11 січня 2014-го виповнюється 75 років із дня утворення Сумської області. Напередодні ювілею на запитання кореспондента  «Урядового кур’єра» відповів голова Сумської облдержадміністрації Ігор ЯГОВДИК і наголосив, що найближчими роками у слобожанському краї реалізовуватимуть не лише розпочаті проекти, а й нові.

Голова Сумської облдержадміністрації Ігор ЯГОВДИК— Ігоре Олександровичу, ви на Сумщині мешкаєте вже майже два роки. Яким, на вашу думку, буде 2014-й для сумчан?

— За цей час Сумщина стала мені другою малою батьківщиною. І сьогодні — в день ювілею області є привід оглянути минуле, проаналізувати сьогодення і неодмінно окреслити плани на перспективу.

Весь 2014-й пройде під знаком ювілейної дати. Це  означає насамперед повну мобілізацію всіх зусиль для того, щоб Сумська область неухильно розвивалася, міцніла, ставала справжньою перлиною.

Що стосується принципу роботи владної команди, то головне для нас загальний добробут і комфорт сумської громади.

— На новій посаді ви менше місяця, та, звісно, маєте план роботи, певні напрацювання. У чому їхня суть?

— Насамперед у збереженні і спадкоємності справ і традицій, які започаткував попередній голова облдержадміністрації Юрій Чмирь. Я працював у його команді, відповідав за певні  напрями, тож чудово володію ситуацією, тобто знаю, чим і як живе область. Добре знаю своїх нинішніх заступників, керівників і спеціалістів різних рівнів. Це професіонали, з якими під силу виконати завдання, що стоять перед областю.

Завдань багато, а мета — потужна і процвітаюча Сумщина-2020. Тобто протягом 6—7 років ми повинні не лише завершити розпочаті проекти, а й взятися за нові. Пріоритети залишаються незмінними: розвиток інфраструктури краю, підтримка підприємництва і сфери послуг, розбудова територій, зокрема сільських, реформування медичної галузі, соціальної сфери, будівництво перинатального центру, підтримка спорту, використання рекреаційно-туристичного потенціалу.

Украй важливе питання —  місцеві дороги. Реформування дорожнього господарства у країні передбачає їхню передачу на баланс області, а це майже 5 тисяч кілометрів. Тобто вже протягом 2014-го треба буде істотно поліпшити якість шляхів, а до 2020-го навести повний порядок.

Лінія з виробництва цегли. Знімки надані прес-службою Сумської ОДА

— А які результати 2013-го вважаєте найвагомішими?

— Їх чимало, і це особливо приємно. Один з головних — значний успіх наших хліборобів. Уперше за 75 років існування область намолотила майже 3,6 мільйона тонн збіжжя, або з одиниці площі — 54,1 центнера. До речі, до торішнього показника плюс становить 14,5 центнера, а валове виробництво збільшилося майже на третину.

Це не просто трудовий рекорд, а результат злагодженої, по-сучасному організованої праці на полях краю. Завдяки цьому Сумська область не лише повністю забезпечує  власні продовольчі потреби, а й готова підтримати інші.

До знакових зараховую презентацію інвестиційного та економічного потенціалу області в Дипломатичній академії при Міністерстві закордонних справ України, в якій узяли участь представники понад 50 країн. Захід дав потужний імпульс і сигнал інвесторам — вже маємо пропозиції, які неодмінно втілимо на практиці.

Особлива наша, сумська, родзинка — створення футбольного центру «Барса». Філіали вже запрацювали у п’яти містах області, до занять  долучилися кілька десятків тисяч школярів. Не сумніваюся, що їхня кількість збільшуватиметься.

— Як реалізується промисловий потенціал?

— Резерви маємо значні, і їх необхідно використовувати. За попередніми підрахунками, протягом минулого року реалізовано промислової продукції майже на 22 мільярди гривень. Тобто входимо до п’ятірки кращих областей країни.

Але потенціал дає змогу намічати амбітніші плани. Адже на території області розташовані такі потужні підприємства, як ПАТ «Сумське НВО імені Фрунзе», «Крафт Фудз Україна», ТОВ «Керамейя», «Гуала Кложерс Україна», «Фармак», АТ «Технолгія» та інші. Вони вже мають вагомий промисловий авторитет не тільки в Україні, а й на міжнародному ринку. Тож у новому році можемо розраховувати на вищі результати.

