу…