…У провінційному Донецьку, як і раніше, вжито підвищених заходів безпеки: оточення і кінологи. У залі засідань присутні російські телеканали, український консул у Ростові-на-Дону Олександр Ковтун і мати — Марія Іванівна Савченко. Учора Донецький міський суд Ростовської області Російської Федерації продовжив слухання у справі кремлівської бранки української військової,  народного депутата Надії Савченко. 

«Суд не буде чесним і справедливим. У Росії це неможливо, тут суд і слідство — маріонетки Кремля. Бій буде за те, щоб показати всьому цивілізованому і прогресивному світові правду про Росію і про злочини її влади. Останній бій — найтяжчий бій. Дякую вам усім, що не залишали і не залишаєте мене й Україну в цій нелегкій боротьбі», — написала Надія Савченко у зверненні, яке оприлюднили її адвокати.

Фото з сайту radiosvoboda.org

Захист українки розпочав з клопотання про допит за допомогою «детектора брехні», а також про трансляцію карт під час надання свідчень. Однак колегія суддів відмовила в задоволенні цього клопотання. «Я хочу свідчити за допомогою поліграфа. Слідство, мабуть, боїться, що справа розвалиться, коли поліграф покаже, що я не брешу», — сказала Надія Савченко в суді.

Проте суддя відповів, що допит за участю спеціаліста-поліграфолога не передбачено російським законодавством. Як зазначив один з Надіїних  адвокатів Марк Фейгін, таких прецедентів, щоб допит з детектором брехні йшов на засіданні суду, ще не було, але це й не суперечить закону.

За словами самої Савченко, 23—30 червня 2014 року її допитували з використанням детектора, коли у Воронежі з нею «працював» слідчий Маньшин. Однак у матеріалах слідства це ніяк не відображено і матеріалів того допиту немає. Тож адвокати наполягають на наданні таких даних.

Суд також відмовив у використанні під час допиту Савченко відеопроектора, що дало б змогу захисту переконливіше продемонструвати невинуватість за допомогою карт і схем.

«Клопотання про використання відеопроектора під час допиту Надії Савченко визнано необ∂рунтованим у зв’язку з тим, що це буде зроблено до надання доказів звинувачення, яке згідно із законом має в цьому пріоритет. Проте у майбутньому може бути зроблено після звинувачення», — цитує головуючого суддівської колегії Радіо Свобода.

Під час дебатів звинувачення і суд також наполягали на «необ’єктивності» карт Google. Прохання захисту надати для пояснення під час допиту Савченко будь-які карти, які звинувачення і суд визнають об’єктивними, було проігноровано.

У таких умовах почався допит Надії Савченко. Щоб було зрозуміліше сторонам суду, вона вирішила говорити російською, попросивши дозволу використовувати допомогу перекладача, якщо не зможе одразу підібрати якісь слова незвичною мовою. Надія коротко розповіла судові  свою біографію: «Отримала фах конструктора жіночого одягу, заочно навчалася за спеціальностями філософія та журналістика. Служила в армії: у 2003 році в залізничних військах України, в повітряно-десантних військах, півроку служила в миротворчій місії в Іраку. Потім 3 роки 4 місяці вчилася в Харківському університеті військово-повітряних сил. Випустилася штурманом Су-24, але служити відправили на вертоліт Мі-24. П’ять років прослужила оператором».

Надія вкотре розповіла свою історію. Про те, що служила в десантній роті, а в ній немає артилерійського обладнання, про те, як була на Майдані, а потім взяла відпустку і поїхала на схід. Про обставини полону… Не засліпленій пропагандою Феміді можна було б зробити об’єктивні висновки. Однак на це Надія не сподівається, проте переконана: найманців на Донбасі судитимуть.

А ТИМ ЧАСОМ 

Російські розвідники далі під вартою

Учора Голосіївський райсуд Києва ухвалив рішення про передачу справи російських спецпризначенців Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва у Вищий спеціалізований суд для визначення підсудності кримінального провадження. Також суд ухвалив рішення запобіжний захід Єрофєєву та Александрову залишити без змін — тримання під вартою до 21 листопада.

У рішенні суду зазначено, що ухвала оскарженню не підлягає. Адвокати затриманих у Луганській області Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва під час підготовчого судового засідання в Голосіївському районному суді Києва звернулися з клопотанням повернути прокуратурі обвинувальний акт через неправильність визначення місця підсудності. За їхніми словами, розгляд справи має відбуватися за місцем скоєння підозрюваними злочину, тобто в одному із судів Луганської області.

Як ми вже повідомляли, 16 травня сили АТО затримали в зоні бойових дій у Луганській області двох російських військовослужбовців — капітана Єрофєєва і сержанта Александрова. Під час допиту Єрофєєв зізнався, що очолював диверсійно-розвідувальну групу з 12 чоловік, до складу якої входив Александров. Російських військовослужбовців підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених п’ятьма статтями Кримінального кодексу. Прокуратура проситиме суд про максимальне покарання для російських спецпризначенців.