Чергове виїзне засідання обласної міжвідомчої робочої комісії відбулося на базі Полтавської виправної колонії управління ДПтС України в Полтавській області №64, а розглядали на ньому питання, пов’язані із залученням промислового потенціалу установ виконання покарань в економіку регіону. Учасників заходу — керівників департаментів та управлінь облдержадміністрації, директорів і голів правлінь підприємств різних форм власності та начальників установ пенітенціарної служби області — принагідно ознайомили з лінійкою продукції, яку виготовляють у колонії №64. Вони належно оцінили представлені на виставці зразки металоконструкцій і виробів із дерева, швейні вироби. Проте особливу увагу члени комісії звернули на чохли для бронежилетів, які так потрібні сьогодні нашим бійцям у зоні Антитерористичної операції на Донбасі.

— Пошиті в колонії №64 чохли — високої якості, тканина дає тілу змогу дихати, багато кишень — і для набоїв, і для рації, і для аптечки. Важливо також, що їхня собівартість значно нижча, ніж на інших підприємствах. Робота з пошиття одного чохла обходиться в межах 100 гривень. Звичайно, ще треба врахувати вартість тканин, які колонія закуповує у постачальників. Та все одно собівартість такого чохла значно нижча, ніж у приватних фірмах, — поділився враженнями заступник голови Полтавської облдержадміністрації Роман Товстий. За його словами, таким установам, як ця, треба допомагати з пошуком замовників на продукцію. Адже виправна колонія є державною установою, утримується за рахунок платників податків. А враховуючи нинішню економічну скруту, змушена заробляти на утримання в’язнів. На утримання одного ув’язненого колонія нині отримує від держави менше третини від необхідного. 

Собівартість чохлів для бронежилетів, виготовлених ув’язненими, менша, ніж на інших підприємствах. Фото надане автором

 Учасники засідання ознайомилися із виробничим процесом, налагодженим у колонії. Він тут багатопрофільний. Як повідомив Роман Товстий, окрім виготовлення різноманітних товарів широкого вжитку, деталей для інших підприємств, в’язні також працюють на підсобних сільськогосподарських підприємствах.

 Загалом питанню зайнятості ув’язнених в області приділяють увагу. Керівник управління Державної пенітенціарної служби України в Полтавській області генерал-майор внутрішньої служби Микола Ісаєв повідомив, що саме на Полтавщині у 2011 році, до речі, вперше в Україні, було затверджено обласну програму створення нових робочих місць для засуджених на 2011—2015 роки. Тісну співпрацю вже налагоджено із Полтавським гірничозбагачувальним комбінатом, заводом «Електромотор» та ТОВ «Ампер».

— Необхідність забезпечення трудової зайнятості для засуджених полягає у специфіці роботи підприємств установ виконання покарань (на відміну від народного господарства), адже таких працівників не можна скоротити або звільнити з установи раніше, ніж це дозволяє кримінально-виконавче законодавство. Саме залучення засуджених до суспільно-корисної праці допоможе компенсувати витрати на утримання останніх, відшкодування державі і громадянам заподіяних ними збитків. Іншого шляху просто немає. Крім того, праця в установах виконання покарань надає можливість ув’язненим набути, а декому не втратити, трудові навички, що певним чином поліпшить їхнє майбутнє працевлаштування після звільнення. Матимемо надію, що саме це дасть змогу повернути суспільству не потенційного злочинця, а кваліфікованого робітника, — зазначив він.

 За результатами наради прийнято рішення щодо поліпшення співпраці між промисловими підприємствами Полтавщини та виробничими підрозділами установ виконання покарань. Скориставшись нагодою, Микола Ісаєв подякував керівництву ОДА за розуміння проблеми і підтримку в питаннях трудової зайнятості засуджених, спільного пошуку та залучення до співпраці підприємств області.