Я працюю шкільним бібліотекарем. Останнім часом помічаю, що моєю роботою намагається керувати хто завгодно: і вчителі, й навіть шкільний завгосп. Тому хочу дізнатися, кому безпосередньо підпорядковується моя посада?

Л. ІЛИК, м. Львів

Олег ЄРЕСЬКО,
директор департаменту
загальної середньої та дошкільної освіти
МОНмолодьспорту:

— Діяльність шкільних бібліотекарів регламентується Законом «Про бібліотеку і бібліотечну справу», Положенням про бібліотеку загальноосвітнього нав?чального закладу, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки від 14.05.1999 року №139 (далі — Положення), іншими нормативно-правовими актами органів управління освітою та культурою.

Згідно зі статтею 6 Закону «Про бібліотеку і бібліотечну справу» бібліотеки навчальних закладів віднесено за призначенням до спеціальних бібліотек, а самі бібліотекарі відповідно до статті 20 Основ законодавства України про культуру від 14.02.1992 року № 2117-ХІІ належать до працівників культури.

Відповідно до пункту 4.3 Положення загальне керівництво, створення необхідних умов для здійснення якісної та ефективної роботи, контроль за діяльністю бібліотеки, приймання на роботу бібліотечних працівників здійснює директор навчального закладу.

За організацію роботи бібліотеки безпосередньо відповідає завідувач бібліотеки, який підпорядковується директору навчального закладу, є членом педагогічного колективу і входить до складу педагогічної ради.

Згідно з Методичними рекомендаціями із питань порядку формування штатів загальноосвітніх навчальних закладів у школах, де налічується 8-13 класів, вводять 0,5 посади бібліотекаря; за наявності 14-29 класів запроваджують посаду завідувача бібліотеки; 30-37 класів — 0,5 посади бібліотекаря та посаду завідувача бібліотеки; 38 класів і більше — посаду бібліотекаря та посаду завідувача бібліотеки.