Виготовлення якісної молочної продукції — процес складний і відповідальний. Знімки надані прес-службою Сумської ОДА

— Недавно ви побували в Шостці з робочою поїздкою. Які враження і результати?

— Це місто справедливо вважається потужним промисловим центром. На базі нещодавно створеного індустріального парку «Свема» працюють понад 30 підприємств. Їхня кількість збільшуватиметься, що вселяє оптимізм у завтрашній день районного центру. Маю на увазі створення нових робочих місць, гарантовані зарплати і ринки збуту продукції, належні відрахування до бюджетів різних рівнів, Пенсійного фонду тощо.

Обговорили варіанти технічного переоснащення тепломагістралі міста —  одне з проблемних питань, що потребує оперативного вирішення.    Побував у місцевому навчально-виховному комплексі №9, де відкрили третю групу на 60 малюків. Це не тільки приємна, а й по-своєму знакова подія, адже це означає, що місто має майбутнє, як і область загалом. Лише протягом 2013 року в дитячих садках додатково створили 1576 місць для дошкільнят. І турбота про наймолодше покоління сумчан у нас на особливому контролі.

— У грудні на Сумщині справляли новосілля.

 — І не лише минулого місяця, а й раніше. Зокрема, за державними житловими програмами торік ключі від нових помешкань отримали 185 сімей, тоді як позаторік — 100. Загалом же за останні 4 роки житлові умови поліпшили 454 сім’ям. Вхідчини справляли чорнобильці, правоохоронці, військовослужбовці, чимало молодих родин.

— Минулий рік видався результативним у плані залучення коштів на розбудову соціальної інфраструктури сільської місцевості.

— Йдеться про загальну суму 41 мільйон гривень. Завдяки соціально відповідальному бізнесу, що працює на тих чи тих територіях, вдалося виконати великий обсяг робіт на об’єктах медицини, культури, освіти, спорту, поліпшити дороги, освітлення тощо. Цього року ставимо за мету залучити не менше 45 мільйонів гривень, які використаємо на розвиток сільських населених пунктів.

— Які ще надії покладаєте на новий рік?

— Треба не чекати, а самим наближати задумане. З-поміж запланованого — подальше реформування медичної галузі. Ось-ось маємо отримати 34 автомобілі «швидкої допомоги», які поліпшать якість надання екстреної допомоги.

На базі кадетського корпусу імені І. Харитоненка буде створено військову академію, в якій навчатиметься тисяча юнаків. Приємна подія чекає на вже згадуваний футбольний клуб «Барса». Від керівництва знаменитого іспанського клубу «Барселона» надійшло офіційне підтвердження про те, що в Сумах діятиме перша у Східній Європі її філія.

Днями 23 наших тренери одержали дипломи-сертифікати, що відповідають вимогам Європейської футбольної асоціації.

Якщо вже продовжувати спортивну тему, то в селищі Токарі під Сумами розпочне роботу регіональний центр зимових видів спорту.

Одне слово, подій буде багато, і щоб їх перерахувати, не вистачить пальців на обох руках. Але ще більше буде роботи — щоденної, професійної, наполегливої, копіткої, однак без такої не обійтися. Та, переконаний, результати будуть з розряду приємних, корисних і потрібних усій сумській громаді.

Олександр ВЕРТІЛЬ,  «Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Ігор ЯГОВДИК. Народився 5 січня 1969 року в місті Макіївка Донецької області. Має три вищі освіти: закінчив Донецький політехнічний інститут (гірничий інженер), Київський національний університет ім. Т. Шевченка (юрист-правознавець) та Івано-Франківський національний університет нафти і газу (інженер-економіст).

Трудову діяльність розпочав у 1993 році начальником зміни Шахтоуправління ім. С. М. Кірова ВО  «Макіїввугілля». Працював на керівних посадах в установах, організаціях та на підприємствах різних форм власності. Квітень 2010-го — перший заступник  начальника КРУ в Автономній Республіці Крим, листопад того самого року — голова Республіканського комітету АРК з торгівлі і захисту прав споживачів. З квітня 2012-го — заступник голови Сумської ОДА, а з 19 грудня 2013 року — її очільник.

Заслужений економіст України.