Наприкінці минулого року найперше, що зробила моя невістка запоріжанка Тетяна, коли вийшла з пологового будинку після народження дитини, — стала в чергу на отримання місця в дитсадку. Так їй порадили подруги, молоді мамці, бо в Запоріжжі найперше, що повинна зробити породілля, — стати на чергу в дитсадок. Ще донедавна містом ходили навіть анекдоти про те, як батьки віддали свого 18-річного сина замість армії в дитсадок, бо… підійшла його черга.

Запоріжці давно вже не вірять, що з чергами в дитсадки колись буде покінчено. І от, вперше за довгі роки, запорізька міська влада нарешті серйозно взялася за цю проблему. Найперше, що зробив Запорізький міський голова Володимир Буряк торік у листопаді, щойно його було обрано на цю посаду, — доручив розробити й реалізувати комплексну програму для вирішення цього питання. І за дуже нетривалий час в її рамках уже почали відкривати нові групи у дошкільних закладах та навчально-виховних комплексах — і тих, які працювали, і щойно відкритих після реконструкції, у приміщеннях дитсадків (і таке було), які ще донедавна пустували.

П’ять нових дошкільних груп із вересня вже функціонують у віддаленому Шевченківському районі та «спальному» Бородинському мікрорайоні Запоріжжя. Ще 20 діток мають можливість відвідувати дитсадок «Горобеня» в центральному Вознесенівському районі міста, де за підтримки комбінату «Запоріжсталь» відкрили нову групу. Тож із першого вересня понад 300 дітей вже влаштували в дитсадки, тоді як уся черга в запорізькі дитсадки на початок року становила понад півтори тисячі діток.

Усього на баланс Запоріжжя вже передано сім дошкільних закладів підприємства «Запоріжсталь», де створять нові групи. У такий спосіб вдасться скоротити чергу в дитсадки ще на 300 малят. А загалом запорізька влада планує до кінця нинішнього року скоротити чергу в дитсадки на тисячу дітей і наступного року вирішити це питання остаточно. Уже надано 60 мільйонів гривень на виконання ремонтних робіт і відкриття дошкільних груп на базі працюючих дитсадків і шкіл, а також створення нових дошкільних закладів.

І ще одна новина, яку почув від заступника Запорізького міського голови Анатолія Пустоварова: нині вони намагаються максимально фінансово розвантажити батьків (згадаймо, як раніше з них вихователі та вчителі «здирали останню шкуру» в дитсадках і школах). У Запоріжжі вже нині передбачено фінансування й повне утримання дитсадків, зокрема закупили мийні засоби й усі необхідні речі за рахунок міського бюджету. Так, у двох нових групах, які створено на базі навчально-виховного комплексу №109 в Бородинському мікрорайоні, який тепер відвідуватимуть ще 40 (!) діток, за бюджетні кошти відкрили нові спальні, гральні кімнати, роздягальні, туалети, упорядковано територію. У групах світло й затишно. У цьому, одному з найновіших у Запоріжжі мікрорайонів, ще донедавна була найбільша черга в дитсадки, а після відкриття вже найближчим часом додаткової дошкільної групи черги узагалі не буде. Загалом у Запоріжжі заплановано відкрити до кінця року ще 23 дошкільні групи…

Я щиро повірив, що проблему з дитсадками в Запоріжжі найближчим часом неодмінно вирішать, коли побував на нараді підприємців та директорів підприємств Запоріжжя, яка відбувалася на такому промгіганті як «Мотор Січ». До речі, головував на ній комерційний директор заводу «Запоріжсталь». Коли почув про конкретний план дій і вже надані на цю програму багатомільйонні кошти з бюджету і місцевих підприємств, зрозумів, що проблему черг у дитсадки міста буде неодмінно розв’язано.