У попередні роки жителі інших регіонів щиро заздрили киянам у тому сенсі, що в столичних жителів рівень комунального комфорту набагато вищий, ніж у мешканців невеликих міст, навіть обласних центрів. Справді, у столиці і гаряча вода була не за графіком і цілий рік («брудні тижні» до уваги не беремо), і опалення вмикали у встановлений термін, а не коли комунальники «розкачаються». Цього ж року не так. Влітку відключали гарячу воду, а тепер і з опаленням не все райдужно, хоч тепло подали нібито й не пізно.

Сезон почався 22 жовтня, і, як відрапортували посадовці КМДА, вже на ранок 29 жовтня всі будинки підключили до централізованого теплопостачання. Однак не встигли розпочати сезон, як не забарилися аварії на мережах. За словами заступника голови КМДА Петра Пантелєєва, з початку опалювального періоду сталося близько 300 аварій. Найбільше в Оболонському районі.

Холод у квартирах змушує «підігріватись» електрообігрівачами.  Інколи це призводить до ось таких наслідків. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Щодоби ремонтні бригади відновлюють роботу на 50—60 локаціях. І це ще, зауважимо, холодів серйозних не було. Аби ж ці аварії були останніми в нинішньому опалювальному сезоні! Сподівання — на контроль владних структур. А ще на талан, бо ж значна частина комунікацій, як кажуть, на ладан дишуть.

«Міська влада жорстко контролюватиме графік ліквідації аварій на тепломережах та перевірятиме хід робіт за кожною адресою. З огляду на високий рівень зношеності комунікацій, більш як 70% з яких мають експлуатаційний вік понад 20 років, маємо мобілізувати всі наявні ресурси. Перед теплопостачальними організаціями стоїть чітке завдання: за найкоротший термін забезпечити тепло в кожен житловий будинок та об’єкт соціальної сфери», — заявив Петро Пантелєєв.

Однак зрозуміло, що жителі будинків, які на певний час позбавлені теплоносія, обігріватимуться «альтернативою», давно звичною для глибинки: вмикатимуть електричні обігрівачі. А це нерідко призводить до перевантаження електромереж і до коротких замикань електропроводів.

З початку року виникло 240 пожеж через електрообігрівачі, 502 пожежі через порушення правил експлуатації електрообладнання та 138 через розподільчі пристрої та апарати. Що холодніше стає на вулиці, то більше таких випадків. За вересень було зафіксовано 61 виїзд пожежно-рятувальних підрозділів на коротке замикання електропроводів. У жовтні столичні рятувальники зробили 70 виїздів з цієї причини, і їм довелося ліквідувати 34 пожежі в житлових будинках.

До речі, у столиці 560 об’єктів за результатами обстежень визнано критичними з позиції аварійності. Наприкінці жовтня тривали ремонтні роботи на найпроблемніших ділянках електромереж.

Сподіватимемося, що комунальники не підведуть киян, обігріватимуть будинки нормально, і людям не доведеться постійно тримати обігрівачі у стані готовності номер один. Прес-служба ГУ ДСНС України у м. Києві просить киян бути обачними, якщо доведеться їх вмикати, і зауважує: щоб уникнути короткого замикання електропроводів, намагайтеся не вмикати кілька електроприладів водночас і користуйтеся сертифікованою продукцією. Обираючи електричні обігрівачі та інші електричні прилади, звертайте увагу на їхню потужність та допустиме навантаження електромережі у вашій оселі.

Однак важливо й інше: якщо люди думатимуть, що тепло в їхніх помешканнях залежить лише від комунальників, а самі нічого не робитимуть, щоб воно трималося в помешканні, то вийде або холодно, або дуже дорого. Як зберегти тепло в своєму домі, «Урядовий кур’єр» неодноразово писав на своїх сторінках. Якщо коротко, то варто подбати про утеплення стін, дверей і вікон. Ще не дуже холодно, час хоч щось зробити є. А київська міська влада, як повідомляє її прес-служба, просить жителів міста дотримуватися лімітів використання електроенергії свого будинку та здійснити заходи енергозбереження у помешканнях. Цим можна вбити двох зайців — і не мерзнути взимку, і зберегти кошти у своїх гаманцях. Та якщо комунальники не впораються з забезпеченням нормального опалення будинків — тут ніяке утеплення не допоможе…

До речі. Регіони України звітують про стовідсоткове забезпечення теплом житлового фонду та закладів соцсфери. За винятком Донеччини, де не запущено 17 із 709 котелень. Таким чином, станом на ранок 3 листопада, в Україні працює 21 174 котельні, або 99,92%. Про це повідомили в оперативно-диспетчерській службі (ОДС) Мінрегіону України. У Києві, за даними ОДС, не опалюється 436 шкіл з 509. Однак це пов’язано з осінніми канікулами: поки учні відпочивають, тепло там вирішили не підключати.

Якщо ж дані регіонів не відповідають реальному стану, у Мінрегіоні просять повідомляти про це оперативно-диспетчерській службі міністерства за телефоном 044 207 18 04.